APAPR: "Guvernul vrea sa ia 200 milioane euro din banii viitorilor pensionari"

Adina Lateş
Macroeconomie / 3 decembrie 2015

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) îşi manifestă îngrijorarea, într-un comunicat de presă remis redacţiei, faţă de informaţiile apărute în mai multe surse importante mass-media, conform cărora contribuţia virată de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II al sistemului de pensii va fi "îngheţată" la nivelul actual de 5% pentru anul 2016.

"Această informaţie este cu atât mai gravă cu cât nivelul contribuţiei virate de la buget către fondurile de pensii administrate privat ar trebui să ajungă la 6% în 2016, conform Legii 411/2004", arată comunicatul APAPR.

Conform sursei citate, "îngheţarea" contribuţiei la 5% ar însemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge în conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, cei care contribuie la Pilonul ÎI al sistemului de pensii private. Nerespectarea angajamentelor din Legea 411/2004 şi Programul de Convergenţă trimis Comisiei Europene de Guvernul României i-ar dezavantaja atât pe cei aproape 6,5 milioane de contributori, cât şi sistemul în ansamblu.

Reprezentanţii APAPR subliniază faptul că fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performanţe investiţionale remarcabile pe durata 2008-2015, traversând cu succes criză economică şi multiple evenimente nefavorabile pe pieţele financiare.

"De la lansare şi până în prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, considerăm că reforma trebuie să continue în sistemul de pensii private, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contribuţie de 6% pentru Pilonul ÎI în 2016. O păstrare a nivelului contribuţiei virate la Pilonul ÎI la 5% ar însemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul României, bani mai puţini pentru milioane de viitori pensionari şi o lovitură dată mediului de afaceri din România, care aşteaptă predictibilitate şi protejarea investiţiilor. O astfel de măsură este cu atât mai greu de înţeles cu cât Guvernul prognozează pentru 2016 un an de creştere economică record, în care promite să mizeze pe investiţii, dezvoltare şi stabilitate.

Sperăm că noul Guvern să îşi ţină promisiunea de a respectă climatul de legalitate din România, mai ales atunci când vorbim despre 6,5 milioane de viitori pensionari", precizează documentul amintit.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) este asociaţia profesională a operatorilor economici din sistemul de pensii private, cu o reprezentativitate de 100% în acest domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb