Bank of America: Inteligenţa artificială este abia în fază incipientă

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie

Bank of America: Inteligenţa artificială este abia în fază incipientă

AI reprezintă al treilea ciclu tehnologic major din ultimii 50 de ani, conform unui sondaj realizat de BofA

"Investiţiile în inteligenţa artificială pot ajunge la peste un trilion de dolari în următorii câţiva ani; făcând o paralelă cu Internet-ul, suntem abia în anul 1996", potrivit băncii

Boom-ul inteligenţei artificiale este în fazele sale incipiente şi va urma traiectoria avută de Internet în anii 1990, conform unui raport Bank of America, scrie Business Insider.

Este o opinie ce apare în condiţiile în care scepticismul legat de AI creşte, după o perioadă lungă în care sectorul s-a aflat în topul preferinţelor investitorilor, care speră ca tehnologia să aducă câştiguri de productivitate companiilor.

"Scepticii susţin că potenţialul veniturilor inteligenţei artificiale generative nu justifică nivelul actual al investiţiilor în infrastructura AI", se menţionează în raport. "Dar, amintiţi-vă că miile de metode de utilizare şi companii care au apărut datorită Internet-ului au fost mult mai importante decât metodele de utilizare iniţială".

Conform Business Insider, raportul Bank of America, ce a fost lansat în ultima parte a săptămânii trecute, se bazează pe un sondaj la care au participat analişti de acţiuni şi strategi macro din peste 3.000 de companii. Conform strategilor, inteligenţa artificială reprezintă al treilea ciclu tehnologic major din ultimii 50 de ani şi a început odată cu lansarea ChatGPT în noiembrie 2022. Astfel, AI vine după valurile de inovaţie aduse de computerele personale în 1981 şi de Internet în 1994.

Dar, spre deosebire de acele perioade de expansiune tehnologică, ce au durat între 15 şi 30 de ani până să ajungă la adopţia generală, impactul inteligenţei artificiale se va concretiza probabil mai devreme, conform raportului Bank of America.

"Inteligenţa artificială generativă poate cataliza o evoluţie tehnologică cu efect disruptiv în fiecare sector şi care să transforme economia globală în următorii cinci până la zece ani", se menţionează în raport.

Totuşi, investitorii subestimează impactul pe termen lung al tehnologiei şi supraestimează potenţialul acesteia pe termen scurt, ceea ce este tipic pentru boom-urile tehnologice, potrivit documentului.

"Investiţiile în inteligenţa artificială pot ajunge la peste un trilion de dolari în următorii câţiva ani; făcând o paralelă cu Internet-ul, suntem abia în anul 1996", mai menţionează cei de la Bank of America.

Conform raportului, nivelul actual al investiţiilor în companii precum OpenAI, Anthropic şi Inflection AI reprezintă doar o condiţie prealabilă pentru realizarea de aplicaţii bazate pe inteligenţă artificială generativă, care în mare parte sunt acum în versiuni beta şi vor necesita timp pentru a se dezvolta şi creşte.

Strategii estimează că inteligenţa artificială va duce la creşterea marjelor pentru majoritatea industriilor. Sectorul semiconductorilor şi a software-ului vor înregistra câştiguri mari, cu extinderi ale marjelor de crica 4,8% şi, respectiv, 5,2% în următorii cinci ani.

Totuşi, deocamdată companiile nu au profiturile semnificative aşteptate după investiţiile uriaşe realizate în tehnologie. În opinia strategului şef de acţiuni al Morgan Stanley, Mike Wilson, tema investiţională a inteligenţei artificiale este excesiv exploatată, iar investitorii ar trebui să se îndrepte către acţiuni ale unor companii cu profil defensiv, conform Business Insider.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb