Aurul a strălucit intens în acest an; Ce urmează?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 septembrie

Ilustraţie: colaj de MAKE

Ilustraţie: colaj de MAKE

English Version

Goldman Sachs: "Reducerile iminente ale dobânzilor de către Rezerva Federală sunt pe cale să aducă din nou capital occidental în piaţa aurului"

Bank of America: "Credem că aurul poate atinge 3.000 de dolari/uncie în următoarele 12-18 luni"

JP Morgan: "Mulţi dintre factorii structurali pozitivi pentru un activ real precum aurul vor rămâne probabil în vigoare, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA"

Intensificarea riscurilor geopolitice, perspectivele de relaxare a politcii monetare a Rezervei Federale sau achiziţiile băncilor centrale au susţinut tendinţa ascendentă a preţului aurului în acest an care, de la finele lui 2023 şi până la mijlocul acestei săptămâni, a avut o creştere de 22%, în vreme ce indicele S&P 500 s-a apreciat cu 16%.

Marile bănci de pe Wall Street au perspective pozitive pentru metalul galben pe termen mediu, chiar dacă unele elemente care i-au alimentat ascensiunea, precum achiziţiile Băncii Populare a Chinei, au ieşit momentan din poză, iar cotaţia metalului preţios marchează de jumătate de an noi recorduri istorice, element care naşte temeri privind sustenabilitatea preţului.

Goldman Sachs: "Aurul are o valoare semnificativă în privinţa acoperirii riscurilor portofoliilor în faţa şocurilor geopolitice"

Goldman Sachs estimează că aurul ar trebui să atingă 2.700 de dolari pe uncie la începutul anului viitor, echivalentul unei creşteri de 7,5% faţă de cotaţia spot de la mijlocul acestei săptămâni, de 2.511 dolari pe uncie.

"În acest mediu ciclic mai blând, aurul este marfa în a cărei creştere pe termen scurt avem cea mai mare încredere", a scris într-o notă echipa de analişti Goldman condusă de Samantha Dart, conform articol publicat săptămâna trecută de Business Insider.

Analistul a subliniat că, pe baza setup-ului actual, alte mărfuri precum petrolul, gazele naturale şi cuprul nu sunt nici pe departe la fel de atractive precum aurul. În opinia sa, există trei motive pentru care investitorii ar trebui să cumpere metalul galben:

1. "Credem că achiziţiile masive de aur ale băncilor centrale, ce s-au triplat începând de la jumătatea anului 2022 din cauza temerilor legate de sancţiunile financiare ale SUA (n.r. impuse Rusiei) şi a datoriei suverane a Statelor Unite reprezintă un element structural şi vor continua, fie că achiziţiile vor fi sau nu raportate".

2. Reducerile iminente ale dobânzilor de către Rezerva Federală sunt pe cale să readucă capital occidental în piaţa aurului, o componentă absentă în mare parte din creşterea abruptă a metalului galben din ultimii doi ani.

3. Aurul are o valoare semnificativă în privinţa acoperirii riscurilor portofoliilor în faţă şocurilor geopolitice, inclusiv a creşterii tarifelor şi a temerilor legate de datorii".

Aurul a strălucit intens în acest an; Ce urmează?

Într-un scenariu ipotetic în care spread-urile creditelor ar creşte din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de datorii, Dart estimează că preţul aurului poate creşte cu 15%, faţă de nivelurile actuale.

Pe de altă parte, pe măsură ce cotaţia metalului galben s-a apreciat, cererea din partea băncii centrale a Chinei s-a diminuat. Dar analistul crede că dacă preţul va scădea, probabil banca va reintra în piaţă cu ordine mari de cumpărare, protejându-se împotriva unei scăderi majore a preţurilor mărfurilor.

"Credem că sensibilitatea faţă de preţ a aurului îl asigură în faţa unor scăderi ipotetice mari ale cotaţiilor, care probabil ar revigora achiziţiile Chinei", a spus Dart, conform Business Insider.

Reducerea dobânzilor şi cererea de aur în scopuri de conservare a valorii - motivele pentru care analiştii BofA sunt "bullish" pe aur

Bank of America are, de asemenea, o perspectivă optimistă asupra aurului, estimând că preţul metalului preţios va ajunge la 3.000 de dolari pe uncie în 2025, conform invezz.com.

Într-o notă recentă adresată clienţilor, echipa de mărfuri a băncii a scris: "Credem că aurul poate atinge 3.000 de dolari/uncie în următoarele 12-18 luni".

Reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală şi cererea globală semnificativă de aur ca activ de conservare a valorii sunt motivele pentru care analiştii BofA au o perspectivă pozitivă pentru metalul preţios, conform sursei menţionate.

O mare parte din creşterea preţului aurului din acest an a fost determinată de achiziţiile constante ale băncilor centrale din întreaga lume, în special ale Chinei. Asta, în condiţiile în care aurul este văzut ca activ refugiu şi cumpărat adesea în perioade de volatilitate şi incertitudine geopolitică. De asemenea, este folosit ca un mijloc de protecţie împotriva inflaţiei de către comercianţi.

În ultimele săptămâni, preţul spot al aurului a crescut pe fondul aşteptărilor ca Rezerva Federală să reducă dobânzile la următoarea sa întâlnire de politică monetară din 18 septembrie. Ratele mai scăzute ale dobânzilor sunt considerate pozitive pentru aur, deoarece diminuează costul de oportunitate al deţinerii de lingouri.

Blue Line Futures: "Îngrijorarea este că Fed va opera o tăiere cu 50 de puncte de bază şi gata"

Phil Streible, strateg-şef la firma de cercetare de piaţă Blue Line Futures, este de părere că nu orice reducere a dobânzilor de către Rezerva Federală este benefică metalului galeben.

"Pentru traderii de aur, îngrijorarea este că Fed va opera o tăiere cu 50 de puncte de bază şi gata - acest lucru nu ar fi de bun augur pentru piaţa aurului. Traderii încearcă să determine câte reduceri vom vedea şi pe ce perioadă de timp", a spus Streible citat de mining.com, adăugând că "aurul trebuie să vadă reduceri continue", pentru a susţine următoarea sa etapă de creştere.

Traderii văd ca sigură tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală în această lună, cu o probabilitate de 13% ca banca centrală a Statelor Unite să opereze o reducere chiar de 50 de puncte de bază (0,5%), conform CME FedWatch Tool.

JP Morgan: "Pe măsură ce randamentele pieţei monetare devin mai puţin atractive, putem vedea o revenire a intrărilor din partea retailului în ETF-uri"

Economiştii JP Morgan se aşteaptă ca elementele structurale ce au susţinut creşterea preţului aurului până acum să rămână forţa motrice pentru traiectoria ascendentă a cotaţiei metalului galben, potrivit unui raport publicat la jumătatea lunii iulie.

"Mulţi dintre factorii structurali pozitivi pentru un activ real precum aurul - inclusiv preocupările privind deficitul fiscal al SUA, diversificarea rezervelor băncilor centrale către aur, acoperirea împotriva inflaţiei şi un climat geopolitic tensionat - care au dus preţurile la noi recorduri istorice în acest an, vor rămâne probabil în vigoare, indiferent de rezultatul alegerilor din Statele Unite din această toamnă", a scris Natasha Kaneva, şeful Departamentului de Strategii Globale pentru Mărfuri la JP Morgan. "Totuşi, pieţele metalelor preţioase vor fi atente la orice schimbări potenţiale de politică care pot influenţa una dintre aceste teme".

Aurul a strălucit intens în acest an; Ce urmează?

Legat de achiziţiile băncilor centrale, Gregory Shearer, Şeful Departamentului de Metale de Bază şi Preţioase de la JP Morgan, a spus: "Credem că nivelul preţului aurului are un impact minim asupra planurilor de achiziţie pe termen lung ale băncilor, totuşi, schimbările de preţ par să influenţeze ritmul şi cadenţa achiziţiilor".

Banca Populară a Chinei a întrerupt achiziţiile de aur în luna mai, punând capăt unei perioade de cumpărări masive ce a durat 18 luni. Totuşi, aşteptările JP Morgan sunt ca alte bănci centrale să continue să cumpere aur, susţinând astfel un nivel mai ridicat al preţului metalului galben. În plus, debutul ciclului de reducere a dobânzilor poate creşte apetitul investitorilor pentru aur, manifestat prin achiziţii de ETF-uri, ceea ce poate contribui la raliurile viitoare ale metalului preţios.

"Pe măsură ce randamentele pieţei monetare devin mai puţin atractive, putem vedea o revenire a intrărilor din partea retailului în ETF-uri", a spus Shearer.

În ultimul deceniu, aurul a oferit un randament mediu anual de 8,4% în dolari americani, depăşind în mod constant inflaţia, fiind astfel o opţiune atractivă pentru investitorii pe termen lung care doresc să păstreze puterea de cumpărare a banilor, conform unei analize realizată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy în cadrul Saxo Bank, publicată în această săptămână.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. printare de bani...

    deficitul US pe anul asta , 4,5 trilioane dolari. adica 400 mld dolari pe luna. cat au dat la Ucraina ? 120 mld, 60 mld? nu mai retin exact. oricum mizilic, fata de deficite. aici e aurul dvs. de-asta creste. voila. maculatura scade. 

    1. inca odata cu zerouri:

      deficit anual US 4. 500. 000. 000. 000, si pe luna aproape 400.000.000.000 $

      Ciolacu sta la fel de bine, posibil 10% deficit din PIB anul asta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb