Istvan Sarkany, candidat în Comitetul Reprezentanţilor FP: "Statul pare că vrea să blocheze listările de companii din portofoliul Fondului Proprietatea"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie

Istvan Sarkany ne-a declarat: "Investitorii de retail au ajuns să aibă peste 50% din Fondul Proprietatea, astfel încât cred că a venit momentul ca cineva să le reprezinte interesele, să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte direcţia în care merge fondul".

Istvan Sarkany ne-a declarat: "Investitorii de retail au ajuns să aibă peste 50% din Fondul Proprietatea, astfel încât cred că a venit momentul ca cineva să le reprezinte interesele, să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte direcţia în care merge fondul".

English Version

"Trebuie să găsim soluţii care să aducă valoare pentru toţi acţionarii FP" "Vrem să vedem o strategie clară de administrare a FP; în clipa de faţă totul este o nebuloasă"

Fondului Proprietatea trebuie să aibă o strategie clară de administrare, care să fie în beneficiul tuturor acţionarilor, spune Istvan Sarkany, investitor şi candidat pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor FP la alegerile din 27 septembrie.

Istvan Sarkany ne-a declarat: "Investitorii de retail au ajuns să aibă peste 50% din Fondul Proprietatea, astfel încât cred că a venit momentul ca cineva să le reprezinte interesele, să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte direcţia în care merge fondul. Trebuie să vedem intenţiile administratorului şi, dacă sunt în beneficiul nostru să le promovăm, iar dacă nu să încercăm să găsim soluţii care să aducă valoare pentru toţi acţionarii Fondului Proprietatea.

Investitorul a adăugat: "Din punctele de pe ordinea de zi a adunării din data de 27 septembrie reiese că statul vrea alt administrator la FP care să aibă o strategie bazată pe investiţii, dar nu ştim care este această strategie şi dacă este în avantajul micilor acţionari. Deocamdată vedem că statul doreşte ca FP să nu mai facă răscumpărări de acţiuni şi pare că vrea să blocheze listările de companii din portofoliul fondului. Dar ce se va întâmpla cu aceste companii, care rămân blocate în mâinile unui administrator pe care în clipa de faţă nici nu-l ştim. Să nu uităm că statul a încercat să dăuneze Fondului Proprietatea prin majorarea capitalului companiei Aeroporturi Bucureşti care, dacă n-ar fi fost anulată în instanţă, ar fi fost în detrimentul micilor acţionari ai FP".

În anul 2021, Ministerului Transporturilor, ca acţionar majoritar al Aeroporturi Bucureşti, decisese majorarea capitalului social al companiei, de la 143,8 milioane de lei la 4,91 miliarde de lei prin aport în natură, respectiv terenul Aeroportului Băneasa. Dar Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea a contestat în instanţă evaluarea terenului de 3,8 miliarde de lei care era de 11 ori mai mare decât evaluarea anterioară de 336 milioane de lei. Dacă majorarea capitalului s-ar fi implementat, participaţia FP în Aeroporturi Bucureşti s-ar fi diluat de la 20% la 0,7%.

"Se vorbeşte de investiţii, dar trebuie să ştim clar dacă acestea pot să aducă un beneficiu mai mare pentru acţionari decât strategia actuală", spune Sarkany

Candidatul în Comitetul Reprezentanţilor FP subliniază că fondul trebuie să aibă o strategie clară de administrare. "Se vorbeşte de investiţii, ceea ce este în regulă, dar trebuie să ştim clar ce oportunităţi există, ce randamente potenţiale ar avea şi dacă pot să aducă un beneficiu mai mare pentru acţionari decât strategia actuală. Nu avem astfel de informaţii în clipa de faţă, ci totul este o nebuloasă. Pe de altă parte avem câteva lucruri concrete, de pildă nişte companii care pot fi listate. Iar dacă nu se găsesc investiţii cu randamente mai mari, să continuăm cu răscumpărările care, având în vedere discount-ul dintre preţ şi VUAN, au randamente de 40-50%, chiar 70% dacă avem în vedere oferta pe care FP o derulează în această perioadă. Este foarte greu să găseşti investiţii cu randamente mai mari", spune Istvan Sarkany.

Candidatul în Comitetul Reprezentanţilor FP a adăugat: "Micii investitori trebuie să aibă un cuvânt de spus în conducerea fondului, avem suficiente voturi şi posibilitatea votului online (prin platforma eVote) ca să delegăm cel puţin un reprezentat în Comitetul Fondului Proprietatea. Singurul meu scop este să avem o bursă curată, în care să se aibă încredere şi care să aducă valoare, în timp, pentru acţionari".

Acţionarii FP vor vota prelungirea mandatului Franklin Templeton cu un an sau alegerea unui nou administrator, la finele acestei luni

Acţionarii Fondului Proprietatea vor vota, la adunarea din 27 septembrie, prelungirea mandatului Franklin Templeton cu un an, din aprilie 2025 până în martie 2026, sau alegerea unui nou administrator, pentru o perioadă de doi ani. La solicitarea Ministerul Finanţelor, care la finele lunii august controla aproape 11% din drepturile de vot ale FP, au fost introduse puncte ce prespun ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi conservarea portofoliului actual al FP, adică fondul să nu vândă din deţineri.

În justificarea solicitărilor, Finanţele susţin că măsurile sunt necesare pentru stabilirea noii potitici investiţionale a Fondului Proprietatea, ţinând cont de interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al Fondului Proprietatea, precum şi a desfăşurării de către Comitetul Reprezentanţilor a unei proceduri de selecţie transparente şi competitive pentru desemnarea noului administrator.

De asemenea, în data de 27 septembrie, acţionarii vor mai avea pe masă numirea pentru o perioadă de trei ani a doi membri ai Comitetului Reprezentanţilor FP, ca urmare a expirării mandatului lui Nicholas Paris în data de 6 aprilie 2024 şi a demisiei lui Martin Bernstein, ce a devenit efectivă la data de 12 iulie 2024.

Pe lângă Istvan Sarkany, pentru un loc în Comitet mai candidează Nicholas Paris, propus de acţionarul LCL GRUP SRL, George-Vladimir Duhan, propus de Ministerul Finanţelor, Marian-Cristian Mocanu care s-a autopropus, Ileana-Lăcrămioara Isărescu (fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform HotNews), propusă de fondul BT Maxim - administrat de BT Asset Management şi Andrew James Noble, propus de acţionarul Antoniu Codreanu.

Istvan Sarkany este inginer IT, absolvent de Automatică şi Informatică Industrială la Universitatea Transilvania din Braşov. A absolvit două programe de Master, unul în Inginerie Software în Automatică şi altul în Administrarea Afacerilor, ambele în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, conform documentelor disponibile pe site-ul FP. Are o experienţă de peste zece ani ca investitor în titluri ale pieţei de capital şi este foarte activ pe forumurile de investitori din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. E dreptul lui. Daca aveai actiuni puteai sa o faci si tu.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cate actiuni are acest domn la FP? Ce il recomanda?

    Din scrisoare de intentie vedem ca cea mai mare reusita e ca e administator pe un grup de facebook 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb