Raport PwC: Majoritatea companiilor se confruntă cu deficit de expertiză şi competenţe digitale în departamentele de taxe

R.S.
Miscellanea / 10 aprilie

Ruxandra Tarlescu

Ruxandra Tarlescu

Mai puţin de jumătate (43%) dintre organizaţii se consideră pregătite să facă faţă noilor obligaţii de reglementare fiscală, precum Pilonul II despre care 91% spun că va avea impact asupra afacerii lor, arată sondajul Global Reframing Tax Survey 2025, realizat de PwC la nivel global. Mai mult, 95% admit că au deficit de angajaţi cu competenţe în domeniul expertizei fiscale specializate, inteligenţei artificiale şi analizei datelor, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Rezultatele sondajului arată clar că departamentele care gestionează taxele se află sub presiunea îndeplinirii unor obligaţii de conformare tot mai sofisticate. Prin urmare au nevoie de resurse mai multe şi de abilităţi complexe de analiză a unui volum de date în creştere pentru a putea susţine reinventarea în organizaţiile lor şi alinierea strategiei fiscală cu obiectivele comerciale ale companiilor. În multe organizaţii, modul în care este văzută fiscalitatea ca un centru de costuri şi conformitate nu mai reprezintă o abordare adecvată în contextul actual. Pe lângă gestionarea reglementărilor, companiile trebuie să investească în tehnologie şi în dezvoltarea competenţelor echipelor fiscale pentru a-şi realiza rolul strategic pe care îl au în dezvoltarea afacerilor", a declarat Ruxandra Târlescu, Partener şi Lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică.

Sondajul mai constată că doar 32% dintre organizaţii investesc în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor şi doar 29% angajează noi talente pentru a acoperi aceste lacune, în timp ce colaborarea cu consultanţi externi este soluţia preferată de multe organizaţii. Astfel, 80% dintre respondenţi planifică să externalizeze cel puţin o parte din activităţile fiscale în următorii trei ani. Motivele principale includ accesul la competenţe în tehnologie, analiza datelor şi conformitate ESG, precum şi capacitatea de a menţine ritmul cu schimbările de reglementare.

Aproape jumătate (47%) dintre companiile participante la sondaj afirmă că îmbunătăţirea calităţii datelor este o prioritate pentru următorii trei ani, iar procente similare afirmă că funcţia fiscală va trebui să devină mai proactivă (43%) şi să se perfecţioneze în analiza datelor (42%). Cu toate acestea, atunci când sunt întrebaţi care sunt cele mai mari beneficii potenţiale ale transformării funcţiei fiscale, cele mai multe răspunsuri sunt reducerea costurilor şi creşterea eficienţei, planificarea şi strategia fiscală mai eficientă situându-se pe locul al treilea.

Pe măsură ce GenAI şi automatizarea câştigă teren, 56% dintre companii raportează deja beneficii concrete, iar peste 80% se aşteaptă ca GenAI să pregătească planificarea şi strategia fiscală în următorii trei ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb