Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, vizează în 2025 o creştere semnificativă a performanţei financiare şi operaţionale, cu venituri totale de 125,3 milioane de lei, în creştere cu 20% comparativ cu anul 2024, şi o EBITDA estimată la 30,1 milioane lei, în creştere de peste opt ori faţă de nivelul din 2024, conform unui comunicat transmis redacţiei. Redresarea financiară este susţinută de un context agricol favorabil şi de o disciplină riguroasă în managementul costurilor.
"Bugetul de venituri şi cheltuieli propus pentru 2025 este construit în urma unei analize atente a resurselor disponibile, contextului agricol actual şi măsurilor aplicate recent pentru eficientizarea activităţii. De asemenea, toate cele cinci nuclee de ferme Holde (Roşiori, Frumuşani, Videle, Conţeşti şi Salcia) prezintă la acest moment semne îmbucurătoare privind performanţa pentru anul acesta. Nivelul de precipitaţii din ultimele luni a fost optim pentru dezvoltarea culturilor. Spre exemplu, la ferma Roşiori, cantitatea totală de precipitaţii în martie a depăşit 60 l/mp, contribuind semnificativ la refacerea rezervei de apă din sol. La acest moment, câmpurile arată foarte bine, iar semănatul culturilor de primăvară, floarea-soarelui şi porumb, va începe chiar în curând. Această fereastră favorabilă din punct de vedere meteorologic ne permite să demarăm lucrările în condiţii optime, ceea ce ne oferă un start bun pentru noul ciclu agricol. Prin urmare, în 2025 estimăm o creştere de peste 60% a veniturilor din vânzarea produselor agricole, până la circa 100 milioane lei, şi un profit net de 5 milioane lei", a declarat Bogdan Serghiescu, CEO al Holde Agri Invest.
În ceea ce priveşte planurile de investiţii pentru anul 2025, compania a bugetat un CAPEX total de puţin peste 6 milioane de lei. Cele mai importante direcţii vizează achiziţia de utilaje agricole (aproximativ 3 milioane de lei), sisteme de irigaţii şi dezvoltarea infrastructurii logistice şi de depozitare (inclusiv silozuri), potrivit comunicatului.
De asemenea, compania anticipează o îmbunătăţire substanţială a indicatorilor financiari-cheie, cu o EBITDA pe hectar estimată la 1.850 euro, faţă de doar 214 euro în 2024, precum şi redresarea semnificativă a profitului operaţional, vizat să revină pe plus la 15 milioane de lei.
"Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2025 este rezultatul unui efort susţinut de reconstrucţie şi reaşezare strategică, desfăşurat în ultimele luni de echipa de management împreună cu Consiliul de Administraţie. Ne-am concentrat pe restructurarea operaţiunilor, ajustarea costurilor şi identificarea de soluţii eficiente de finanţare, toate cu scopul de a pune bazele unui model de business sustenabil şi profitabil. Estimările pentru anul în curs indică o redresare solidă, cu o EBITDA în creştere puternică şi revenirea pe profit, iar aceste rezultate confirmă că direcţia aleasă este cea corectă. În plus, contextul agricol actual este favorabil, iar perspectivele din teren ne oferă motive reale de încredere. Vom continua să consolidăm activitatea Holde în jurul unor principii bazate pe eficienţă, transparenţă şi responsabilitate faţă de investitori, cu obiectivul de a construi o companie agricolă modernă, adaptată la provocările pieţei locale şi internaţionale", a declarat Leonard Leca, membru al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.
Anul 2024 a fost unul dintre cei mai dificili din istoria recentă a Holde Agri Invest şi a întregului sector agricol din România. În 2024, Holde Agri Invest a înregistrat venituri totale de 107 milioane de lei, în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe parcursul anului trecut, compania a exploatat o suprafaţă de 16.321 de hectare, +19% faţă de 2023, din care 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic. Indicatorul EBITDA la nivelul anului 2024 s-a ridicat la 3,5 milioane de lei, comparativ cu o valoare negativă de 9,7 milioane de lei în 2023, creşterea fiind determinată, în principal, de diminuarea semnificativă a costurilor de producţie, datorată scăderii costurilor cu inputurile, mai ales a îngrăşămintelor. Pierderea netă de 23,2 milioane de lei înregistrată în 2024 reprezintă o reducere de 32% comparativ cu 2023 şi provine, în principal, din diminuarea cheltuielilor de exploatare, optimizarea costurilor operaţionale şi reducerea personalului, se mai precizează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 13:58)
Cu 5 m profit se mai apropie de evaluarea din piata.Nu se spune nimic despre datorii,acolo e buba,acum cateva luni au comunicat ca e o mare problema si o adreseaza.Ar trebui mcs .
La alta agricola NRF la care era clar ca trebuie capital famPopescu are niste pozitii de neinteles.
Anul trecut in media zicea VP cand pretul era 4 lei ca nu face mcs ca e pretul prea mic.Acum 10-15 zile in aceeasi media zice ca face mcs pana in iunie.Desigur ca nu se poate face la pretul asta de piata si o sa o faca pe la jumatate din pretul ala care anul trecut spunea ca e prea mic.
Colac peste pupaza vinde la 2,7 in plasament privat accelerat,cam esec.Justifica apoi ciudat ca imprumuta de banii aia societatea.Cand de fapt el vinde la pret foarte bun fata de unde se va duce pretul la si dupa mcs anuntat de el.
Deci ba e pretul mic,ba el vinde si da de inteles ca se va face mult mai mic,ca asta inseamna mcs pe praful asta.Si inca mcs facut repede ca a dat si un reper de timp.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 07:21)
Nu va inteleg cu pretul mic la mcs; de cand au aparut petardele, trebuie sa faca mcs cu prima de emisiune sa vedem daca scade pretul sau nu, mcs se fac la vn si subscrie cine vrea; anul trecut trp a facut mcs cu prima, iar acum cu prima se face alt mcs cu gratuite