O dezbatere care ascunde o alta

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 septembrie 2024

Cristian Pîrvulescu

Dezbaterea organizată în seara zilei de 10 septembrie (dimineaţa la ora patru pe 11 septembrie la noi) de ABC News - şi după toate probabilităţile singura - dintre Kamala Harris şi Donald Trump a marcat o cotitură nu doar în campania pentru alegerile prezidenţiale americane. Impactul dezbaterii se va simţi şi în Romania, poate nu instantaneu, dar cu impact asupra campaniilor electorale de aici. Iar acest efect de contagiune va fi mult mai mare decât oricând în trecut, pe de o parte ca dovadă că trăim într-o lume globalizată, pe de altă parte pentru că după două decenii ne sincronizăm cu alegerile americane, dar şi pentru că dezbaterea politico-ideologică din America a fost importantă, fie prin aportul societăţii civile liberale, fie prin reacţia mişcărilor evangheliste, şi la noi.

Deja mesajul alt-right-ului american altoit pe naţionalism sau fundamentalism religios ortodoxist sau evanghelist era important în Romania de cel puţin un deceniu - deja vizibil public de la cazul Bodnariu, dar prezent mult înainte - însă nu interferase cu alegerile noastre prezidenţiale, pentru că din 2004 nu am mai avut alegeri prezidenţiale în acelaşi timp cu americanii.

În 2009 şi 2019 alegerile noastre prezidenţiale erau decalate de orice tip de alegeri americane (urmând la un an după alegerile din 2008, care fuseseră alegeri prezidenţiale şi congresionale pentru ca în 2018 să fi fost doar alegerile de "jumătatea mandatului), iar în 2014 în America fuseseră alegerile de la jumătatea celui de-al doilea mandat Obama care anunţau deja ceea ce avea să vină în 2016, deoarece cei 247 (56,78%) de aleşi în Camera Reprezentaţilor şi 54 (54%) de locuri în Senat, republicanii obţineau cea mai mare majoritate în Congresul SUA din 1929. Pentru mulţi paranteza Obama se închisese şi venea vremea revanşei antiliberale pe care o anunţa deja Viktor Orban prin lansarea în sfera politică a conceptului de democraţie iliberală.

Acum însă sunt alegeri americane şi româneşti care au loc în acelaşi timp, pe 5 noiembrie în SUA şi pe 24 noiembrie, 1 şi 8 decembrie al noi. Şi, după cum arată campania electorală de la noi, politicienii români şi echipele lor au luat în calcul doar ipoteza victoriei lui Donald Trump. Şi dacă va fi altfel? Dacă va câştiga Kamala Harris ce se va întâmpla la noi?

Între altele, dezbaterea Harris-Trump ne-a dezvăluit cât de amplă este schimbarea culturală în societatea americană. Viteza cu care apar aceste schimbări culturale explică şi forţa reacţiunii alt-right-ului, aşa cu am explicat într-un articol precedent. Cu fiecare nou deceniu, schimbarea valorilor, comportamentelor şi normelor influenţează viaţa politică americană. Aşa se şi face ca o campanie prezidenţială să nu mai poată fi comparată cu una precedentă. Iar dezbaterea Harris -Trump., şi mai ales reflectarea acesteia în sondaje, este un bun barometru al evoluţiei stării de spirit din America. Iar fotografia de moment arată cum mai degrabă Kamala Harris beneficiază de schimbarea culturală americană, pe când Donald Trump pare nu doar depăşit de evoluţia rapidă a valorilor, dar şi incapabil să conştientizeze acest lucru.

Om al deceniului al nouălea, trecând încetul cu încetul în fundal în deceniul al zecelea al secolului trecut şi în primul deceniul al secolului nostru, Trump a reuşit totuşi să se folosească de resentimente anti-sistem şi de decăderea şi frustrarea clasei muncitoare albe din Statele Unite şi să o învingă - cu ajutorul indirect, dar important la Rusiei - pe Hillary Clinton în 2016. Dar acel accident de parcurs nu a putut schimba direcţia culturală a societăţii americane, iar în 2020 victoria lui Joe Biden indica continuitatea schimbării. Dar Biden este un politician moderat, prea compatibil cu conservatorismul şi, poate de aceea, a fost folosită "furia" de după confruntarea Biden-Trump de la CNN din iunie pentru a-l forţa să se retragă. Pentru că Harris este total compatibilă cu noile tendinţe culturale, le încarnează foarte bine, iar la dezbaterea de pe 10 septembrie a fost foarte convingătoare.

Însă la noi nu există, cel puţin până acum, niciun candidat Harris-compatibil. Pe de o parte Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion şi Diana Şoşoacă sunt candidaţi antisistem, deci oarecum prizonieri ai retoricii specifice care este destul de mult influenţată de alt-right-ul american. Pe de altă parte candidaţii partidelor sistem, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Hunor Kelemen sunt în aceeaşi zonă ideologică.

Ar fi deci important să reamintim ce presupune această influenţă ideologică americană. Această aşa zis dreapta alternativă este de fapt o mişcare de extremă dreapta, naţionalistă, rasistă, care promovează suprematismul alb şi este în mare măsură dependentă de mediul online, în particular de reţele sociale. Această ideologie a început să se maturizeze spre sfârşitul primului deceniu al secolului al XXI-lea şi pare să fi intrat în faza de disoluţie la începutul actualului deceniu. În principiu, această mişcare susţine ideea pseudoştiinţifică a rasismului biologic şi promovează o formă de politică de identitate în favoarea americanilor europeni şi a oamenilor albi la nivel internaţional. Prin definiţie, dreapta alternativă este anti-egalitară, respinge fundamentele liberale ale democraţiei, iar în America prin trumpism a reuşit să preia controlul asupra conservatorismului, pe care a reuşit să-l deraieze de la tendinţa sa tradiţională, transformare care a apărut şi în Europa mai ales după Brexit şi alegerile europene din 2019.

Ecranele au pus stăpânire pe viaţa noastră. Prima ţintă a acestui nou "rău al secolului", cel mai tânăr, cu care se confruntă, cu care părinţii nu mai ştiu ce strategie să adopte. Dar este posibil să se potrivească aceste noi moduri de comunicare, mai degrabă decât să speri o deconectare improbabilă?

În Republica Moldova, spre exemplu, Maia Sandu este perfect compatibilă cu Kamala Harris, dar la noi, sub influenţa consultaţiilor electorali, mulţi veniţi din zona ultra-conservatoare americană şi israeliană, candidaţii la prezidenţiale şi partidele nu sunt deloc în acord cu schimbările culturale. O dezbatere despre direcţia României şi impactul acestor tendinţe anti şi iliberale merită făcută. Poate şi din această cauză noile platforme politice flexibile, precum DREPT şi SENS, construite în jurul unor independenţi precum Vlad Gheorghe, prima, şi Nicu Ştefănuţă, a doua, şi care refuză asocierea cu candidaţii enumeraţi mai sus, inclusiv cu Mircea Geoană, ar putea aduce o schimbare în direcţia noile tendinţe culturale. Altfel, electoratul liberal va fi orfan în România. Iar România va începe să semene din ce în ce mai mult cu Rusia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cu ce ne confruntam ? Romania lui Klaus Iohannis a jucat extrem de eficient politica atasata Presedintilor Statelor Unite .Si Trump (stie Iohannis ce face nu este nevoie sa intervin dar sustin NATO )si J.R.Biden l-au primit la Casa Alba .Kamala Harris a fost in Romania chiar inainte de nominalizarea ei ca si candidat in dauna unui J.R.Biden ce s-a retras din cursa prezidentiala dar care sprijina cu toata puterea sa cistigarea alegerilor de catre Kamala .Alegerea lui Waltz (urmariti recenta adunare din Wisconsin) ne arata nevoia cetatenilor din SUA de a intoarce pagina Trump .In sondaje Kamala defileaza si chiar pune ideea doamnei Waltz in prim planul intoarcerii de pagina .Unitatea cetetenilor versus interesele personale ale lui Trump caruia nu ii pasa decit de partea sa de America produce un cistig enorm si electoral doamnei Kamala .Membrii marcanti ai Partidului Republican se dezic de Trump si anunta ca voteaza Harris .Taylor Swift anunta si ea acelasi lucru ca si Dick Cheney dealtfel . Romania si politica romanesca nu a prea adus in discutie contruntarea Trump - Kamala .Nici macar Antena 3 nu mai se afiseaza aducind in prim plan (cu toate ca este CNN) aceasta confruntare .Singurul ramas de partea lui Trump este Simion .Maia Sandu va profita de aceasta nominalizare a doamnei Harris ceea ce in Romania nu prea are loc .Daca Maia Sandu cistiga alegerile si referendumul atunci se va pozitiona si ea alaturi de unul dintre candidatii in alegerile din Romania (probabil Ciuca ) ceea ce va schimba intreaga poveste din alegerile din Romania .In acest context sprijinul acordat candidatului PNL va deveni foarte puternic iar daca alegerile ,deja incepute in SUA (vot anticipat la care participa peste 50 la suta dintre cetateni ),ne vor arata cistigatorul in persoana doamnei Kamala atunci viitorul Presedinte al Romaniei va fi N.Ciuca .

    Te cheama Bulai !

    Rolurile s-au schimbat. Pana acum rolul barbatului traditional republican era de protector al familiei si al patriei, si a celor slabi(Ku Klux Clanul a fost infiintat de democrati, si omorau negri, lgbtq, hispanici , sefi republicani).

    Acum, rolul e inversat, republicanii sunt misogini, "grab 'em by the .." homofobi, anti lgbtq, "copilul merge la scoala si vine acasa cu o operatie, din baiat e transformat in fata sau invers"(Trump) si rasisti, white supremacy sunt republicani,"they are eating your dogs", "black jobs si etc" nu mai au interesul de a proteja tara, in fapt trump ii face suckers and losers pe veterani vii, sau morti.

    Chiar nu se nai termina cu "progresismele" astea? Daca ai o mica ambarcatiune de pescuit, vine Greenpeace si-i da foc; daca ai o crescatorie de porci, iti blocheaza veganii poarta; daca vrei sa spui ca vrei nepoti pe cale naturala, lgbtq... vor spune ca esti retrograd; daca vrei sa angajezi pe cineva sa care saci cu ciment la etajul 3, faci discriminate daca nu-l angajezi pe cel in scaun cu rotile sau, daca l-ai angajat, o sa fii dat in judecata pentru ca l-ai abuzat cerandu-i sa care saci cu ciment la etajul 3!

    1. Te arunci de la etajul 3 , ajungi in carucior cu rotile, si-i abuzezi tu pe altii.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb