Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) solicită Guvernului majorarea nivelul contribuţiei pensiilor private obligatorii (Pilonul II) pentru anul 2017, conform legislaţiei care prevedea o creştere graduală de 0,5 puncte procentuale pe an, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.
În 2016, Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioada de activitate (mai 2008 - decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%. În termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri.
La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete în valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) în numele a aproape 6,8 milioane de romani.
Raluca Ţintoiu, preşedinte al APAPR, apreciază: "În lipsa unei majorări a contribuţiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevăzut iniţial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai României vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate în conturile lor, ci şi randamentele pentru respectivele contribuţii, care s-ar adăuga în conturile lor".
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE ţn perioada 2008-2015, potrivit unui studiu european independent, realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare (Better Finance).
În opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui să convingă Guvernul să găsească resursele financiare necesare pentru a respecta legislaţia şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II "conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II) ale românilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contribuţiei trebuia să ajungă la 6% încă din 2016". În prezent nivelul acestei contribuţii este de 5,1%, din cauza mai multor întârzieri, spun reprezentanţii asociaţiei, conform sursei citate.