Tendinţa ascendentă a principalilor indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) demarată încă din a doua parte a anului trecut a continuat în iunie, perioadă în care piaţa noastră s-a aflat sub spectrul dividendelor acordate de principalele sale companii.
Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un avans de 3,73%, la 18.245 de puncte, după ce pe parcursul lunii coşul de acţiuni a marcat un nou record istoric, în vreme ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de emitenţi, a avut un avans de 6,38%, până la 39.748 de puncte. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 4,28%, la 3.390 de puncte.
• Rezerva Federală nu va reduce dobânzile până când "nu va avea o încredere mai mare" că inflaţia în Statele Unite se îndreaptă către ţinta de 2%, potrivit CNBC
În Statele Unite, sectorul tehnologic a continuat să fie în prim-planul investitorilor, în primul rând datorită aşteptărilor legate de impactul inteligenţei artificiale asupra productivităţii şi inovaţiei, fapt reflectat în dinamica indicilor. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut o creştere de 5,9%, luna trecută, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 3,5%, iar Dow Jones doar cu 1,1%.
Rezerva Federală a lăsat neschimbată dobânda de politică monetară, în condiţiile în care inflaţia, deşi în scădere, se află semnificativ peste ţinta de 2% a băncii centrale a Statelor Unite. Conform minutei ultimei şedinţe a oficialilor Fed, inflaţia se mişcă în direcţia corectă, dar nu suficient de rapid pentru reducerea ratelor, conform CNBC.
De partea noastră a Atlanticului, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referinţă pentru prima dată din 2019 încoace, semn că măsura anti-inflaţionistă aplicată în ultimii aproape cinci ani pare să dea roade. Dar principalii indici au avut scăderi uşoare, luna trecută, în condiţiile în care sectorul tehnologic este mult mai slab reprezentat decât în Statele Unite, iar rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, ce a evidenţiat ascensiunea partidelor de extremă dreapta, a influenţat, probabil, sentimentul investitorilor.
• Apreciere de 6,52% pentru BET-XT-TR, care reflectă şi dividendele acordate de indicele extins al bursei noastre
La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide treizeci de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 4,25%, la 1.556 de puncte, în vreme ce cu tot cu dividende, indicele extins al pieţei noastre a avut o apreciere de 6,52%, dinamică reflectată prin evoluţia indicelui BET-XT-TR.
Dividendele - respectiv datele de înregistrare şi plăţile făcute de multe companii din prima ligă bursieră de la Bucureşti, au fost probabil elementul central ce a susţinut creşterea din iunie a indicilor.
"În această lună (n.r. luna iunie), emitenţii din BET vor plăti investitorilor privaţi (calcul din care excludem dividendele încasate de stat) circa trei miliarde de lei. O bună parte din aceşti bani s-au întors şi se vor întoarce în piaţă, iar acest flux de numerar este principalul vector de creştere pe termen scurt", scria Alin Brendea, directorul de operaţiuni al Prime Transaction, într-un raport publicat în prima parte a lunii trecute.
De asemenea, preţurile acţiunilor sunt susţinute de achiziţiile constante ale fondurilor de pensii private Pilon II, pentru care contribuţiile au crescut în acest an de la 3,75% din venitul brut lunar al salariaţilor la 4,75%, astfel încât administratorii beneficiază de mai mulţi bani pe care să-i investească.
• Creşteri pentru acţiunile bancare
Preţul acţiunilor companiilor din BET au avut evoluţii mixte, luna trecută, scăderile fiind antrenate, în unele cazuri, de corecţii ex-dividend aferente alocărilor de bani către investitori.
În sectorul bancar, acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au avut un avans de 10%, în iunie, în vreme ce titlurile Banca Transilvania s-au apreciat cu 2,56%, cotaţia instituţiei de credit din Cluj având o scădere ex-dividend pe parcursul lunii. În plus, BERD a vândut un pachet de 1,7% din capitalul băncii la un preţ cu aproape 9% sub referinţă, ceea ce a creat volatilitate pe termen scurt în piaţă.
Roxana Stejerean, analist financiar în cadrul Goldring, este de părere că ne aflăm într-un mediu favorabil creşterii creditelor acordate clienţilor de către bănci. "Contextul economic general al României indică o continuare a creşterii economice, susţinută de stabilitatea macroeconomică şi controlul inflaţiei, ceea ce va stimula cererea de credite atât din partea companiilor cât şi a persoanelor fizice", a scris analistul într-un raport publicat pe site-ul societăţii de brokeraj.
• Perspective de dividende mai mari la OMV Petrom; corecţie ex-dividend la Hidroelectrica
Acţiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 8,9%, într-o lună în care preţul petrolului Brent (relevant pentru piaţa europeană) a avut o creştere de 4%, iar compania a propus acţionarilor un dividend special şi a actualizat politica privind posibilele distribuţii viitoare.
Producătorul de petrol şi gaze vrea să aloce un dividend cu randament brut de aproape 4%, peste cel deja plătit la începutul lunii trecute. De asemenea, a estimat o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030, faţă de 40% cât era până recent.
Titlurile Romgaz au avut o creştere de 9,76%, luna trecută, într-o mişcare de revenire după scăderea ex-date cauzată de majorarea capitalului prin acordare de acţiuni gratuite şi a apropierii datei de înregistrare pentru distribuţia de dividende.
Acţiunile Hidroelectrica, care luna aceasta împlinesc un an de când sunt tranzacţionate la BVB, au scăzut cu 6,59%, pe fondul înregistrării corecţiei ex-dividend, în vreme ce titlurile Nuclearelectrica au avut un recul de 1,08%, în iunie. Ambele companii şi-au revizuit în scădere Bugetele de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an.
• Aprecieri mari pentru utilităţi
Acţiunile Transelectrica s-au apreciat cu 26,97% luna trecută, într-un context în care perspectivele companiei sunt favorabile, având în vedere tarifele reglementate în creştere şi costurile mai mici cu consumul propriu tehnologic, conform unui raport al Prime Transaction. De asemenea, Traselectrica a semnat un memorandum cu trei societăţi energetice din Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria pentru implementarea proiectului "Green Energy Corridor".
Titlurile Electrica au avut o creştere de 12,59%, în iunie, într-o mişcare de continuare a trendului ascendent întregistrat pe parcursul acestui an, susţinut de rezultatele finaciare pozitive şi tarifele mai bune pentru companie aferente serviciilor de distribuţie.
Acţiunile Transgaz au avut o apreciere de 5,57%, în vreme ce titlurile Conpet s-au depreciat cu 2,27%, luna trecută.
• MedLife şi Sphera - printre performerii din BET
Titlurile MedLife s-au apreciat cu 16,86%, în iunie, într-o mişcare de continuare a tendinţei ascendente puternice pe care acţiunile prestatorului privat de servicii medicale a dezvoltat-o începând cu jumătatea lunii mai, când a anunţat revenirea pe profit, afaceri şi marje în creştere. De asemenea, Erste Group a ridicat ţinta de preţ pentru acţiunea MedLife şi a schimbat recomandarea din "Menţine" în "Acumulare", conform unui raport de analiză publicat pe portalul BVB Research Hub.
Acţiunile Sphera Franchise Group s-au apreciat cu 9,57%, luna trecută, în condiţiile în care tot Erste a recomandat "Cumpărare" pentru titlurile operatorului lanţurilor de alimentaţie publică, cu un preţ ţintă peste cotaţia din piaţă, iar pentru primele trei luni ale anului, Sphera a raportat un profit aproape triplu faţă de cel din intervalul ianuarie-martie a anului trecut.
Tot în zona creşterilor din BET s-au mai remarcat şi titlurile Aquila, care au urcat cu 5,19%, luna trecută, fără motive motive fundamentale evidente.
• Discount-uri de tranzacţionare situate între 72% pentru Infinity Capital Investments şi 53% în cazul SIF Muntenia
Indicele BET-FI, al fostelor SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut un declin de 0,28%, în iunie, până la 58.757 de puncte, depreciere cauzată de reculul acţiunilor FP.
Titlurile Fondului, a căror importanţă la Bursa de Valori Bucureşti a scăzut semnificativ după vânzarea deţinerii la Hidroelectrica, au avut o scădere de 14,69%, luna trecută, în condiţiile în care fondurile de pensii îşi diminuează deţinerile în FP, după cum reiese din raportări.
La finalul lunii, fostele SIF-uri se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 72% pentru Infinity Capital Investments şi 53% în cazul SIF Muntenia (actuala Longshield Investment). Pentru FP, discountul era de 38%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.
• JT Grup Oil a atras 20 milioane de lei de la investitori, circa o treime din oferta lansată
JT Grup Oil, companie ce activează în piaţa distribuţiei de carburanţi a realizat un IPO prin care a atras de la investitori 20 milioane de lei, circa o treime din oferta totală, acţiunile companiei urmând să intre la tranzacţionare în Piaţa AeRO.
Tot luna trecută, Glissando Garden Center, societate specializată în comerţul cu flori, plante, articole de grădinărit şi produse pentru protecţia plantelor, a debutat în Piaţa AeRO, în urma unei listări tehnice.
Ministerul Finanţelor a strâns 2,16 miliarde de lei de la populaţie prin ultima ofertă de titluri de stat Fidelis, cu circa 30% mai puţin decât în oferta anterioară. Emisiunea a fost croită în cinci tranşe, inclusiv una dedicată donatorilor de sânge, dobânzile anuale fiind situate între 6% şi 7% pentru tranşele în lei, respectiv 4% şi 5% pentru cele în euro. Titlurile au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti în data de 4 iulie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2024, 21:49)
o mica “retragere” in fata - dar tot “stabila” treaba… inca….
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2024, 21:50)
traducere: cv drowdown la orizont… (in functie de industrii)
s c c r e t