Producătorul de gaze Romgaz Mediaş (SNG) va aloca în acest an un buget record pentru investiţii, de 1,32 miliarde lei (296,6 milioane euro), în creştere cu aproape 22% faţă de investiţiile realizate anul trecut.
"Compania a alocat resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente, precum şi pentru noi investiţii, în special în explorare geologică şi exploatare. Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2015 valoarea cheltuielilor de investiţii este de 1,322 miliarde lei", a transmis compania, potrivit Mediafax.
În 2014, Romgaz a realizat investiţii de 1,085 miliarde lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%.
"Pentru trimestrul 1 2015 Romgaz şi-a programat investiţii în valoare de 187,4 milioane lei şi a realizat 215,9 milioane lei, cu circa 15%, respectiv 28 milioane lei, mai mult decât nivelul investiţiilor programate. Finanţarea investiţiilor s-a făcut exclusiv din surse proprii. Comparativ cu perioada similară a anului 2014, investiţiile realizate în trimestrul 1 2015 sunt mai mari cu 14,7 milioane lei, respectiv 7,3%", mai arată datele transmise de companie.
Investiţiile în lucrări de explorare geologic pentru descoperirea de noi rezerve au crescut semnificativ, fiind cu 68,6% (59,4 milioane lei) mai mari faţă de trimestrul 1 2014 şi cu 16,4% (20,6 milioane lei) mai mari faţă de nivelul programat. Valoarea mijloacelor fixe puse în funcţiune în perioada analizată a fost de 90,4 milioane lei.
Romgaz a avut în anul 2014 un profit net de 1,4 miliarde lei, în creştere faţă de profitul net realizat în 2013, de 995,5 milioane lei. Cifra de afaceri a producătorului de gaze a crescut de la 3,89 miliarde în 2013 la 4,49 miliarde lei.
"Diferenţa se datorează aplicării calendarului de liberalizare treptată a preţului gazelor naturale la producători şi rentabilizării activităţii de producere energie electrică", spun oficialii companiei de stat.
Profitul net estimat pentru anul 2015 este de 1,51 miliarde lei, iar veniturile din exploatare sunt de 4,58 miliarde lei.
La data de 31 martie 2015, creanţele restante înregistrate şi aferente activităţii de comercializare gaze naturale sunt de 559,25 milioane lei. Principalii datornici sunt Interagro, Elcen Galaţi, Cet Iaşi şi producătorul de sodă calcinată GHCL Upsom.
• Romgaz va începe în câteva luni forajul în Slovacia
Romgaz Mediaş va începe în trimestrul al treilea al acestui an forajul de explorare la cele trei perimetre concesionate în Slovacia, lucrări care ar fi trebuit să fie iniţiate încă din 2013, potrivit companiei.
"Din punct de vedere contractual, la perimetrele din Slovacia s-a intrat într-o nouă fază de explorare, fază care cuprinde lucrări de foraj şi achiziţie de date magneto-telurice. Programul de lucrări pentru 2015 cuprinde forajul a două sonde de explorare la o adâncime de 1.200 m", a comunicat compania, conform agenţiei de presă.
În Slovacia, faza de explorare poate dura până în 2016.
Romgaz deţine încă din 2008 o cotă de 25% din licenţa asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce şi Snina din Slovacia. La proiectele din Polonia, Romgaz deţine o cotă de 30% din două licenţe, preluate tot în 2008. Partenerii sunt San Leon Energy, cu o cotă de 45%, şi o altă firmă britanică, Sceptre Oil & Gas, cu 25%.
În ceea ce priveşte perimetrele Cybinka şi Torzym din Polonia, acestea se află în faza de explorare, care poate să dureze până la începutul anului 2017.
"În această fază se evaluează potenţialul economic al diferitelor prospecte din portofoliu, şi se fac studii care vor sta la baza fundamentării următoarelor etape. Viitorii paşi în demersul de explorare al acestor două blocuri sunt forarea unor sonde de explorare în fiecare perimetru, după care în cazul în care, se va realiza o descoperire, potenţialul ei va fi evaluat prin alte sonde care să valideze comercialitatea", potrivit companiei.
În 2014, Romgaz a extras 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale. Consolidarea procesului de stabilizare a producţiei la nivelul de 5,66 miliarde mc pentru al patrulea an consecutiv a dus, astfel, la anularea declinului de producţie.
Oficialii Romgaz spun că în strategia companiei s-a prevăzut pentru perioada 2012-2016 un declin de producţie de maximum 1,5%/an.
"În scopul sporirii rezervelor, compania este interesată de achiziţionarea de drepturi şi obligaţii petroliere în noi perimetre de explorare şi dezvoltare de resurse de gaze naturale, atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate. Romgaz este interesată să participe la licitaţiile organizate de ANRM pentru noi perimetre, în măsura în care agenţia scoate la licitaţie noi loturi. Orice oportunitate în acest sens este analizată de către specialiştii companiei in limitele acceptate de risc ale acesteia, care la acest moment sunt scăzute spre moderate", precizează reprezentanţii companiei.
Romgaz a avut în anul 2014 un profit net de 1,4 miliarde lei, în creştere faţă de profitul net realizat în 2013, de 995,5 milioane lei. Cifra de afaceri a producătorului de gaze a crescut de la 3,89 miliarde în 2013 până la 4,49 miliarde lei în anul 2014.
"Diferenţa se datorează aplicării calendarului de liberalizare treptată a preţului gazelor naturale la producători şi rentabilizării activităţii de producere energie electrică", potrivit companiei de stat.
Profitul net estimat pentru anul 2015 este de 1,51 miliarde lei, iar veniturile din exploatare sunt de 4,58 miliarde lei.