Dobânzile pe termen scurt, la lei, vor creşte în următoarele 12 luni, consideră 87,5% dintre analiştii financiari consultaţi de CFA România, niciunul nu crede că acestea vor scădea, în timp ce 12,5% speră să rămână la nivelurile actuale.
De asemenea, şi dobânzile pe termen mediu la lei vor creşte, potrivit a 78,3% dintre analiştii financiari intervievaţi de CFA România, 21,7% cred că acestea vor stagna şi niciunul nu previzionează scăderi de dobândă.
În ce priveşte evoluţia cursului leului faţă de euro în următoarele 12 luni, mai mult de o treime dintre analiştii financiari crede că moneda noastră se va deprecia (37,5%), 50% susţin că leul va stagna, în timp ce 12,5% cred că se va aprecia.
Totodată, se asteaptă ca indicele bursier BET din ţara noastră să crească, 56,5% dintre membrii CFA România anticipând acest lucru.
45,8% dintre membrii CFA România sunt de părere că veniturile personale vor stagna în următorul an, iar averea personală - câştiguri din bursă, imobiliare etc. - va creşte (45,8%), iar aproape o treime dintre ei cred că averea personală va scădea (29,2%).
Totodată, mai mult de jumătate din analiştii financiari consultaţi de CFA România crede că condiţiile macroeconomice globale vor fi normale în următoarele 12 luni (60,9%), iar 87,5% dintre ei previzionează că rata anuală a inflaţiei va creşte.
Membrii CFA România mai estimează şi că preţul petrolului va creşte în următorul an (73,9%). În ceea ce priveşte fluctuaţiile cursului EUR/RON, estimările acestora sunt de maxim 4,6000 (pe 6 luni) şi 4,8000 (pe 12 luni), 79,2% dintre cei are au răspuns studiului fiind de părere că nicio ţară nu va părăsi zona euro în următorul an.
Analiştii financiari, consultaţi de CFA România, sunt din ce în ce mai pesimişti în legătură cu evoluţia activităţii economice din România. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în ianuarie cu 6,5 puncte faţă de luna precedentă, la 54,9 puncte.
Scăderea s-a datorat în principal indicatorului de condiţii curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 63,6, valoare în scădere cu 11,4 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor s-a redus cu 4 puncte, până la valoarea de 50,5 puncte. Anticipaţiile se referă la un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Sondajul este realizat in ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care se cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pe o perioadă de un an.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească). El este calculat pe baza a 6 întrebări referitoare la condiţiile curente (mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile membrilor CFA, pentru o perioadă de un an, pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).