Aproape 90% dintre companiile japoneze consideră că politicile lui Trump afectează negativ afacerile

R.S.
Internaţional / 21 februarie

Aproape 90% dintre companiile japoneze consideră că politicile lui Trump afectează negativ afacerile

Aproape nouă din zece companii japoneze se aşteaptă ca politicile fostului preşedinte american Donald Trump să afecteze negativ mediul de afaceri, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, publicat joi.

Acest rezultat evidenţiază îngrijorarea tot mai mare în rândul celor mai mari investitori străini din Statele Unite.

Rezultatele sondajului subliniază modul în care perspectiva unor tarife mai mari şi a intensificării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China au întunecat perspectivele economice pentru companiile din a patra cea mai mare economie a lumii.

Japonia, un aliat ferm al SUA, depinde, de asemenea, în mare măsură de China, atât ca bază de producţie, cât şi ca piaţă-cheie pentru exporturile sale de utilaje şi alte produse.

Aproximativ 86% dintre respondenţi au declarat că măsurile de politică ale lui Trump ar avea un efect negativ sau oarecum negativ asupra mediului lor de afaceri, în timp ce restul se aşteptau la un impact pozitiv sau oarecum pozitiv.

În acelaşi sondaj realizat în luna decembrie, 73% dintre companii au considerat că un al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă ar afecta negativ mediul lor de afaceri.

Strategia comercială, principalul motiv de îngrijorare

Dintre companiile care au perceput iniţiativele de politică ale lui Trump ca fiind negative, 72% au indicat strategia sa comercială, inclusiv impunerea de tarife mai mari, drept factorul cel mai dăunător, în timp ce 26% au menţionat escaladarea tensiunilor dintre SUA şi China.

"Intensificarea protecţionismului nu are decât un efect negativ asupra economiei globale", a scris un manager al unei firme de servicii informatice în sondaj.

Trump a anunţat deja tarife de 25% pentru importurile de oţel şi aluminiu, a impus tarife de 10% pentru bunurile din China şi a ameninţat Canada şi Mexicul cu tarife ridicate, acestea fiind în prezent suspendate pentru o perioadă de 30 de zile.

Dereglementarea, percepută pozitiv de unii

Printre companiile care au văzut pozitiv măsurile de politică ale lui Trump, 37% au apreciat dereglementarea şi reducerea taxelor ca fiind cele mai benefice, în timp ce alte 37% au apreciat politica sa de stimulare a producţiei de combustibili fosili.

Întrebaţi despre planurile lor de operaţiuni şi investiţii în Statele Unite, 16% dintre respondenţi au declarat că adoptă o atitudine mai prudentă, în timp ce 80% nu au planuri de schimbare.

Impactul creşterii dobânzii în Japonia

În ceea ce priveşte Banca Japoniei, 61% dintre respondenţi au considerat că recenta creştere a dobânzii este adecvată, în timp ce 25% au considerat că această măsură a fost luată prea devreme, iar 15% au considerat-o ca fiind întârziată.

Banca Japoniei a majorat rata dobânzii la 0,5%, de la 0,25%, în luna ianuarie, considerând că Japonia este aproape de a atinge în mod sustenabil obiectivul de inflaţie de 2%.

"Slăbirea excesivă a yenului a provocat o continuă ieşire de avere naţională. Pentru a opri această tendinţă, sunt necesare noi majorări ale ratei dobânzii", a declarat un manager al unei companii de comerţ angro.

Sondajul a fost realizat de Nikkei Research pentru Reuters, timp de 11 zile, până pe 14 februarie, cu 505 companii contactate şi 233 de răspunsuri primite sub anonimat.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Adica pacea,

    afectează negativ afacerile, 

    ce idee penibila,

    astia nu se uita si pe cifre/statistici/bursa...... 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. E euforia prostilor.

      Urmeaza caderea SUA. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb