Actualizare 16:15 ASF: "Toate societăţile de asigurare care emit poliţe RCA vor fi verificate"
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus controale inopinate, prin deciziile nr. 3582-3589/8.12.2015 şi 3593/9.12.2015, la următoarele societăţi de asigurare: Allianz - Ţiriac Asigurări S.A., Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A., Carpatica Asig S.A., Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A., Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., Groupama Asigurări S.A., Generali România Asigurare Reasigurare S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A. şi Uniqa Asigurări S.A. (care emit poliţe RCA), arată un comunicat remis azi redacţiei.
Controalele au ca obiect verificarea respectării prevederilor art. 21 din Norma 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, în ceea ce priveşte:
- modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene pentru care au fost stabilite tarifele de prime pentru anul 2016;
- modul şi corectitudinea estimării daunei medii şi a frecvenţei daunei pe fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de primă pentru anul 2016;
- calitatea şi corectitudinea datelor utilizate în stabilirea ipotezelor şi metodelor actuariale folosite pentru determinarea tarifelor de primă pentru anul 2016.
"Acţiunile de control iniţiate de către ASF au în vedere protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare şi, în acest caz, a utilizatorilor de poliţe de răspundere civilă auto obligatorie", conform sursei citate.
(A.C.)
--------------------
Aproximativ 60 de transportatori protestează, astăzi, în Piaţa Constituţiei, faţă de triplarea preţului asigurării RCA la autovehiculele comerciale, protestul fiind programat să se încheie în jurul orei 12:00.
"Principalul motiv al protestului îl reprezintă preţul RCA, care a crescut de aproape patru ori în mai puţin de un an şi jumătate. Vom depune astăzi un document şi vom solicita o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Vom solicita ca valoarea RCA să fie fixată la 5.000 de lei pentru vehicule comerciale de transport marfă şi persoane internaţional pentru 12 luni, la maximum 2.000 de lei la cele de transport public local - şi la maximum 300 lei pentru un Logan, pentru 12 luni. Piaţa RCA este blocată astăzi. Trebuie oprită spirala creşterii preţurilor. Sunt oferte de 15.000 de euro, de 25.000 de euro pentru un camion de 5 ani vechime. Astfel, RCA valorează mai mult decât camionul. Nu se poate desfăşura activitatea de transport în aceste condiţii", a declarat, ast[yi, secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, potrivit unor surse din presă.
Protestatarii fluieră din vuvuzele şi agită pancarte pe care se poate citi: "Nu vrem RCA pe camion de 100.000 lei!", "ASF trezeşte-te! Colapsul e lângă tine!", "Vă plângeţi de daune ameţitoare, când profitul e-n urcare!", "Desfiinţarea ASF, nu e nicio pierdere!", "Vrem asigurare, nu falimentare!", "ASF goleşte ţara de transportatori!", "STOP abuzurilor împotriva transportatorilor!", "Azi ne omoară pe noi, mâine vă omoară pe voi!", "Nu vrem RCA Logan de 1000 euro!", "RCA pe-un an la MAN e la preţ cât un Logan!", "ASF - groparul transportatorilor".
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Comisia Europeană şi Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la "colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din România", în condiţiile în care tarifele încep de la 3.000 euro şi trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime, susţin reprezentanţii transportatorilor.
Totodată, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au identificat probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial la asigurători, care a stat la baza stabilirii nivelului primelor, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule, potrivit unui comunicat al instituţiei .
În cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, ASF subliniază că "îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei".
Reprezentanţii ASF au anunţat în 26 noiembrie că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor RCA faţă de perioadele precedente, în condiţiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% - 400% pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto, aminteşte Agerpres.
În afara acţiunilor de control, ASF şi-a propus, în urma întâlnirilor cu reprezentanţii transportatorilor şi ai societăţilor de asigurare, adoptarea unor măsuri care să optimizeze pe viitor funcţionarea pieţei RCA. Printre cele mai importante direcţii de acţiune se regăsesc: elaborarea unui model actuarial de calcul al RCA pentru transportatori, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor, realizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri comune cu reprezentanţi ai transportatorilor şi ai societăţilor care practică RCA pentru identificarea unor soluţii concrete, precum şi iniţierea demersurilor pe lângă Parlamentul României pentru actualizarea legii asigurărilor obligatorii.
UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.