ARACO semnalează creşterile masive de preţuri pentru polietilenă

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 iunie 2015

Proiectele finanţate din fonduri europene, în pericol de blocaj dacă fondurile nu sunt suplimentate

Conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a solicitat, ieri, ministerelor să accepte majorarea preţului pe contracte finanţate în cadrul POS Mediu, ca urmare a situaţiilor de forţă majoră în aprovizionarea produselor pe baza de polietilenă.

Constructorii explică, într-un comunicat: "În perioada anilor 2012-2014, capacităţile de producţie de granule de polietilenă (nafta/etilenă) au cunoscut un puternic regres, concretizat în închiderea mai multor producători din Europa, ce au însumat peste 1.000.000 tone capacitate. În acest an, trendul negativ s-a accentuat, prin invocarea cazurilor de forţă majoră de către producătorii de etilenă. Această situaţie excepţională a condus la diminuarea disponibilului de materie primă pe piaţă şi creşterea vertiginoasă a preţurilor acesteia. Astfel, în prezent faţă de începutul anului, preţurile au urcat cu 43-46%, creştere ce continuă".

ARACO afirmă că gravitatea situaţiei este accentuată de faptul că piaţa europeană de granule polietilenă este practic închisă, atât din cauza politicii vamale a Uniunii Europene, cât şi a faptului că producţia din zona Orientului Mijlociu şi Asia este absorbită de piaţa locală.

Mai mulţi membrii ARACO au sesizat că, în acest context, contractele încheiate cu fonduri europene în cadrul programului POS Mediu (lucrări de alimentare cu apă, canalizare, staţii de tratare apă şi respectiv epurare apă) trebuie ajustate astfel încât să preia aceste creşteri neobişnuite de preţ.

Avansul exploziv al preţurilor materiei prime cât şi deficitul efectiv de produs înregistrat pe piaţă europeană au influenţat direct şi puternic politica de preţuri practicată de furnizori, concretizată prin majorarea substanţială a preţurilor de livrare. Astfel, antreprenorii au fost notificaţi privind majorarea preţurilor procentual cu valori între 10 şi 20%, conform ARACO.

Dacă în luna aprilie achiziţiile au fost limitate la minimum în speranţa rezolvării acestei situaţii şi revenirea la cotaţiile anterioare, menţinerea şi agravarea ei prin creşterile lunii mai şi cele preconizate pentru luna iunie, pun societăţile constructoare în faţa unei situaţii extrem de periculoase, independentă de voinţă lor şi vor provoca pierderi însemnate în cazul în care acestea vor fi obligate să accepte aceste niveluri de preţ şi să achiziţioneze produsele necesare pentru execuţia proiectelor aflate în derulare, precizează comunicatul.

Oficialii ARACO afirmă: "Facem menţiunea că producătorii au informat că nu vor onora obligaţiile contractuale la vechile preţuri, asumându-se riscul şi efectele litigiilor ce se vor naşte din aceasta, fapt ce ne face să prevedem că derularea contractelor la proiectelor sus-menţionate va fi puternic perturbată, existând chiar şi varianta sistării lor, neexistând alte posibilităţi de achiziţie la preţurile anterioare şi în termenele necesare. Antreprenorul înţelege să îşi asume o creştere rezonabilă a preţurilor în condiţiile în care aceasta se încadrează cel mult în marja de profit prevăzută în oferta făcută în cadrul contractelor finanţate din fonduri europene, dar dacă aceste costuri suplimentare depăşesc marja de profit (3-5%), atunci există riscul nefinalizării contractului".

În condiţiile în care există lucrări edilitare asumate de constructori care necesită achiziţia a zeci de km de material tubular din PE, produs care deţine o pondere de până la 80% din costurile totale de materiale, este evident că executantul nu poate suporta preluarea unor creşteri de preţuri exagerate, iar fondurile aferente contractului trebuie suplimentate, în viziunea constructorilor.

Soluţia necesară urgent pentru buna derulare a contractelor este preluarea prevederilor Sub-clauzei 13.8 - Actualizări Generate de Modificări ale Preţurilor din contractele tip FIDIC aplicate în cadrul proiectelor europene, conform sursei citate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb