Grupul Tehnico-Ştiinţific a avut o şedinţă pe 23 martie, care însă nu s-a încheiat cu o decizie de aprobare a criteriilor de carantinare, a informat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, relatează Agerpres.
"Noi am avut o şedinţă, în 23 martie, Grupul Tehnico-Ştiinţific, iar şedinţa a avut mai multe discuţii în cadrul ei, a fost convocată după ce noi am primit unele propuneri de la INSP care trebuiau discutate şi în cadrul acestor discuţii au fost prezentate criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi anume numărul de locuitori dintr-o localitate care să fie considerată mare - 50.000 sau 100.000 - şi votul a fost pentru 100.000 locuitori, dar asta n-a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin", a explicat Arafat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că decizia din acea şedinţă, consemnată în procesul-verbal şi prezentată ulterior Ministerului Sănătăţii, nu prevede aprobarea criteriilor de carantinare.
"Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ceea ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte referitoare la sălile de sport şi de fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare. (...) Deci, noi nu am avut în decizie prevederea ca să fie aprobate criteriile", a spus Arafat.
Potrivit acestuia, pe 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii, care atrage atenţia asupra unuia dintre criteriile propuse, care nu poate fi calculat la nivelul localităţilor.
"INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că şi INSP era în dubii pe anumite criterii şi erau în discuţie aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în şedinţa din 23 martie", a afirmat Raed Arafat.
Premierul Florin Cîţu, care a preluat interimar portofoliul Sănătăţii după demiterea lui Vlad Voiculescu, a dispus miercuri abrogarea Ordinului ministrului Sănătăţii 506/2021 privind stabilirea unor noi reguli pentru instituirea carantinei.
Marţi în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.
Potrivit acestuia, carantina zonală putea fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/numărul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.
1. Erau criterii imbecile
(mesaj trimis de Cristian în data de 16.04.2021, 21:39)
Erau criterii imbecile, era imposibil sa fi fost aprobate de niste oameni sanatosi la cap...
Pe Arafat nu-l freaca fascismul masurilor ci competenta de aprobare, cine ar fi trebuit sa semneze hartiile.
Te doare bila cu astia...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2021, 05:15)
scumpule
in afara de ganduri afaceriste specifice natiei tale de origine mai ai ceva in cap?
bani, afacere, slugarnicie, indolenta profesionala si nesintire (BASIN), ai in capsorul tau ras in cap!
de la Colectiv incoace nu ai vrut NICIODATA binele romanilor!
poate nu-ti mai place clima de la noi!
noi nu te retinem, desi am face-o cu mult drag!
3. Grup Tehnico Stiințific ?
(mesaj trimis de laurentiu în data de 17.04.2021, 09:29)
Ce ar putea fi numit tehnic sau științific în acestă harababură de criterii ? Toate sunt aleatorii, subiective, menite să reprezinte o unealtă în carantinarea în orice moment a oricărei unități administrative de către cineva interesat. Ar fi interesant ca cei din Grupul Tehnico Stiințific, luați fiecare în parte , să susțină public criteriile și punctajele, aprobate sau stabilite, teoretic, de către domniile lor.