Arestul taie dorinţa de a mai face politică

O.D.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 iunie 2015

Arestul taie dorinţa de a mai face politică

Arestul preventiv dăunează grav dorinţei de a mai face politică. Declaraţiile celor care au ieşit recent din arest sau au fost eliberaţi condiţionat din penitenciar demonstrează din plin acest lucru. Perioadele mai lungi sau mai scurte petrecute în spatele gratiilor au dus la reevaluarea priorităţilor multor oameni politici. Dosarele penale instrumentate pe bandă rulantă unor deputaţi, senatori, miniştri sau primari pot duce la o uşoară depopulare a scenei politice.

Plasate pe acelaşi palier, dar pe tonuri diferite , declaraţiile oferite în faţa procurorilor sau judecătorilor şi cele făcute la ieşirea din arest conţin în linii mari aceiaşi termeni. Astfel, de foarte multe ori, în faţa judecătorilor sunt lansate promisiuni conform cărora respectivul politician se va retrage definitiv din viaţa politică sau publică sau că va renunţa să facă afaceri în speranţa unui plus de înţelegere. Un exemplu este oferit de Radu Mazăre, cere, înainte să ajungă în faţa judecătorilor, declara: "Aş vrea să-mi dau demisia şi vreau să fac lucrul ăsta curând. Nu ştiu ce înseamnă curând, dacă într-o zi, două, dar e o chestiune, cred eu, de săptămâni, de luni. Acelaşi lucru vreau să-l fac şi de la partid. Păi ce, să ajung eu să mă pună ăia de la Bucureşti să mă dea afară că mă anchetează un procuror? Păi uite, cum m-a anchetat procurorul, m-a şi băgat la beci de două ori, după care am venit să vorbesc cu presa. Ăsta e motiv să mă dea afară din partid? Eu ştiu că toţi suntem nevinovaţi până la o hotărâre definitivă. Dar să rămână domnii cu regulile astea, ei cu partidul lor, şi eu să rămân cu viaţa mea. Am şi eu dreptul la viaţa mea". După ieşirea din arest, joi dimineaţă, Radu Mazăre a afirmat răspicat: "Nu voi da nicio petrecere, prefer să stau pe mare. Vreau doar să stau pe mare să mă liniştesc, nu mă mai interesează politica". Radu Mazăre a fost arestat în data de 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii.

Viorel Herbenciuc, care tocmai a fost plasat sub control judiciar, scăpând de măsura arestului la domiciliu, fostul ministru Darius Vâlcov, eliberat din arest şi plasat sub control judiciar, au lăsat la rândul lor să se înţeleagă că, după ce vor scăpa de problemele din justiţie, nu vor mai reveni în viaţa politică. Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, eliberat din arest în această primăvară, a declarat, la rândul său, că nu se va mai implica niciodată în politică, adăugând că : "Ce nu te omoară te întăreşte, dar pot să spun că "Beciul Domnesc' te înmoaie". George Becali, fost şef de partid, candidat în alegerile prezidenţiale, parlamentar şi europarlamentar, a decis la rândul său să rupă orice legătură cu viaţa politică: "Eu despre politică nu mai vorbesc, că acolo e focul mare , vreţi să plângă iar mama? ". Elena Udrea poate fi considerată excepţia de la regulă, dar este evident că şi activitate, fostului şef al PMP a scăzut mult, ultima postare pe contul de facebook, acolo unde erau plasate toate declaraţiile publice ale politicianului, datând din data de 28 mai: "După experienţa a 72 de zile petrecute în arest preventiv, fără să fiu vinovată, sau în orice caz, fără să fi fost găsită vinovată de ceva, am promis că voi încerca să mă opun abuzurilor făcute în numele justiţiei, indiferent împotriva cui se întâmplă. Cazul Marianei Rarinca este dovada faptului că am avut dreptate când am spus că ţinta nedreptăţilor poate fi orice cetăţean, nu doar eu, om politic presupus a priori vinovat".

În acest moment, în stare de arest preventiv se mai află şi alte personaje cu greutate în partide importante, care încă nu au avut ocazia să anunţe public dacă renunţă sau nu la activitatea politică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Excelent. Pai daca asta este rezultatul, este foarte bine. Ar fi tare bine ca Romania sa nu mai aiba politicieni de teapa lui Mazare, Vilcov sau Becali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb