Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, stipulat în Legea pieţei de capital 297/2004, la solicitarea firmei Aris Capital, deţinută de Romenergo Holdings Limited, controlată de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu.
Curtea a dat această încheiere în dosarul iniţiat în 2015, în care Aris Capital a contestat decizia prin care ASF a constatat că firmele Oshia Holdings Limited (cu o deţinere de 4,99% din SIF1), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) acţionează concertat şi prin care le-a obligat să îşi vândă din participaţii până la nivelul legal de 5% din acţiunile SIF Banat -Crişana.
Aris Capital este administrată de Najib El Lakis, fost membru în Consiliul de Administraţie al SIF1 Banat Crişana, anchetat în dosarul delapidării SIF-urilor, alături de Dragoş Bîlteanu.
Dosarul a fost iniţiat de procurorii DIICOT în decembrie 2014, când Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au fost reţinuţi, însă nu a fost trimis în judecată până acum.
Procesul dintre Aris Capital şi ASF încă se judecă, la Curtea de Apel, deşi, între timp, Autoritatea a dat alte decizii prin care a constatat concertarea grupului respectiv, înainte de fiecare Adunare Generală de la SIF1. Curtea de Apel a suspendat aplicarea deciziei din 2015, până la judecarea pe fond.
În aprilie, ASF a constatat că grupul de acţionari ai SIF Banat-Crişana format din "Aris Capital" SA, "Torch Investment" SA şi "Smart Capital Investment" SA are o deţinere cumulată de 11,52% din capitalul social al emitentului, depăşind astfel limita de deţinere de 5% din capitalul social prevăzută de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.
Procurorii DIICOT i-au acuzat pe Dragoş Bîlteanu şi pe Najib el Lakis de delapidare, spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a retras avizele pentru funcţiile de administratori la SIF1, în urma arestării lor preventive, în 2014.
Atunci, anchetatorii au susţinut că Dragoş Bîlteanu deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, controlând, astfel, compania. Titlurile ar fi deţinute prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).
În 2009, Curtea Constituţională a României a respins excepţia de constituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri invocată de Cătălin Chelu într-un proces intentat SIF Oltenia.
1. Furtul constitutional
(mesaj trimis de Ochiul si timpanul în data de 30.05.2017, 08:55)
Domnii astia penali controleaza in continuare SIF1 si SIF4, fie direct prin vehiculele lor si mai nou prin intermediul unor fonduri de investitii inchise, administrate de prieteni (SWISS CAPITAL, SIRA, Alpinum AG) si finantate direct de SIF1 si SIF4 si devalizeaza sistematic averea celor doua SIF-uri. ASF nu observa, DIICOT o observa, dar nu mai actioneaza, iar activul SIF1 este umflat de Banca Transilvania, Vrancart si SIFI Imobiliare. Banii lichizi nu ajung la actionari, ci direct prin intermediul fondurilor Active, Omninvest, Vrancart, SIFI Imobiliare in buzunarele grupului infractional. S-au perfectionat oamenii, ce dracu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2017, 09:24)
Sa scoată dracului odată pragurile astea! Care mai vrea sifuri n-are decât sa cumpere! Cine vrea sa se retragă din actionariat sa o facă! E adevărat nu la aceste preturi derizorii.cineva chiar dorește sa le tina atât de jos. Multa lume ar dori sa scape de ele.Sunt și alte oportunități acum sifurile au rămas niște jafuri, sunt o teapa data idioților de romani de niște golani.
1.2. DIICOT sa vina sa va ia. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de xyz în data de 30.05.2017, 16:30)
Bravoo...
O opinie pertinenta.
Felicitari.
1.3. Povesti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Baba securista în data de 31.05.2017, 09:01)
Daca tot asa prost si pricinos faci si notele informative....si gasesti si un nene procuror praf care pune botu la vrajeala asta ...mai puneti de inca un dosar de cct. Fiti profesionisti ce dracu....
2. baieti buni
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2017, 09:26)
Hai sa nu hulim pe ei. Si nenea asta dragoi face acelasi lucru ca si precedentii - ioc dividende (au dat o framitura si gata). Insa bilteanu a fost si ramane unul dintre cei mai buni si inteligenti - a restructurat sif si firmele detinute, le-a eficientizat, ghinionul lui ca altu' se bucura de munca lui. M-am uitat pe raportul anual sif si surpriza, imprumutul pe care sif l-a dat catre o firma din grup a fost rambursat anticipat. Pentru asta ar trebui ca toti ziaristi de cancan care ziceau ca a mutat banii dintr-un buzunar in altu' sa isi ingita vorbele. dupa ce ca a platit si dobanda de 3 ori cat era pe piata, l-a si rambursat apoi anticipat, s-o fi saturat omu' sa fie si furat si pacalit. Nu il compatimesc, ca a facut el ce a facut, insa va zic sa fiti obiectivi, nu mai spuneti porcarii, nu mai barfiti, sunteti actionari la sif, duceti-va si exercitativa dreptul la vot nu mai blamati...astea sunt regulile pietei de capital. Suntem o natie de analisti politici, sportivi, economici, dar vai de camasa noastra, suntem cei mai rupti in [Fragment eliminat, conform regulamentului] dintre europeni, din cauza neimplicarii si a barfei lungite
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2017, 10:08)
Omule, tu esti Bilteanu sau Lakis? Ce a restructurat si eficientizat Bilteanu? A schimbat personalul, dandu-i afara pe aia care aveau mintea la locul lor si care nu puteau fi convinsi sa-si puna semnatura la dispozitie (a se vedea cazul lui Daniel Manate presedintele ANEVAR); a vandut ieftin la prieteni si a cumparat scump tot de la prieteni (CENTRAL); a parcat zeci de milioane de lei in produse structurate pe care le-a rascumparat in pierdere; a finantat fonduri de investitii inchise, care de cand sunt doar pierd bani.; a infiintat SIF Imobiliare prin intermediul caruia sifoneaza si acum bani;
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de j în data de 30.05.2017, 11:48)
as vrea eu sa fiu unul dintre ei. La ora asta nu stateam la polemici pe bursa... beam un cocktail. Astea sunt parerile mele dupa ce am analizat rapoartele, situatiile financiare si evolutia acestui sif, comparativ cu celelalte sifuri. Daca la siful asta s-a "furat" inseamna ca la celelalte s-a devalizat :))