Aristotel Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, arestat preventiv

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 martie 2017

Aristotel Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, arestat preventiv

Actualizare 20:00

Aristotel Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi alte două persoane, între care fostul senator Sebastian Grapă, au fost arestaţi preventiv, în această seară, a decis Tribunalul Braşov.

Judecătorii au admis, în această seară, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Aristotel Căncescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a lui Sebastian Grapă, pentru dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, şi a lui Gavril Matei, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată, informează News.ro.

Astfel, cei trei au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cazul lui Claudiu Cornea, fost consilier judeţean, acuzat de dare de mită în formă continuată, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu.

Decizia instanţei braşovene nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Braşov.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:25 DNA cere arestarea lui Aristotel Căncescu în noul dosar în care e acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este propus pentru arestare în noul dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce, în contextul campaniei din 2012, a pretins sume de bani cuprinse între 15.000 şi 220.000 de lei pentru a pune mai multe persoane pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Trei persoane au fost reţinute în acest dosar, între care şi fostul consilier judeţean şi fostul senator Sebastian Grapă.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a lui Sebastian Grapă, fost consilier judeţean şi ulterior senator, pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), a lui Gavril Matei, fost consilier judeţean şi om de afaceri, pentru dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, precum şi a lui Claudiu Cornea, fost consilier judeţean, pentru dare de mită, în formă continuată.

Anchetatorii au propus Tribunalului Braşov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aristotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru luare de mită în formă continuată (şapte infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, sunt urmăriţi penal în această speţă Cristinel Paltin - primar al comunei braşovene Şercaia, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi consilierii judeţeni Olimpiu Valentin Şoneriu, Ovidiu Răzvan Şandru, Vasile Ungureanu şi Romulus Dragoş Crăciun, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: "În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpaţi următoarele sume de bani:

- de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei;

- de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;

- de la inculpatul Şoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;

- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;

- de la inculpatul Şandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;

- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;

- de la inculpatul Crăciun Dragoş Romulus a primit suma de 15.000 lei.

Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei şapte inculpaţi a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcţie de locul pe care s-au aflat cei şapte inculpaţi pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.

Ulterior, toţi cei şapte inculpaţi au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov."

Căncescu este acuzat şi că, în perioada 2012 - 2013, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al CJ Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de Sebastian Grapă şi mai multe primării din judeţ.

DNA mai susţine: "Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012.

În anul 2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Braşov sub pretextul achiziţiei de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din judeţul Braşov de la o societate controlată în fapt de inculpatul Matei Gavril.

În ceea ce priveşte utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Braşov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocaţi doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreţionar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condiţiile reale din localităţi, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziţia sa.

În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ţinut o evidenţă a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi iniţiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian , fără discuţii sau verificări."

În aceeaşi perioadă, Cristinel Paltin, primar al comunei Şercaia, la cererea şi cu ajutorul lui Sebastian Grapă, a încheiat cu o societate administrată şi deţinută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii având ca obiect întocmirea şi predarea studiului "Strategie privind prevenirea abandonului şcolar, identificarea metodelor de creştere a gradului de instruire a populaţiei comunei Şercaia, jud. Braşov", în valoare de 78.120 de lei, arată procurorii.

Aceştia susţin că acel contract a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităţilor şcolare din care să rezulte abandonul la acest nivel şi care să justifice efectuarea acestei achiziţii, fără să fie întocmit un referat de necesitate şi fără să existe un buget rectificat şi fonduri aprobate.

DNA menţionează: "În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestaţiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Şercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian.

În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapă Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a întreprins următoarele activităţi:

- a redactat în mod formal documente, studii şi lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligaţiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ şi cantitativ, acestea fiind descărcate de pe Internet,

- a pus la dispoziţia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menţionate în contracte,

- a completat şi semnat facturi,

- a redactat contracte,

- a retras bani din conturile societăţilor şi

- a păstrat legătura cu primarii comunelor respective."

Prin aceasta a fost cauzat un prejudiciu bugetului CJ Braşov şi primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru Sebastian Grapă, mai susţin anchetatorii.

Sebastian Grapă, Gavril Matei şi Claudiu Cornea vor fi prezentaţi astăzi, la Tribunalul Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(S.A.)

-----------

Fostul şef al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de abuz în serviciu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, alături de doi foşti directori. Căncescu este suspectat că a determinat majorarea bugetului DGASPC Braşov pentru lucrări nejustificate, executate de firma consilierului PNL Matei Gavril, unul dintre obişnuiţii câştigătorii de licitaţii organizate de instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean Braşov pe vremea când instituţia era condusă de Căncescu.

DNA a anunţat, ieri, că procurorii serviciului teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 24 februarie, faţă de Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, suspectat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (35 acte materiale), faţă de Emil Cirica, la data faptelor director al Direcţiei Investiţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, bănuit de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (16 acte materiale) şi faţă de Aurelia Popescu, la data faptelor director economic în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, bănuită de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (35 acte materiale) şi complicitate la două fracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2012 - martie 2013, Căncescu, alături de consilierul Matei Gavril, l-a determinat pe directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, Virginia Martin, fie direct, fie prin intermediul lui Cirica, să solicite Consiliului Judeţean Braşov suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice, în aşa fel încât să fie cumpărate mai multe produse şi lucrări prestabilite la valori nejustificat de mari sau care nu erau necesare instituţiei, iar achiziţiile să fie fracţionate pentru a se recurge la proceduri de achiziţie directă.

Demersul preşedintelui CJ Braşov, sprijinit de directorul economic Popescu Aurelia şi de directorul DIUAT Emil Cirica, a avut în vedere interesele economice ale lui Matei Gavril, în dauna DGASPC Braşov, prin direcţionarea unor sume importante de bani din bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice, în vederea achiziţionării unor produse şi lucrări de la SC Licofrig, fie direct, fie indirect prin intermediul SC Frigomat SRL, ambele societăţi fiind controlate de Matei Gavril.

În baza adreselor, au fost întocmite formal mai multe referate, de DIUAT - Serviciul Investiţii, Achiziţii Publice al Consiliului Judeţean Braşov. Aceste referate au fost semnate de directorul economic Aurelia Popescu şi directorul DIUAT, Emil Cirica, fiind folosite la iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Judeţean Braşov pentru majorarea bugetului de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov pe anul 2012.

Ulterior, hotărârile au fost adoptate cu susţinere din partea lui Căncescu în plenul Consiliului Judeţean Braşov.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu a emis dispoziţii prin care, prin rectificare, bugetul DGASPC Braşov a fost majorat cu suma totală de 1.115.000 lei.

Cu aceşti bani au fost cumpărate produse şi servicii de la societăţile SC Licofrig SRL şi SC Frigomat SRL.

Totodată, Căncescu, "pentru a putea dispune în mod discreţionar de bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Braşov", a dispus ca Direcţia Economică să întocmească un referat prin care se propunea, în mod nelegal, împuternicirea sa, în calitate de ordonator principal de credite, să emită dispoziţii în vederea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli.

Referatul a fost folosit la iniţierea unui nou proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean, adoptat ulterior, cu susţinere din partea lui Căncescu. Hotărârea a stat la baza unei dispoziţii de rectificare emisă în luna decembrie 2012.

Astfel, în urma hotărârilor Consiliului Judeţean şi a dispoziţiilor prin care s-a suplimentat bugetul de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov, Căncescu a determinat, fie direct, fie indirect, prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica şi cu sprijinul consilierului judeţean Matei Gavril, pe directorul general a DGASPC Braşov, Martin Virginia, şi, implicit, pe angajaţii din subordinea acesteia să achiziţioneze de la cele două societăţi, controlate de consilierul judeţean Matei Gavril, produse şi lucrări supraevaluate sau care nu erau justificate ori necesare instituţiei publice, în cadrul a 35 de proceduri de achiziţie directă.

Valoarea unora dintre produse şi lucrări a fost fracţionată în mod nelegal pentru a se aplica procedura achiziţiei directe.

Mai mult, banii au fost plătiţi, deşi unele dintre aceste produse şi lucrări nu erau livrate sau executate la data efectuării plăţii.

Valoarea prejudiciului produs DGASPC Braşov, prin realizarea în mod nelegal a acestor achiziţii, s-a stabilit la suma de 313.405 lei.

"Acesta reprezintă valoarea întreagă a produselor şi lucrărilor furnizate de SC Licofrig SRL ce nu erau justificate sau necesare instituţie publice, la care se adaugă diferenţa dintre valorile cu care produsele sau lucrările furnizate de către SC Licofrig SRL şi SC Frigomat SRL au fost facturate către instituţia publică şi valorile cu care aceleaşi bunuri sau lucrări au fost achiziţionate anterior de la societăţile de la care furnizorul s-a aprovizionat sau valorile la care lucrările au fost realizate de către societăţile care au avut calitatea de subcontractor", arată DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb