Armata SUA a atribuit un contract în valoare de 625 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies, pentru rachete antiaeriene Stinger, cu scopul de a înlocui stocurile trimise în Ucraina, informează news.ro.
Rachetele antiaeriene Stinger, care sunt trase de pe umăr ,produse de Raytheon, au fost la mare căutare în Ucraina, unde au oprit cu succes atacurile ruseşti din aer, şi în ţările europene vecine, care se tem că ar putea avea nevoie să învingă forţele ruse.
Trupele americane au o nevoie de utilizare redusă pentru rachetele Stingers -o armă uşoară, autonomă, care poate fi desfăşurată rapid pentru a apărarea împotriva elicopterelor, avioanelor, dronelor şi chiar a rachetelor de croazieră - dar Statele Unite trebuie să îşi menţină stocurile la îndemână în timp ce dezvoltă următoarea generaţie a unui "sistem de apărare aeriană portabil pentru om".
Din februarie, Statele Unite au livrat aproximativ 1.400 de rachete Stingers în Ucraina.
Aliaţii americani doresc, de asemenea, să se reaprovizioneze cu arme de tipul celor expediat în Ucraina în ultimele luni.
Contractul pentru până la 1.468 de Stingers a fost atribuit miercuri, potrivit unui document văzut de Reuters, şi este în valoare de până la 687 de milioane de dolari, cu opţiuni de suplimentare.
Nu există un termen pentru finalizarea comenzii, dar livrarea ar putea dura până la 30 de luni.
Separat, Pentagonul caută rachete Stinger care sunt deja în inventar, dar care trebuie recondiţionate, potrivit documentului.
Pe 6 mai, principalul cumpărător de arme al Pentagonului, Bill LaPlante, a declarat că şi-a propus să semneze un contract până la sfârşitul lunii mai şi că intenţia este să înlocuiască rachetele Stinger trimise în Ucraina în proporţie de una la una.
Pentagonul şi Raytheon nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Linia de producţie Stinger a fost închisă în decembrie 2020, a declarat Pentagonul. În iulie 2021, Raytheon a câştigat un contract pentru a produce mai multe Stingers, dar în principal pentru guverne străine, potrivit armatei SUA.
Directorul general al Raytheon, Greg Hayes, le-a spus analiştilor în timpul unei conferinţe telefonice din 26 aprilie că Departamentul Apărării al SUA nu a cumpărat o Stinger de 18 ani.
"Unele componente nu mai sunt disponibile comercial, aşa că va trebui să ieşim şi să reproiectăm o parte din componentele electronice din racheta capului căutător. Asta ne va lua puţin timp". Singura unitate de producţie pentru Stinger, din Arizona, are o producţie mică.