Rebelii proruşi din estul Ucrainei au anunţat că acceptă un nou armistiţiu propus de Grupul de Contact, din care fac parte reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi OSCE, relatează AFP.
Grupul, care s-a reunit miercuri la Minsk, a îndemnat la implementarea unui armistiţiu, începând de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, pe perioada sărbătorilor, transmite News.ro.
Un emisar al republicii autoproclamate la Doneţk (DNR), Denis Puşilin, a confirmat că armistiţiul urma să intre în vigoare.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motiuzaniuk, a anunţat încă de joi acordul militarilor ucraineni.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat satisfacţia faţă de acceptarea armistiţiului de către separatişti şi şi-a exprimat speranţa la o încetare a focului "durabilă".
Poroşenko a declarat că se aşteaptă ca "mulţiumită acestor măsuri adoptate înaintea sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou armistiţiul în estul Ucrainei va avea un caracter durabil".
Crăciunul ortodox pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie pe teritoriul fostei URSS.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a denunţat o "amplificare a violenţelor" în Ucraina, în urma unei multiplicări a confruntărilor sângeroase între Kiev şi rebelii proruşi în ultimele zile, în care ambele părţi şi-au triplat recursul la armament greu.
Ucraina se confruntă de peste doi ani cu un conflict, între forţele guvernamentale şi separatişti proruşi, despre care Kievul şi occidentalii afirmă că sunt susţinuţi de Rusia, ceea ce Moscova dezminte.
În pofida instaurării mai multor armistiţii, confruntări au loc cu regularitate pe linia frontului.
Ultimul armistiţiu a fost implementat pe 1 septembrie şi a fost respectat în mare până la începutul lui decembrie.
Însă adjunctul şefului OSCE Alexander Hug a avertizat joi cu privire la o "ampolificare a violenţelor" în Ucraina.
În doar o săptămână, numărul încălcărilor armistiţiului înregistrate de misiunea observatorilor OSCE în Ucraina a "crescut cu 75% faţă de săptămâna precedentă", potrivit lui Hug.
Recurgerea la armamentul greu - în pofida faptului că acesta a fost interzis prin acordurile de pace de la Minsk în februarie 2015 - s-a triplat, a mai anunţat el.