China dezvoltă cu succes un "Soare artificial"

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 ianuarie

China dezvoltă cu succes un "Soare artificial"

English Version

China a anunţat finalizarea unui generator liniar de plasmă de înaltă performanţă, denumit SWORD (Superconducting Plasma Wall Interaction Linear Device), care reprezintă un pas semnificativ în cercetarea energiei de fuziune nucleară. Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei, parte a Academiei Chineze de Ştiinţe, a făcut publică această realizare în această săptămână, conform agenţiei Xinhua.

Un instrument vital pentru cercetările ulterioare

SWORD este proiectat să testeze materialele care vor intra în contact cu plasma în reactoarele de fuziune nucleară. Dispozitivul măsoară 15,5 metri în lungime, cântăreşte 22,5 tone şi poate genera un flux extrem de dens de particule de plasmă, atingând 10¹² particule pe secundă pe centimetru pătrat. Acesta poate funcţiona continuu timp de peste 24 de ore, un factor esenţial pentru testarea riguroasă a materialelor. Această tehnologie avansată susţine dezvoltarea "Soarelui artificial", un proiect de fuziune nucleară conceput pentru a genera energie curată şi sustenabilă, folosind substanţe accesibile, precum cele extrase din apa de mare.

O provocare globală rezolvată

Dezvoltarea materialelor care pot rezista condiţiilor extreme din interiorul reactorului este una dintre cele mai mari provocări pentru realizarea fuziunii nucleare controlate. Plasma generată în aceste reactoare atinge temperaturi şi densităţi de particule extrem de ridicate, ceea ce necesită teste detaliate şi precise. Zhou Haishan, cercetător la Institutul de Studii Avansate de Fizică cu Plasmă, a subliniat importanţa SWORD în depăşirea acestor provocări. "Este esenţial să dezvoltăm materiale care să reziste bombardamentului intens de plasmă, iar SWORD oferă un mediu experimental unic pentru acest scop", a explicat Zhou.

Suport pentru cercetarea internaţională

Pe lângă sprijinirea proiectelor interne, precum EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), SWORD va fi disponibil pentru colaborări internaţionale, promovând astfel cercetarea globală în domeniul fuziunii nucleare. Cu această realizare, China devine a doua ţară, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator liniar de plasmă cu flux ridicat. Dezvoltarea dispozitivului, care a durat peste cinci ani, subliniază angajamentul Chinei faţă de cercetarea energiei curate şi sustenabile.

Viitorul fuziunii nucleare

Dispozitivele de fuziune nucleară, adesea denumite "sori artificiali", sunt proiectate pentru a reproduce procesele nucleare din interiorul Soarelui. Acestea ar putea deveni o sursă inepuizabilă de energie curată, reducând dependenţa de combustibilii fosili. Prin dezvoltarea SWORD, China îşi consolidează poziţia de lider în cercetarea fuziunii nucleare şi face un pas important către realizarea visului unei surse de energie curate şi sustenabile pentru viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Soarele artificial pentru toți. Un vis frumos ! Prea frumos că să fie și adevărat !.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb