Viaţa insectelor, studiată de o alianţă academică

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 ianuarie

Viaţa insectelor, studiată de o alianţă academică

English Version

Universitatea din Oradea, în calitate de membru al alianţei academice EU GREEN, este parte a unui inedit proiect dedicat vieţii insectelor în mediul natural, în oraşe şi campusuri, numit "Insectopia'. Potrivit instituţiei, "Insectopia' este un proiect simbol al alianţei, important pentru angajamentul comun în vederea reconstrucţiei ecologice, gestionarea responsabilă a mediului şi pentru promovarea biodiversităţii în campusurile universităţilor şi dincolo de acestea. Iniţiativa alianţei europene EU GREEN a fost gândită pentru a implementa, în campusurile universitare, zone favorabile vieţii insectelor, denumite "utopii pentru insecte'. Acestea ar urma să fie modele inspiraţionale şi instrumente educaţionale pentru biodiversitate, restaurarea ecosistemelor, conştientizarea importanţei existenţei insectelor în mediul natural şi urban, precum şi a sustenabilităţii mediului în campusurile universitare. Prin activităţi precum: webinarii cu experţi, ateliere participative şi un apel de iniţiative, prin "Insectopia' se urmăreşte implicarea activă a studenţilor, dar şi a personalului universitar şi a comunităţilor locale în crearea de habitate sustenabile, proiecte ecologice - cum ar fi "hoteluri' pentru insecte şi grădini pentru polenizatori - ori alte iniţiative creative.

"Ceea ce numim hoteluri de insecte sunt structuri realizate de om, cu diferite forme, de regulă, din materiale naturale: paie, lemn, frunze şi servesc iernării insectelor', explică prof. univ. dr. habil. Diana Cupşa, directorul Departamentului Biologie al Facultăţii de Ştiinţe. Proiectul "Insectopia' se va desfăşura în mai multe etape, prima dintre ele fiind dedicată schimbului de cunoştinţe printr-o serie de webinarii susţinute de experţi din cadrul universităţilor membre EU GREEN, printre care se vor afla, desigur, şi cadre didactice ale Universităţii din Oradea. Aceste webinarii vor oferi participanţilor oportunităţi de a explora idei inovatoare şi de a încuraja colaborarea interdisciplinară. Într-o fază următoare a sa, "Insectopia' va lansa un apel pentru propuneri, invitând echipe din cele nouă universităţi membre să trimită idei de proiecte care să se alinieze obiectivelor iniţiativei. Apelul va fi deschis în lunile februarie şi martie 2025. Proiectele selectate vor fi anunţate de Ziua Mondială a Albinelor, pe 20 mai 2025, iar echipele câştigătoare vor fi invitate să ia parte la un retreat şi hackathon în Jarandilla de la Vera, Spania. Proiectul dedicat vieţii insectelor în oraşe va continua să se dezvolte prin noi webinarii şi activităţi suplimentare, bazate pe un angajament pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului şi a-l consolida ca platformă dinamică pentru inovaţie, schimb de cunoştinţe şi acţiune ecologică.

Universitatea din Oradea face parte din Alianţa EU GREEN ce reuneşte nouă universităţi de dimensiuni medii, situate în regiuni periferice ale continentului european, ancorate la nivel regional, dar cu orientare globală.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb