AROBS Polska şi AROBS Engineering au demarat proiectul CRIMSON

A.D.
Comunicate de presă / 21 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

AROBS Polska, în cooperare cu AROBS Engineering din România- ambele parte din grupul AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti - au demarat proiectul "Dezvoltarea şi calificarea unităţii de control a sateliţilor care efectuează operaţiuni în zona de proximitate" (CRIMSON).

Potrivit comunicatului primit la redacţie, proiectul aprobat luna trecută, este finanţat de Agenţia Spaţială Europeană, ca parte a Programului pentru un Spaţiu Curat, în cadrul programului COSMIC, faza a doua din cadrul Programului de Siguranţă Spaţială al Agenţiei Spaţiale Europene.

Proiectul răspunde unei nevoi specifice identificate pentru viitoarele misiuni de Îndepărtare Activă a Deşeurilor Spaţiale (ADR) şi Reparaţii în Orbită (IOS), de a realiza şi califica pentru misiuni spaţiale, un sistem integrat de control, care sa fie capabil să interacţioneze cu mai mulţi senzori şi date de tip imagini, având suficientă putere de procesare şi capacitate de memorie pentru a efectua o varietate de procesări în timp real pe un set mare de date de intrare; aceste operaţiuni vor include procesarea complexa a imaginilor si a datelor de la senzori, generare datelor de control pentru modulele de navigaţie şi pentru sistemele robotice, precum şi funcţii suport, precum comprimarea imaginilor şi criptarea datelor. Această activitate are ca scop dezvoltarea unei unităţi de control generice şi flexibile pentru operaţiuni de proximitate ale sateliţilor din orbita joasă a Pământului. Acest dispozitiv este prevăzut să fie unitatea principală care furnizează funcţiile necesare de monitorizare şi control în timpul fazei critice a

operaţiunilor de proximitate, inclusiv manevrele de apropiere şi capturare/cuplare. Această unitate va fi suficient de generică şi adaptivă pentru a putea sprijini o varietate de cazuri de utilizare, fără a fi nevoie de etape majore de modificare şi/sau re-calificări suplimentare.

Voicu Oprean, CEO al grupului AROBS, a declarat: "Sunt mândru că echipele noastre de inginerie aerospaţială din Polonia şi România beneficiază de oportunitatea de a participa la proiectul CRIMSON, finanţat de ESA. Acest proiect se aliniază perfect cu viziunea noastră la nivelul grupului AROBS - pionieratul în inovaţii care contribuie la un mediu spaţial mai curat şi mai sigur. Sunt convins că echipele noastre vor inova şi excela în acest demers," a declarat Voicu Oprean, CEO al grupului AROBS.

În cadrul acestui proiect, AROBS Polska şi AROBS Engineering şi-au asumat provocarea de a dezvolta o soluţie generică care să fie compatibilă cu viitoarele misiuni în orbita joasă a Pământului, oferind o unitate de control modulară, redundantă şi scalabilă. Principala provocare este anticiparea şi recunoaşterea nevoilor integratorilor de nave spaţiale în procesul de design. Înainte de a finaliza cerinţele specifice pentru software, hardware şi modulele de tip FPGA, partenerii proiectului se vor întâlni cu mai mulţi integratori europeni pentru a prezenta arhitectura preliminară a dispozitivului şi pentru a colecta feedback-ul necesar.

"Proiectul este o consecinţă a strategiei noastre pe termen lung în dezvoltarea de soluţii fiabile şi inovatoare. În cadrul viziunii strategice, participăm la proiecte care susţin dezvoltarea sustenabilă a afacerilor spaţiale, iar spaţiul curat este unul dintre aceste elemente. Proiectul CRIMSON ne va permite să sprijinim misiuni care vizează eliminarea activă a deşeurilor spaţiale şi oferirea de servicii pentrusateliţii din orbită. Datorită excelentei colaborări în cadrul Grupului AROBS, putem construi produse independente şi asigurăm interoperabilitatea între diferite tehnologii", a declarat Micha³ Szwajewski, CEO al AROBS Polska.

Grupul AROBS, prin AROBS Engineering din România, are o experienţă de peste 12 ani în dezvoltarea de software pentru aplicaţii real-time şi sisteme on-board pentru diverse misiuni spaţiale.

WAC (Wide Angle Camera) şi NAC (Narrow Angle Camera). Algoritmii vor compune rezultate matematice şi vor furniza input pentru un modul software demonstrativ de GNC (ghidare, navigare şi control).

"Proiectul reprezintă un pas semnificativ în ceea ce priveşte capabilităţile noastre din sectorul aerospaţial, deoarece aceasta este prima noastră soluţie HW&SW pentru navigaţie autonomă multi-senzor şi bazată pe imagini, pentru noile familii de sateliţi. Obiectivul nostru este crearea unui produs care să răspundă nevoilor în schimbare ale industriei spaţiale, asigurând în acelaşi timp performanţă şi fiabilitate ridicate. Expertiza noastră în dezvoltarea de software integrat şi tehnologie aerospaţială va contribui la succesul nostru în acest proiect revoluţionar," a remarcat Cosmin Stanciu, Manager de Grup de Afaceri la AROBS Engineering.

Misiunile de tip ADR şi IOS necesită un nivel ridicat de autonomie şi inteligenţă on-board pentru a efectua operaţiuni critice de proximitate, care implică funcţii complexe de procesare, precum navigaţia relativă, procesarea imaginilor şi controlul sistemului robotic de capturare. Până în prezent, aceste funcţii au fost realizate de unităţi hardware de control dedicate, special concepute pentru fiecare misiune şi necesitând multă inginerie dedicată special pentru fiecare misiune şi eforturi dedicate de calificare. Acest lucru este determinat de diferenţele în arhitecturile misiunilor şi tipurilor variate de senzori folosiţi în fiecare misiune. Astfel de dezvoltări dedicate vin cu costuri ridicate şi riscuri sporite care trebuie gestionate şi atenuate pentru fiecare misiune. Prin dezvoltarea CRIMSON ca unitate generică, costurile recurente pentru misiunile viitoare vor fi reduse semnificativ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. În sfârșit un contract interesant. Ar fi frumos să știm și valoarea contractului și perioada.

    1. Valoarea e nesemnificativa, daca nu a fost publicata pe bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb