"Aş vota un Romexit cu amândouă mâinile"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2018

Fotografie de MAKE

Fotografie de MAKE

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) trebuie să afle de la brokeri dacă ţara noas­tră are cu adevărat nevoie de o piaţă de derivate, consideră Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care a avut amabilitatea să acorde un interviu Ziarului BURSA.

Domnia sa a subliniat că, prin planul tarifar practicat de BVB, sunt dezavantajaţi intermediarii mici, cei care se adresează investitorilor de retail, în favoarea celor mari, care au drept principali clienţi investitorii instituţionali.

Interviu cu Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Reporter: Într-un interviu acordat recent Ziarului BURSA, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, domnul Adrian Tănase, a afirmat că obiectivul său la conducerea BVB pentru acest mandat este să aibă 100.000 de investitori activi, adică care să facă cel puţin o tranzacţie o dată la şase luni. Cum vi se pare aceas­tă ţintă?

Dan Paul: Este o ţintă ambiţioasă. În acest moment, bursa noastră are în jur de 15.000 de conturi active, faţă de anul de glorie 2007, când erau circa 75.000 de astfel de conturi. Ulterior, piaţa s-a confruntat cu o criză severă, apărută pe plan global şi activitatea la BVB s-a diminuat.

Reporter: Credeţi că poate fi atins acest număr de 100.000 de investitori?

Dan Paul: Este posibil, însă, Asociaţia Brokerilor a contestat politica bursei privind comisioanele, pentru că nu încurajează investitorii de retail.

A fost diminuat comisionul variabil, ceea ce este în favoarea brokerilor care fac tranzacţii de valoare mare, pentru investitorii instituţionali, dar a fost crescut cel fix, ceea ce dezavantajează brokerii care se ocupă mai mult de retail. Considerăm că, vorbind strict din acest punct de vedere, în acest moment, bursa nu are o politică de încurajare a retailului.

Noi, la ultima Adunare Generală a Acţionarilor BVB am adăugat două puncte noi pe ordinea de zi. Unul legat de iniţierea de către bursă a demersurilor pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale (CCP) şi altul privind anularea noului plan tarifar al BVB (n.r. ce a intrat în vigoare de la începutul anului).

Ne-am adresat şi Consiliului Concurenţei în acest sens, pentru concurenţă neloială. Subliniez că nu vrem să fie sancţionată bursa, ci dorim să tragem un semnal de alarmă, să avem o piaţă echitabilă pentru toţi brokerii, nu una distorsionată, care să fie în beneficiul celor mari.

Este foarte bine că BVB se bazeză pe o politică frumoasă de promovare, dar, practic, prin planul de tarifare, sunt omorâţi brokerii pentru retail.

"Trebuie să existe un dialog pentru a evita iniţierea unor demersuri în contradicţie cu dezvoltarea pieţei"

Dacă se va construi o Contraparte Centrală (CCP), este foarte important să se stabilească, de la început, exact ce produse vor fi disponibile la tranzacţionare, pentru că entitatea trebuie să fie rentabilă, atrage atenţia Dan Paul.

Reporter: Directorul BVB a precizat că, pentru a-şi atinge obiectivele, se va baza şi pe brokeri, aceştia fiind forţa de vânzare a bursei. Care sunt, din punctul de vedere al Asociaţiei Brokerilor, elementele pe care trebuie să se sprijine această colaborare?

Dan Paul: Mă bucur că Adrian Tănase vrea să se apropie de brokeri pentru că dialogul este esenţial pentru a avea o bună colaborare, ceea ce, în cazul fostului director general (n.r. Ludwik Sobolewski), nu s-a întâmplat.

Urmează să avem o întâlnire în care fiecare în parte îşi va spune nevoile.

Pe lângă comisioane, trebuie să vedem şi dacă piaţa are cu adevărat nevoie de derivate.

Noi vrem să facem o mare cons­trucţie, o CCP, prin care se facilitează două lucruri - garantarea tranzacţiilor pentru piaţa cash (n.r. piaţa pe care se fac tranzacţii ce presupun cumpărarea sau vânzarea unui anumit produs, denumită şi piaţa spot sau la vedere), prin interpunerea CCP-ului între cumpărători şi vânzători, şi lansarea pieţei de derivate.

De ce vrem să facem această piaţă? Pentru garantarea tranzacţiilor, pentru derivate sau pentru ambele? Directorul bursei trebuie să afle de la brokeri dacă chiar avem nevoie de derivate, pentru că în România am mai avut astfel de pieţe, care acum nu mai există.

Apoi, dacă construim CCP-ul, trebuie să stabilim foarte clar ce produse vom oferi. Este un aspect extrem de important, cu ce marfă pornim, pentru că această entitate trebuie să fie rentabilă.

O altă temă intens vehiculată este despre împrumutul de acţiuni şi vânzarea în lipsă. Împrumutul de acţiuni este bun dacă există investitori instituţionali care vor să facă asta.

De ce ar dori un investitor de retail să împrumute acţiuni? Foarte rar dacă doreşte să meargă la Adunarea Generală a Acţionarilor unei companii şi, de cele mai multe ori, când mizează pe scăderea pieţei. Ne dorim creşterea sau scăderea pieţei?

Iar cei mai mari investitori instituţionali de la bursă sunt administratorii de fonduri de pensii private Pilon II, care nu au voie să împrumute acţiuni.

Eu nu spun că aceste lucruri nu sunt necesare, ci atrag atenţia asupra faptului că trebuie să avem un dialog pentru a vedea exact care sunt nevoile reale ale bursei şi să nu iniţiem demersuri care să intre în contradicţie cu dezvoltarea pieţei.

"Este aproape o minune că există piaţă de capital în ţara noastră"

Ne lovim de o serie de controverse legislative, exis­tând funcţionari ai statului care nu înţeleg nici legile şi nici economia capitalistă. În aceste condiţii, este dificil ca oamenii să aibă încredere în bursă, apreciază directorul Aso­ciaţiei Brokerilor.

Reporter: De ce nu se îndreaptă lumea din ţara noastră către bursă?

Dan Paul: Cred că lumea se va îndrepta către bursă atunci când va avea încredere în economia româneas­că, în sistemul nostru ca ţară.

Oamenii investesc la bursă în momentul în care nu se tem că ar putea fi furaţi şi aici am în vedere furtul în general, nu strict situaţia în care cineva îmi ia din cont bani sau acţiuni.

Dar ce observăm în România? Apare în public un ministru şi afirmă că este posibil să se plafoneze preţul gazelor naturale şi cotaţiile a două companii importante de la BVB (n.r. Romgaz şi OMV Petrom) scad. Practic, este o intervenţie a politicului în economie.

Apoi, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Florian Geantă, trimite unor companii adrese pentru majorarea capitalului social cu valoarea terenului pe care nu l-au obţinut la privatizare.

Este o lege dată în 2002 (n.r. legea 137/2002), care spune că în momentul în care se obţine titlul de proprietate pentru un teren să se majoreze capitalul social al companiei cu valoarea terenului, iar statul va deveni acţionar. Preşedintele AAAS-ului nu cunoaşte legislaţia societăţilor comerciale. Titlul de proprietate este emis în numele companiei, nu al acţionarului.

Practic, pot să majorez capitalul social cu aport în natură la orice companie din România, inclusiv la un SRL, dacă sunt proprietarul bunului. Adică, vin în compania ta cu un fax, ca aport în natură, dacă eu am acte pe el. Dar, dacă titlul de proprietate este eliberat pe societate, faxul este al firmei.

Nu am cum să vin cu aport în natură terenul, pentru că este al societăţii.

Este o lege dată în 2002, de Guvernul Năstase, iar acum, în 2018, vrei să o aplici la toată lumea.

Există companii care au fost listate la bursă şi care, între timp, au fost delistate şi au unic proprietar. Există multe cazuri în care investitorii au delistat compania, devenind unici acţionari ai firmei şi chiar au transformat-o în SRL.

Iar acum, primesc o adresă în care se vorbeşte despre terenul pe care societatea l-a primit cu titlu de proprietate în 2000, deci acum 18 ani. Ulterior, a apărut legea din 2002, dar când terenul a fost primit, era altă lege, prin care acesta era dat cu titlu gratuit.

Pentru că s-a schimbat legea în 2002, preşedinele AAAS vine în 2018 şi spune: dă-mi tu nişte acţiuni la tine în companie şi poate statul redevine acţionar majoritar.

Practic, ei trimit astfel de adrese tuturor, inclusiv companiilor care au făcut acest lucru.

Poate naţionalizare este un cuvânt prea dur pentru acest fonomen. Cert este că noi, în România, ne lovim de nişte controverse legislative.

Avem funcţionari ai statului care nu înţeleg nici legile şi nici economia capitalistă.

În condiţiile acestea, ce încredere pot să mai aibă oamenii? Este aproape o minune că există piaţă de capital, brokeri, că indicele BET creşte cu pes­te zece procente etc.

"Dacă România iese din UE, îşi va putea crea propriul sistem de reglementare"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a grăbit în implementarea MiFID II, în opinia domnului Paul, iar ASF ar fi trebuit să se adapteze tendiţei existente la nivel european de a amâna implementarea directivei, pentru a-i ajuta pe brokeri.

Reporter: Numărul brokerilor a scăzut constant în ultimul timp. Care este motivul pentru care tot mai mulţi intermediari şi-au închis porţile?

Dan Paul: În opinia mea, există mai multe motive, printre care reglemetările excesive, scăderea business-ului din pricina unor condiţii independente de brokeri, dar şi din cauză că aceştia s-au canibalizat între ei. Mai precis, au scăzut atât de mult comisioa­nele de tranzacţionare, încât, la un moment dat, au ajuns să nu mai genereze venituri suficiente pentru susţinerea business-ului. Practic, au fost brokeri care au ajuns la comisioane zero, pentru a atrage clienţi, ceea ce a fost împotriva afacerii. Apoi, după criză, au apărut reglementări noi în Uniunea Europeană, care au îngreunat lucrurile.

Cu toate că Marea Britanie a fost criticată pentru Brexit, eu o laud, iar dacă, în cazul României, ar apărea un fenomen similar, aş vota cu ambele mâini. De ce? Pentru că voi avea puterea să mă reglementez singur.

Ce rost mai are Parlamentul Româ­niei dacă noi trebuie să implementăm MiFID II, care cuprinde multe lucruri ce nu se potrivesc pieţei noastre?

În Germania s-a hotărât implementarea MiFID II cu întârziere şi, în general, tendinţa în Europa a fost de a amâna implementarea directivei.

Cred că România s-a grăbit, noi având, practic, prin reguli, implementat MiFID II încă de la începutul lunii ianuarie (n.r. a acestui an), doar că legea nu fusese încă votată în Parlament.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi trebuit să se adapteze tendinţei la nivel european, pentru a-şi ajuta brokerii, ţara, nu să bifeze undeva într-o listă că a îndeplinit voinţa comisarilor de la Bruxelles.

"Ar trebui să revenim la o instituţie de sine stătătoare, dedicată special supravegherii pieţei de capital"

În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară reprezintă doar trei instituţii puse în aceeaşi cladire, spune Dan Paul, care consideră că în ASF sunt mulţi angajaţi numiţi pe alte criterii decât cele de competenţă.

Reporter: Cum evaluaţi activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în comparaţie cu forma anterioară, în care exista Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) ?

Dan Paul: Lucrurile funcţionau mult mai bine în vechea formulă, când exista separat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), astfel încât consider că o instituţie dedicată numai pieţei de capital ar fi mult mai utilă. Şi în Europa există o entitate care supravegheaza pieţele de capital, ESMA şi alta care se ocupă de asigurări, EIOPA. Formula la care s-a ajuns acum cred că, iniţal, era doar o formulă intermediară. De fapt, noi, în prezent, avem trei instituţii puse în aceeaşi cladire şi atât. Este şi o filosofie total diferită, pentru că înainte erau membrii, comisarii CNVM care erau tot timpul la serviciu, iar când bursa avea o problemă, boardul acesteia se putea întâlni oricând cu CNVM-ul.

Astăzi, o astfel de întâlnire este complicată, pentru că ASF a copiat ca filosofie, dar vizând altă activitate, Banca Naţională a României, unde există atât executiv, cât şi neexecutiv. Dar acolo este altceva, pentru că BNR se ocupă de un singur lucru. Deci unii, prin fişa postului, nu vin la serviciu tot timpul, pentru că nu sunt executivi.

Apoi, pe mine mă îngrijorează o persoană care trebuie să ştie bine toate cele trei domenii - asigurări, piaţa de capital, pensii private. Ei trebuie să voteze în şedinţe atunci când se iau decizii despre aceste domenii, deci, teoretic, aceştia trebuie să înţeleagă foarte bine aceste domenii, pentru că iau decizii foarte importante pentru ajutarea pieţelor respective.

Dar ce citeşti prin presă? Că, în continuare, sunt mulţi angajaţi care sunt soţii, rude apropiate ale unor politicieni etc. Adică aceeaşi cumetrie care nu se opreşte. În plus, sunt comisarii, care, cu scuzele de rigoare, au salariul mai mare decat cel al preşedintelui sau al primului ministru, ceea ce nu cred că este moral. Din punctul meu de vedere, CNVM-ul era mai independent şi părea mai pro piaţă şi cred că, dacă vrem să avem o piaţă de capital dezvoltată, ar trebui să revenim la o instituţie de sine stătătoare, dedicată special supravegherii şi reglementării doar a pieţei de capital.

Notă: de la începutul acestui an, Bursa are un tarif fix de 0,95 lei pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular, acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB.

De asemenea, există un comision de tranzacţionare pentru piaţa Regular, aplicat la valoarea unui ordin executat, de 0,035% la cumpărare şi de 0,095% la vânzare.

A consemnat ANDREI IACOMI

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. ....sau hai sa ne intoarcem putin la comunism

    1. Da, ne intoarcem la comunism, in frunte cu regina Marii Britanii...(Doamne, ca mare Ti-e gradina Ta! Asta e nivelul entuziastilor nostri proeuropeni).

      lasa vrajeala, Marea Britanie e Marea Britanie, civilizatie si guvernanta din anii 1600. Pe tine si pe astia cu romexit v-ar bucura sa nu mai existe reguli de buna purtare, cine sa ne mai traga de maneca, de urechi, de fapt v-ar bucura sa fim niste golanasi care nu ne vindem tara.

      Pe tine te gadila spalatura pe creier.

      ...ar trebui sa stii ca doua stock uri nu vor avea aceasi evolutie doar pentru ca iau o decizie similar(fie ea si radicala). Parerea mea e ca UK ul a riscat prea mult, dar asta e alta poveste.

      Dar daca e vorba de Romania pot sa iti spun ca o iesire din UE ne garanteaza o indreptare spre comunism, cel putin partial, atat cat sa se simta guvernantii bine, nederanjati....o politica mai mult sau mai putin copiata dupa Venezuela cu rezultate similare. 

      Corect !

      Sa nici nu aud de comunism.

      Am fost acolo si stim cum e.

    Deci Romania ar trebui sa iasa din UE pentru ca: MiFID II ? Excelent!

    Romexit?!? Ce comicarii,pai asta ne mai trebuie si apai Madagascar e civilizata cu ce o sabfie la noi!

    De unde 15000 de investitori activi? 

    Tanase bate campii cu 100000!!! 

    Inca sunt dubii daca ne trebuie sau nu derivate. Nu ne trebuie bre, da-le dreacu...noi vrem sa crestem mereu nu sa scadem si cine face bani din shorturi sa fie arestat. Simplu. Acum si cu retailul asta, sunt zeci de tranzactii de cate 1 actiune nu stiu cine sau de ce le face dar le face. Si pui ordin de 10.000 si primesti 1 actiune si faci zeci de hartii pdfuri si rapoarte cu tranzactie de 1 actiune. Ca asa a faramitat Shobby piata. Retailul nu inseamna pensionari si bunicute si pusti care sa se joace pe bursa cu banii de iaurt si sa se laude ca ei joaca la bursa, retailul e pentru cei care stiu bursa au ceva timp si nu "se joaca" ci fac bani si care au niste sume, mai ales ca acum le-au dublat salariile si pensiile la multi deci ar putea sa intre si in piata. Asta dupa ce vor goli show-room-urile de la PBV sau Nord. MIFID II e intr-adevar o pacoste si in general tot ce vine de la Bruxelles vine cu mii de reglementari si birocratie, iar noi le amplificam sa fim si mai precauti si suprareglementati (exemplu e cu conflictul de interese ambiguu si foarte restrictiv) si care nu vor apara piata de vreun crah dar in schimb cresc numarul de copaci taiati pentru hartii. Fiscalitatea la fel, haos si complexitate maxima. Nu poti sa aduci oameni in bursa cata vreme n-ai o emisiune despre bursa nicaieri, dar una serioasa nu gen Sima si tranzactii live pe Erste. Trebuie explicat si aratat ce si cum cu riscuri cu tot. Romexitul e o prostie ganditi-va ce ar insemna sa ramanem singuri. Ne-ar disparea si muntii.

    Din motive diferite, as vota iesirea roamniei din UE cu doua maini. Romania nu are ce cauta in UE, nu are nimic de castigat, nu are viitor in cadrul UE. Pentru cei care isi castiga existenta in UE calculul este diferit dar romania nu are nici un viitor alaturi de UE. Cu cat realizam mai devreme, cu atat mai bine.

    1. Romexit ? In 2 luni ajungem ca Turcia astazi , in pragul unei grize financiare majore, leul se devalorizeaza cu 50%, investitorii straini pleaca, somajul ajunge la 20%, bancile incep sa dea faliment etc. O sa mergem toti la pescuit stiuca la Belita...

      Leul se devalorizeaza= produsele fabricate in romania devin mai competitive, investitorii straini pleaca = ne rascumparam economia, somajul ajunge la 20% = din contra, odata ce moneda scade apar slujbe, bancile incep sa dea faliment- oricum nu sunt ale noastre si ma indoiesc. Astia cu economia invatata la PROTV de ce va simtiti datori sa va etalati modul redus de a gandi? Credeti ca sursa de credit este infinita si modul de a sustine o economie gresita prin imprumut este vesnic?.

      Da,la Belina la Livache.

      El deabea asteapta sa va prinda pe domeniul lui. 

      Ai vora sau ai voma?. 

      din cate vad eu tu speri la revenirea comunismului. Asta insemnand sa mancam numai mancare romaneasca sau deloc sa conducem numai masini romanesti sau deloc, sa ne imprumutam numai la banci romanesti sau deloc(pana la urma ce sa cumparam cu banii?)....La un moment dat ajungem si la calculatoare, telefoane si televizoare romanesti...sper sa iti placa!

      Aceasi mentalitate bolnava cum ca "dezolvatarea patriei" trebuie facuta cu sacrificiul poporului(mai putin a politicienilor). 

      .... la fel ca prostia umana, vorba lui Einstein. Insemne ale valorii se gasesc in ziua de azi din ce in ce mai multe, vezi criptomonedele.

      Oameni cu minte binara. Daca nu este UE e comunism. Neuronul lui nu poate pricepe mai mult de atat. Si tugulanul care nu numai ca nu a produs nimic in viata lui dar nici macar nu a vazut pe cineva producand, nu mai are masina din import. Nasol. Un cerebral ca el sa fie condamnat sa aiba televizor romanesc...Jale mare. Trebuie sa ramanem in UE altfel El si semenii lui vor fi tristi si inutili.

    UE ar trebui sa-si reconsidere atitudinea fata de Romania si nu sa ne trateze cenusareasa Europei. Cand e vorba de drepturile multinationalelor , acestea sunt fara numar.Cand e vorba de drepturile investitorilor romani, acestia intampina numai piedici . Uniunea Europeana altfel a fost gandita, dar a ajuns un fel de instrument de represiune, unde interesele celor mari primeaza, in detrimentul statelor mici.

    1. Arata exact nivelul omului de afaceri Paul. Habarnist de profesie! Ia sa vedem cate tranzactii pe house are firma dlui si cati clienti i ainte de Mifid I si dupa . Pe MIFIDII nu i se va intampla nimic pt ca nu va face activitati care vor fi sub incidenta nouii reglementari. In ce priveste vechea Cnvm era mai bine ca putea exercita presiune mai mare asupra tuturor membrilor nu numai asupra unuia!

      Habarnistul crede ca numarul tranzactiilor pe house si numarul clientilor reprezinta indicatorii cunoasterii. Pai la nivelul tau, ai obraznicia sa te pui cu Dan Paul?!

      intre profesia de,, sclav al UE,, si un ,,habarnist,, de profesie, o aleg pe cea din urma! invatati sa tineti fruntea sus si nu sa fiti servili ai unei organizatii condusa de ,, sciatici,, si alte asemenea specmenii care se cred superioare ; Romania se poate descurca si fara o UE, shuie

      sa inteleg ca pana sa intram in UE te simteai liberi si Romanai prospera sau care e treaba asta cu "sclavul UE" ? Poate ai uitat de ce am intrat in UE... am zis ca ne civilizam si noi dar uite ca tribalismul a persitat...poate peste 2 - 3 generatii la fel ca la nomazii...

      mi-am dorit atat de mult sa intram in NATO, sa intram in UE, dar m-au dezamagit la fel de mult; in plus de asta, eu nu am nevoie sa ma civilizeze nimeni, chiar o iau ca pe o jignire; ce niaba ?! noi nu avem coloana vertebrala? ! dar, ni se iau toate resursele, muncim si nu se vede nimic, escrocii nostri s-au aliat cu ai lor, apoi ne mai dau si lectii de corectitudine; stiti ce? vad ca gandim la fel, motiv pentru care, va doresc sa aveti parte numai de bine si o zi placuta

    Are dreptate. Romania are caracter de oaie: urmeaza orbeste, impotriva intereselor tarii !! Germania si altii isi fac propriile regului, numai Romania are spirit de turma !! Ar trebui sa traga cu ochilul la Ungaria: nu pleaca cainele de la macelarie !!!!

    1. De acord cu părerea de mai sus.

    indiferent de interesele care il mana sa faca astfel de afirmatii.

    1. Vezi-ti de obamacare!

    UE nu a facut nimic pentru Romania. Ne-a luat resursele naturale si forta de munca. In rest NIMIC. Tinerii pleaca pentru salarii mai mari iar noi ne tot vaitam ca avem deficit bugetar din cauza salariilor marite si pensiilor. Oare stim ce vrem? Cursul de schimb este supraevaluat si ne vaitam ca avem si deficit comercial. Roexit este o solutie foarte buna.

    1. Nu sunt de acord-cadru UE nu a făcut nimic pentru România! Ca sa vedem precis ce a făcut UE pentru România nu avem decât sa comparam PiB-ul Per locuitor al României cu cel al Moldovei sau al Ucrainei . Pibul nostru pe locuitor este de câteva ori mai mare!

      In ceea ce privește funcționalitatea scăzută a bursei aceasta se datorează in primul fiind nivelului de educație financiară scăzut al pupulatiei și mai ales al tinerilor și in general dezinteresul fata de școala inclusiv nivelul scăzut al activităților educative.Ne-am putea compara in acest sens cu Ungaria sau

      Slovenia care nu disprețuiesc educația ca noi. 

      Mentalitate de sluga. UE n-a facut nimic pentru Romania, auzi. Dar ce-ai fi vrut sa faca, sa vina sa iti bage in traista? Polonia a atras gramezi de fonduri UE. Ungurii se descurca si ei Noi nu reusim sa le luam banii de prosti ce suntem, dar venim si spunem ca de ce nu ne dau.

      Da, UE vine si cu aberatii, cu supra-reglementari, cu o birocratie stufoasa. Dar daca n-ai fi in UE acum, te-ai lamenta ca ce rau o ducem si ce bine ar fi sa fim in UE. 

      ... cu exceptia celei care consfinteste faptul ca: "doar casa (bookkeeperu) poate castiga pariurile la ambele capete"!

      Trăiasca şi să înflorească poporu' pretin rus, în frunte cu ţarul său, Vladimir Ilici Putin!

      Presupun ca tu asteptai niste pomeni livrate personal de celelate state din UE(Franta, UK, Spania etc). De preferat sa fie livrate prin Posta Romana, numerar pentru ca nu toata lumea "se descurca" cu un cont bancar. ... mai pe scurt sa ne dea si noua ceva fara sa facem nimic...fara sa ne stresam prea mult.

      Prostul nu e prost destul pana nu e si putin fudul. Cam asta e toata problema cu Romania. 

      Habar nu ai de ce scrii. [Fragment eliminat conform regulamentului] UE nu va da nimic ci ne va lua tot, apoi va uita ca existam. Pe ce a constriut bunastarea Germania, Franta, Spania, U.K., etc. Pe colonii. Asa este si acum cu Romania si alte tari. Suntem colonii. De ce nu se organizeaza un Referundum sa vedem daca romanii mai vor UE?

    domnul care da interviul ar trebui sa lucreze in alta parte.iar ideile pe care le sustine se contrazic intre ele.

    ... toti participantii ramasi de-atunci incoace, ati otravit = intoxicat piata de capital cu jocuri de noroc, asa numitele "produse derivate". Poate v-o da Dumnezeu mintea cea de pe urma, de a "reinventa apa calda", si anume: de a redeschide tranzactionarea cu strigare in ring ... de a elimina tranzactionarea in lipsa ... ca prime masuri de regenerare a pietei bursiere.

    ....Dar de ce nu ne comparam cu Polonia..Ungaria etc...De ce la ei merge Bursa ???

    cum sa facem tranzactii pe bursa,sau pentru cine ?pentru un investitor mic la o vinzare cumparare comisioanele sunt de aproximativ 3,5%,paul viseaza comisioane aproape zero , [Fragment eliminat conform regulamentului]

    Sa inteleg ca legislatia europeana nu e buna si parlamentari nostri sunt sfinti dar cu cateva randuri mai sus se plange ca parlamentul pe piata si a plafonat pretul la gaze, apoi se plange de cumetriile din sistem... ma gandesc in afara UE daca ar mai avea dreptul sa scrie sau sa vorbeasca despre cumetriile astea.

    1. Stau si ma gindesc la ce te gindesti si sint complet nedumerit: Romania a fost admisa in UE in 2007, dar libertatea de exprimare fusese cistigata cu 17 ani in urma.

      Deci, ma gindesc la ce te gindesti si ramin uimit. 

    Asta e unul din aia care sta prin multele Consilii de Administratie si nu face nimic.

    Vorbeste sa nu taca.

    In rest ziua trece,leafa merge. 

    1. Ar fi vrut si la Sif 3 dar nu a fost ales de suficienti actionari.

    ROMEXIT.. adica ROMEXIT AJUTA BURSEI ???....asta e o gluma proasta

    Daca ...ROMEXIT...atunci cum va mai fi BURSA in Romania...??? 

    Nu exista pericolul de nationalizare? 

    Si ...investitori...??? Care investitori...?

    1. Mie lehamite de Presedintele Asociaţiei Brokerilor la ce debiteaza.

      El vrea nationalizare? 

      BVB a inaugurat tranzactiile la 20 noiembrie 1995, cu 12 ani inainte ca Romania sa fi fost admisa in UE.

      Admiterea Romaniei in UE nu a stimulat nicidecum tranzactiile la BVB.

      Alta intrebare? 

    Nu te tine nimeni nici in UE nici in România! Pleacă și lasă-ne! OSa nu uiți sa îl iei cu tine pe prietenul tău Fercala, Ursache și toate scheletele din piața de capital!!! După aia o sa avem și cei 100,000 de investitori activi. Sunt sigur!

    1. Si mai ales reglementatorii pietei de capital sa-si faca datoria corect!

      Sa nu fi furat de actiuni-caz Harinvest-cu ASF in sediul ssifului.In acest caz ,atat ASF,cat si DIICOT a aparat talharii si nu investitorii.

      Cand o sa avem o piata reglementata ,atunci o sa avem un numar mai mare de investitori. 

    Dacă ăsta este reprezentantul brokerilor din România, nu trebuie sa ne mirăm că nimeni nu intră la bursă.

    Noi ramanem cu domnisoarele si Finutzul cu cinci virgula cinci miliarde euro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb