ASF: ''Unele criptoactive sunt extrem de riscante şi speculative''

G.U.
Piaţa de Capital / 21 aprilie 2021

''Unele criptoactive sunt extrem de riscante şi speculative''

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reaminteşte consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante şi speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenţi la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deţinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toţi banii investiţi, conform unui comunicat de presă.

''Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, aşa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacţionării de criptoactive, aceştia nu beneficiază de protecţia şi garanţiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului'', a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanţele digitale, care include strategia privind finanţele digitale şi propuneri legislative privind criptoactivele şi rezilienţa digitală. Prin acest pachet, CE îşi propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE şi să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în acelaşi timp protecţie consumatorilor şi stabilitate pieţelor, se menţionează în comunicat.

ASF reaminteşte consumatorilor că propunerea este încă în discuţie, fiind supusă procesului co-legislativ şi, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanţiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislaţie UE. De asemenea, instituţia aduce în atenţie şi menţiunile existente în cadrul raportului privind tendinţele, riscurile şi vulnerabilităţile al Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), raport care reţine următoarele aspecte cu privire la criptoactive:

- impactul COVID-19 continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori şi firme, dar, în acelaşi timp, cu provocări şi riscuri, în special legate de rezilienţa cibernetică;

- în spaţiul cripto, preţul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de ştiri pozitive şi aşteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării;

- evoluţiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul faţă de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătăţeşte;

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Auzi zicere a ASF " sentimentul bancilor centrale se imbunatateste ".Ba nu se îmbunătățește deloc, dar când vezi o mare de fraieri, te bagi,duci prețul unde vrei ,după care le vinzi si ceri FEDului, să "reglementeze " situația că oamenii suferă!

    Atunci să vezi prăpăd si pe DIMON șeful J.P

    Morgan cum sare în apărarea americanilor de rând, tepuiti de fapt de propria bancă! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb