ASF a aprobat "Emerging Europe Accession Fund" ca acţionar semnificativ al SAI "Globinvest"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2017

ASF a aprobat "Emerging Europe Accession Fund" ca acţionar semnificativ al SAI "Globinvest"

Fondul mai controlează SAI Intercapital Invest

---------

Actualizare 10:20 ASF: Patria Bank îşi menţine participaţia de 20% la Globinvest

Patria Bank şi-a menţinut participaţia de 20% la Globinvest, potrivit unor precizări transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la solicitarea ziarului "BURSA".

ASF ne-a transmis: "EEAF a dobândit în mod indirect participaţia de 20% în SAI GLOBINVEST SA ca urmare a achiziţiei Nextebank SA (având denumirea Patria Bank SA în prezent) în anul 2014, Nextebank SA deţinând la acel moment calitatea de acţionar direct în SAI, cu o participaţie de 20% care se menţine şi la data prezentei.

Patria Bank SA este deţinută în proporţie de 98,72% de către EEAF FINANCIAL SERVICES BV, o societate cu răspundere limitată înregistrată în conformitate cu legislaţia olandeză. Această societate este doar un vehicul investiţional special creat pentru achiziţia Patria Bank SA de către fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund Cooperatief UA. Fondul deţine 100% din capitalul social al EEAF Financial Services BV".

-----------

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, ieri, aprobarea "Emerging Europe Accession Fund Cooperatief UA" (EEAF) ca acţionar semnificativ al SAI Globinvest, ca urmare a achiziţiei indirecte a unei participaţii calificate din capitalul social al acestei societăţi.

O participaţie calificată reprezintă 10% sau mai mult din capitalul ori din drepturile de vot ale entităţii sau care face posibilă exercitarea unei influenţe semnificative asupra administrării entităţii respective.

Patria Bank, al cărei acţionar majoritar este EEAF, figura, din 2014, cu o deţinere de 20% din Globinvest, iar ASF nu precizează dacă aceasta şi-a crescut deţinerea în societatea de administrare.

În acţionariatul Globinvest, figurau mai multe persoane fizice, printre care Iosif Pop, fostul preşedinte al Băncii Transilvania în perioada 1993-2002, a cărui familie controlează aproximativ 38%.

Iosif Pop ne-a declarat, ieri, că recent, a mai cumpărat 8% din acţiunile Globinvest, pe lângă pachetul de 20% deţinut anterior. Totodată, Claudia Pop are un pachet de 10%.

Domnul Pop ne-a spus: "Am multă încredere în succesul acestei companii, care s-a comportat profesionist şi a oferit randamente apreciate de investitori".

În august 2016, ASF a aprobat dobândirea de către Patria Bank a unei participaţii calificate directe din capitalul societăţii SAI Intercapital Investment Management, precum şi achiziţia unei participaţii calificate indirecte din capitalul social al societăţii de administrare a investiţiilor de către Emerging Europe Accession Fund Cooperatief UA.

Principalii investitori în EEAF sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European pentru Investiţii (FEI) - parte din grupul Băncii Europene pentru Investiţii, Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW.

Anul trecut, acţionarii Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica au decis fuziunea celor două bănci.

Recent, Tribunalul Bucureşti a solicitat clarificări de natură formală privind fuziunea, amânând demersul.

La data Proiectului de Fuziune, Patria Bank deţinea 64,1627% din capitalul social al Băncii Carpatica şi 78,7447% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de Banca Carpatica.

La finalul lunii ianuarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank). Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Globinvest are cele .ai bune fonduri.

    Cu alte cuvinte Patria Bank are 20% din Sai Globinvest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb