ASF ar putea elimina interdicţia privind cumulul de funcţii, înainte de alegerile de la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2015

ASF ar putea elimina interdicţia privind cumulul de funcţii, înainte de alegerile de la BVB

Consiliul ASF a făcut un proiect pentru abrogarea unor dispuneri de măsuri

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, ieri, un proiect de regulament pentru abrogarea unor dispuneri de măsuri ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, arată un comunicat de presă.

Conform unor surse, se pare că acest proiect conţine şi eliminarea dispunerii CNVM din 2009, care vizează reglementarea situaţiilor de cumul de funcţii, prin care membrii din conducerea operatorilor de piaţă nu pot fi prezenţi şi în consiliile firmelor listate.

ASF nu a publicat încă proiectul, dar a anunţat că acesta va fi pus în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile, ceea ce înseamnă că ar putea fi aprobat înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor de la BVB, programată pe 28 octombrie, pentru trecerea la sistemul dualist de conducere.

Un proiect pentru eliminarea acestei dispuneri a mai fost în dezbatere, însă fără vreun rezultat concret.

Interzicerea cumulului de funcţii nu a permis membrilor din conducerea SIF-urilor să acceadă la Consiliul Bursei, deşi se află printre cei mai mari acţionari ai BVB.

Actualul Consiliu al BVB se află pe final de mandat, iar faţă de alegerile precedente, pragul de deţinere la Bursă a fost ridicat la 20%.

În plus, un nou jucător important şi-a făcut apariţia în peisaj - BERD, care a achiziţionat, anul trecut, 5% din titlurile BVB.

Deţineri de 5% din acţiunile BVB mai au SIF2 Moldova şi SIF5 Oltenia, în timp ce SIF4 Muntenia are 4,32%, conform raportărilor de la jumătatea anului.

SIF Transilvania este unul dintre cei mai mari acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, cu o deţinere de 7,17%, conform raportării de la jumătatea anului.

Dispunerea interzicerii cumulului de funcţii a dat bătăi de cap şi Bursei, care a încercat să-i impună pe directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski şi pe trei administratori în Consiliul Depozitarului Central, deşi erau incompatibili.

Se pare că, atunci, BVB şi-a calculat că Autoritatea de Supraveghere Financiară va elimina interdicţia din dispunerea CNVM, însă pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, alegerile la Depozitar au trebuit să fie ţinute în două etape.

În 2010, Valentin Ionescu, directorul general de atunci al BVB, a fost nevoit să renunţe la funcţia de preşedinte al Depozitarului Central, din cauza dispunerii CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb