ASF: "Aspectele ce vizează situaţia societăţii Alser Forest sunt în analiza Autorităţii"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2024

ASF: "Aspectele ce vizează situaţia societăţii Alser Forest sunt în analiza Autorităţii"

"Am solicitat o serie de informaţii specifice şi clarificări de la reprezentanţii societăţii şi de la Consultantul Autorizat"

"ASF a adus la cunoştinţa administratorului judiciar şi judecătorului sindic situaţia existentă în ceea ce priveşte obligaţiile nerespectate în raport cu emisiunea de obligaţiuni în cauză"

"Măsurile cu caracter administrativ ce pot fi adoptate de ASF nu pot produce efecte în sensul stingerii obligaţiilor de plată faţă de deţinătorii de obligaţiuni"

Aspectele ce vizează situaţia societăţii Alser Forest SA sunt în analiza Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a transmis supraveghetorul pieţei noastre de capital, adăugând că ASF a solicitat emitentului şi Consultantului Autorizat adoptarea de măsuri în vederea respectării obligaţiilor asumate.

Alser Forest, societate ce avea listată o emisiune de obligaţiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a intrat în insolvenţă în luna aprilie, fără să plătească ultimul cupon şi să ramburseze principalul investitorilor.

Redăm, mai jos, întrebările adresate şi răspunsurile pe care ni le-a trimis Autoritatea de Supraveghere Financiară în legătură cu situaţia de la Alser Forest.

Reporter: Care sunt atribuţiile Autorităţii de Supraveghere Financiară în cazul Alser Forest ?

ASF: Astfel cum rezultă din Memorandumul emis în vederea admiterii la tranzacţionare pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) al BVB, obligaţiunile emise de societatea Alser Forest SA şi admise la tranzacţionare în anul 2021 au fost de tipul obligaţiunilor corporative, neconvertibile si negarantate.

Potrivit cadrului legal incident în materie, admiterea la tranzacţionare în cadrul SMT a unei emisiuni de obligaţiuni corporative care au făcut obiectul unui plasament privat se realizează în conformitate cu cerinţele Bursei de Valori Bucureşti, respectiv a precizărilor tehnice emise în aplicarea prevederilor Codului BVB referitor la sistemul multilateral de tranzacţionare care includ printre altele şi un Memorandum de prezentare a societăţii.

Conform prevederilor legale în vigoare, ASF nu realizează o analiză prealabilă şi nu aprobă Memorandumul de prezentare întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare.

În acest proces, rolul ASF este acela de emitere a certificatului de înregistrare a instrumentelor financiare, în baza documentaţiei prevăzute de Regulamentul ASF nr. 5/2018 cu modificările şi completările ulterioare.

Admiterea la tranzacţionare este aprobată de BVB.

Iniţial, obligaţiunile au fost subscrise prin intermediul unui plasament privat (ofertă adresată investitorilor calificaţi şi unui număr mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice), derulat în perioada 12 aprilie 2021 - 23 aprilie 2021, fără întocmirea şi publicarea unui prospect, conform art. 1 alin. (4) lit. a) şi b) din Regulamentul (UE) 2017/1129 din Regulamentul nr. 1129/2017.

Ulterior, în data de 07 iunie 2021, a fost întocmit Memorandumul în vederea admiterii la tranzacţionare pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) al BVB a obligaţiunilor corporative, neconvertibile si negarantate cu scadenţă în 2024 denominate în euro emise de Alser Forest SA, în vederea listării obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti.

Cu aplicarea prevederilor legale incidente în materie, admiterea la tranzacţionare a obligaţiunilor pe sistemul multilateral de tranzacţionare a fost realizată în conformitate cu reglementările proprii ale operatorului de sistem, în baza documentaţiei specifice.

Potrivit Codului BVB, în vederea admiterii, emitentul trebuie să depună, printre altele, un document de prezentare (memorandum) redactat de un Consultant Autorizat împreună cu societatea, în cadrul căruia trebuie să fie incluse informaţii cu privire la riscurile asociate acestor instrumente financiare, specifice obligaţiunilor negarantate.

Obligaţiile Consultantului Autorizat sunt prevăzute în cadrul documentului denumit Precizări tehnice cu privire la autorizarea şi activitatea Consultanţilor Autorizaţi - Secţiunea de instrumente financiare listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, emis de BVB, si vizează, în sinteză, următoarele:

Să întreprindă un proces de analiză (due diligence) al emitentului;

Să sprijine emitentul în vederea redactării "Documentului de Prezentare/Memorandumul şi a pregătirii documentaţiei cerute pentru admitere;

Să asiste emitentul în vederea evaluării capitalizării anticipate pe baza prevederilor Codului BVB-SMT incidente;

Să sprijine emitentul în activităţile sale în relaţia cu BVB, ASF şi Depozitarul Central, în vederea întocmirii documentaţiei necesare admiterii pe SMT;

Să sprijine emitentul în efectuarea prezentării în cadrul şedinţei Comisiei de Admitere la Tranzacţionare a BVB;

Să sprijine în mod continuu emitentul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de raportare pentru cel puţin douăsprezece luni după admiterea pe SMT.

În iunie 2021, în baza documentelor necesare emiterii certificatului de înregistrare, depuse de către Consultantul Autorizat, ASF a emis certificatul de înregistrare a obligaţiunilor emise de societatea Alser Forest SA.

Ulterior admiterii la tranzacţionare a instrumentelor, societăţii Alser Forest SA i-au revenit obligaţiile de informare curentă şi periodică specifice acestui tip de instrument.

În data de 30 aprilie 2024, emisiunea de obligaţiuni a fost retrasă de la tranzacţionare dată fiind maturitatea instrumentului.

Reporter: Ce măsuri a luat sau urmează să ia ASF pentru clarificarea situaţiei şi protejarea investitorilor sau a companiei dacă este cazul?

ASF: Aspectele ce vizează situaţia societăţii Alser Forest SA sunt în analiza Autorităţii, în prezent fiind în desfăşurare un proces de documentare, evaluare şi analiză a informaţiilor deţinute, inclusiv cele comunicate de o serie de petenţi prin intermediul unor sesizări, în vederea identificării eventualelor măsuri care pot fi adoptate prin raportare la atribuţiile specifice ale Autorităţii.

În acest sens, precizăm faptul că în contextul rapoartelor curente publicate de societate cu privire la amânarea plaţii cuponului de dobânda nr. 6 şi rambursarea principalului aferent obligaţiunilor emise de Alser Forest SA şi la deschiderea procedurii insolvenţei companiei Alser Forest SA şi cu luarea în considerare a precizărilor existente la nivelul Memorandumului întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare, ASF a demarat o analiză asupra situaţiei, fiind solicitate o serie de informaţii specifice şi clarificări de la reprezentanţii societăţii şi Consultantul Autorizat.

Prin raportare la obiectivul general privind protecţia intereselor investitorilor, independent de demersurile legale pe care orice creditor le poate realiza pentru recunoaşterea şi recuperarea creanţelor, Autoritatea a solicitat emitentului şi Consultantului Autorizat adoptarea de măsuri în vederea respectării obligaţiilor asumate.

De asemenea, ASF a adus la cunoştinţa administratorului judiciar şi judecătorului sindic situaţia existentă în ceea ce priveşte obligaţiile nerespectate în raport cu emisiunea de obligaţiuni în cauză.

Este important de subliniat faptul că măsurile cu caracter administrativ ce pot fi adoptate de ASF nu pot produce efecte în sensul stingerii obligaţiilor de plată faţă de deţinătorii de obligaţiuni, chemaţi să facă demersurile necesare, în mod independent, pentru recunoaşterea şi recuperarea creanţelor.

Un aspect esenţial în evaluarea situaţiei din perspectiva rolului de autoritate este reprezentat de faptul că actul de administrare a afacerii reprezintă apanajul exclusiv al organelor de administrare şi se află sub controlul acţionarilor societăţii, ASF nefiind în drept/măsură să intervină şi/sau să se exprime cu privire la deciziile de afaceri adoptate de emitenţi.

Astfel, în situaţia particulară a societăţii Alser Forest SA, prin raportare la prevederile din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, demersul ASF de comunicare către administratorul judiciar al societăţii a documentelor şi informaţiilor deţinute a avut ca scop facilitarea posibilităţii acestuia de a evalua situaţia în ansamblu şi, după caz, a valorifica respectivele informaţii/documente, în cadrul activităţilor specifice realizate de acesta pentru identificarea cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă şi, după caz, adoptarea măsurilor apreciate ca fiind necesare.

Reporter: Ce pot sau ar trebui sa facă deţinătorii de obligaţiuni pentru a-şi putea recupera banii?

ASF: Independent de delistarea instrumentelor financiare, petenţii au în continuare calitatea de creditori ai societăţii prin deţinerea de obligaţiuni, iar pentru recuperarea sumelor neachitate de societate, respectiv stingerea datoriei, petenţii au posibilitatea să iniţieze demersuri juridice în acest sens.

Astfel, la fel ca orice alt creditor al unei societăţi aflate în procedura insolvenţei, deţinătorii obligaţiunilor emise de Alser Forest SA pot depune o cerere de înscriere la masa credală a creanţelor aferente acestor valori mobiliare, în vederea recuperării debitelor.

Conform informaţiilor publicate pe portal.just.ro, primul termen de judecată în dosarul nr. 1922/62/2024 a fost stabilit pentru data de 15 octombrie 2024, iar prin hotărârea din 25 aprilie 2024 s-a fixat data de 9 iunie 2024 ca termen limită pentru depunerea cererilor de creanţe, precum şi ".... fixează termenul pentru întocmirea, înregistrarea şi publicarea tabelului definitiv al creanţelor la data de 24 iulie 2024, fixează data primei şedinţe a adunării creditorilor la data de 4 iulie 2024, ora 11:00 şi dispune ca administratorul judiciar să convoace creditorii debitorului. .......".

De asemenea, orice persoană care reclamă săvârşirea unor fapte care sunt calificate prin lege ca infracţiuni este în drept să se adreseze organelor penale competente.

Reporter: Vă mulţumesc !

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ASF-ul este incompetent si deci inutil. Sunt multe mizerii care se fac pe bursa noastra, de la cartelul sifurilor pana la tranzactii in baza informatiilor privilegiate. Inainte de raportari sunt emitenti la care cotatiile evolueaza in acord cu rezultatele inca neraportate, iar apoi raportarile confirma evolutia concretizata deja.

    Nu inteleg de ce mai exista ASFul din moment ce este inutil componentei corecte si sanatoase a pietei noastre de capital. Ba chiar este daunator pietei daca avem in vedere comportamentul duplicitar in cazul celor 3 sifuri capusate cu sprijinul asf.

    Numai in Romania incompetenta si coruptia pot fi recompensate cu venituri salariale asa de mari ca la asf. 

    ASF daca identificati infractiuni aveti obligatie sa sesizati organele competente.

    Printre altele, vorbim de inselaciune si fals in inscrisuri: in memorandum scrie ca e bilet avalizat si in realitate nu e, in memorandum scrie ca nu da dividede si uite ca s-au dat. 

    apropo, cazul asta e oportun pentru a fi adresate intrebari comisiilor parlamentare care a numit actualul ASF

    Cum sa citesti printre randuri ce zice ASF:

    ASF - nu asteptati bani de la noi ca va dam doar multa ....  

    ASF - Noi suntem aici doar pentru spaga, nimic altceva! Ne-au costat posturile salariul pe un an asa ca trebuie sa recuperam masiv si rapid.

    ASF - Forest si-a platit spaga la timp si corect. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb