ASF: Interes crescut al investitorilor faţă de piaţa de capital din România

S.B.
Piaţa de Capital / 14 iunie

ASF: Interes crescut al investitorilor faţă de piaţa de capital din România

Piaţa de capital din România continuă să înregistreze evoluţii pozitive şi în 2024, atingând noi maxime istorice, ceea ce reflectă nivelul semnificativ de interes şi de încredere de care aceasta beneficiază, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Numărul investitorilor pe piaţa de capital autohtonă a continuat să crească şi a ajuns la 191.743, la finalul primului trimestru din 2024, un nou maxim istoric, după nivelul de 178.545 consemnat la finalul anului trecut (+7,4%).

Totodată, capitalizarea pieţei reglementate administrate de Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o creştere de 14,3% în primele cinci luni din acest an, de la 294,25 miliarde de lei la sfârşitul anului 2023 la aproape 336,3 miliarde de lei la finele lunii mai. Avansul a fost consemnat pe fondul aprecierii cotaţiilor acţiunilor listate, indicele principal BET înregistrând un randament de peste 14%, şi al încheierii cu succes a unei oferte publice iniţiale (IPO), de aproximativ 700 de milioane de lei.

Astfel, după ce a înregistrat cea mai mare IPO la nivel european în 2023, piaţa de capital autohtonă a confirmat din nou potenţialul ridicat de finanţare a economiei româneşti, oferta din 2024 fiind, de asemenea, suprasubscrisă pe ambele tranşe - retail şi instituţional.

Evoluţii pozitive s-au înregistrat în acest an şi pe segmentul organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Subscrierile nete pozitive pe acest segment au atins nivelul de 2,33 miliarde de lei la finele lunii mai. Mai mult, subscrierile nete pozitive pe OPCVM au înregistrat lună de lună creşteri, de la 322 milioane de lei în ianuarie la 574 milioane de lei în mai, în contextul înregistrării unor subscrieri record la nivelul pieţei de fonduri deschise şi închise, în anul 2024.

În ceea ce priveşte structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientată cu precădere spre instrumentele financiare cu venit fix. Aproximativ 58% din subscrieri au fost, la sfârşitul lunii mai, în fonduri care investesc preponderent în instrumente cu venit fix, 23% în fonduri de acţiuni (în creştere de la 15% la finele lunii martie), iar 19% în fonduri multi-active echilibrate şi multi-active flexibile.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Acum au interes crescut? Afara prin Europa a inceput macelul. Si e doar inceputul, daca iese in Franta madam LePen castigatoare atunci o sa fie baie de sange

    1. Vor fi scaderi serioase dar nu de la LePen ci de la evaluările în nori...

      Exact. Disonanta intre evaluarile stratosferice si realitate pamanteasca e brutala.

      FED-ul care cocheta cu 3 taieri ale dobanzii in 2024, deja transmite mesaje explicite - maxim 1. Si BNR-ul e prudent - cred ca vedem maxim o taiere a ratei dobanzii in 2024; mai ales ca politicienii se fac ca nu inteleg apelul BNR la responsabilitate fiscala si optimizarea cheltuielilor din serviciului public. Plus ca, la cat se imprumuta statul anul asta, fara nici o rusine si inca se mai lauda la conferinte cu asta, la anul vor urma noi taxe, impozite mai mari etc... nu cred ca prindem si in 2025 1%/3% impozit la cresterea de capital la actiuni.

    E jale pe DJIA

    bursa noastra duduie, e ca un motor de F1, plus ca noua ne merge bine cand in europa e haos, suntem o insula de stabilitate si prosperitate

    1. Poate vrei sa spui: "NOI / Romania mereu am avut LAG la ce se petrege pe langa NOI"! idem si in 89 idem si in 2007.... idem si in 80-82....

      Se numeste :A ripple effect occurs when an initial disturbance to a system propagates outward to disturb an increasingly larger portion of the system, like ripples expanding across the water when an object is dropped into it. 

      Si deci ... exact in mirajul stabilitati... posibil cv ... "abrupt"... si nu te sa fie obligatoriul din partea romanilor sau a politicienilor.... balonul de credit la nivel global sau regional are efecte de domino transferate cu LAG.... atunci cand se UMFLA si atunci cand se DESUMFLA ori Stagneaza pe Ascendento rStagneaza in Descendent.... 

      Si deic daca bondurile USA arata "suceala"... urmeaza la ei distractionele...la germani a aratat suceala si a urmat distractionele si criza "chiriilor" mediatizata si protestata .... in usa e tot o criza a "locuintelor" mediatizata pe acolo...si saracie / oameni ai strazii cat cuprinde...mai nou stau tinerii in boxele de depozitare ... locuiesc in ele...pentru ca nu isi permit trai..si pentru ca usa nu livreaza la o cadenta sanatoasa cele necesare societatii....  

      iar referitor la postare: Buch arest is the region that attracts the most foreign capital in the whole country. As per the National Bank of Romania, FDI inflows reached EUR 5.06 billion (USD 5.48 billion) between January and September 2023, marking a 42% decline fr om the EUR 8.67 billion recorded in the corresponding period last year. Equity holdings accounted for approximately EUR 5.83 billion, while intra-group loans amounted to EUR 776 million. 

      s c c r e t 

      deci... investitori "straini" fugiti...ca procent din piata...

      ce umfla piata sunt doar "perfuziile" UE fonduri pana in 2027 daca avem noroc...supa...tre sa lasam "venele" sa se refaca,....de la atatea "perfuzii" ca se blocheaza... 

      s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb