ASF pusă la zid de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital

V.D.,E.M.
Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2018

ASF pusă la zid de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (A.I.P.C.) îşi manifestă nemulţumirea faţă de modul în care ASF înţelege să supravegheze respectarea regulamentului ASF 2/2017 în cazul emitentului Petal Huşi, simbol bursier (PETY), în baza obiectivelor sale de a promova interesele investitorilor şi de a asigura transparenţa informaţiilor privind investiţiile pe piaţa de capital, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Conform obligaţiei prevăzute în Regulamentul 2/2017 al ASF, emitentul PETY convoacă şi apoi desfăşoară o AGEA în 19.03.2018 în care decide listarea pe un alt ATS decât cel administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Mai mult, această AGEA respinge explicit tranzacţionarea pe un ATS administrat de BVB.

Ca urmare a acestei situaţii încalcă şi Regulamentul 2/2017, dar şi toată legislaţia pieţei de capital, fiind, în fapt, o delistare mascată, ASF emite în mod corect Decizia 470/18.04.2018 în care dispune convocarea unei noi AGEA care să dezbată problemele de listare implicate de Reg. 2/2017 al ASF.

Totodată AIPC informează despre Consiliul de Administraţie al acestui emitent care convoacă AGEA în 14.08.2018, AGEA neavând cvorum.

AIPC atrage atenţia asupra faptului că ASF nu a respectat punctul 5c al Regulamentului 2/2017, care implică demararea procedurilor de delistare a emitentului.

Consiliul de administraţie al emitentului nu respectă la ora actuală această obligaţie, iar ASF nu ia nici o măsură de aplicare a propriului Regulament, iar acţionarilor revoltaţi de această situaţie le transmite că AGEA din 19.03.2018 nu a decis delistarea, că emitentul va fi în continuare tranzacţionat pe ATS-ul BVB cu acordul BVB, explică AIPC.

AIPC constată că, la ora actuală, pe ATS-ul BVB se tranzacţionează un emitent care a respins în mod explicit tranzacţionarea sa pe acest ATS în AGEA dedicată, că ASF a "uitat" de propria sa decizie, 470/18.04.2018, iar acţionarilor PETY le aminteşte senin deciziile unei AGEA pe care ASF însuşi a considerat-o, prin această decizie, imposibil de aplicat şi neconformă legii şi, ca urmare, refuză să aplice propriul Regulament, 2/2017, în această speţă.

În concluzie, în pofida eternelor declaraţii de bună intenţie de dezvoltare a pieţei de capital din România, nu numai că există o legislaţie defavorabilă şi descurajantă pentru investitorii de retail, mai ales pe ATS, dar nici măcar această legislaţie nu este aplicată tocmai de instituţia abilitată în acest sens. Încă nu s-au stins efectele altor situaţii în care investitorii de retail erau trimişi chiar de la nivelul ASF spre instanţe civile (cazul aplicării legii 151/2014) sau penale (cazul emitentului Romcab SA Târgu Mureş), în procese îndelungate şi costisitoare, imposibil de suportat, fapt ce echivalează, nu numai cu pierderea încrederii în piaţa de capital ca instrument de investiţie, ci, mai grav, practic, cu marginalizarea acestor investitori pe piaţa de capital din România, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Respect AIPC! Imbuibatul ăla de Ursache cu jde mii de euro pe lună supraveghează bursa și piața de capital de o rupe. Și mai vrea alt mandat, om hrănit regește de statul român să respire sau sa se asigure că nu se face nimic. Un spectator pesedeu plătit gras pe degeaba.

    1. Pe langa burtosul de Ursache, un personaj care are un caracter exact precum chipul acela de bolsevic din stepele rusesti descris de Tolstoi, in cazul de fata, este implicat si "tenismenul" din umbra caruia ii place sa faca masinatiuni si mizerii prin spate: domn' director Copariu Cipri. Omul a mers mult pe burta, e silentios dar foarte activ in spatele perdelelor. Presa si piata de capital nu prea au scris de el. Viclean, sta mut si in ASF si in piata de capital dar musca veninos si apoi fuge in tufis. Ii place sa fie un luptator de gherila. Cica asta a invatat-o de la baietii din servicii, dar eu stiu daca asa o fi.....oricum. Atunci cand criticati deciziile ASF nu uitati ca acestea sunt luate de oameni si ca Urscahe nu ia singur deciziile si el semneaza ce primeste de la Cipri Copariu cand e vorba de emitenti. Poate nu ar fi rau sa scrieti cate ceva si de Copariu. Sa scoatem cartita la lumina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb