ASF se spală pe mâini de situaţia de la "Cocor Turism"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2013

ASF se spală pe mâini de situaţia de la "Cocor Turism"

ASF: "Acţionarii pot hotărî să acţioneze în instanţă un emitent, independent de ASF"

Investitorii au aşteptări mai mari de la Autoritate

Situaţia de la "Cocor Turism" (simbol GALA), unde investitorii minoritari sunt captivi de aproape cinci ani de zile în acţionariat, nu i-a ridicat de pe scaun pe funcţionarii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Aceştia par să considere că amenda de 5.000 de lei dată, în 2009, preşedintelui consiliului de administraţie al societăţii a fost o măsură suficientă şi nu au considerat necesar să ancheteze, mai departe, cazul.

Reprezentanţii Departamentului de Supraveghere din cadrul Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare din ASF ne-au transmis: "Acţionarii «Cocor Turism» au hotărât în cadrul AGEA din data de 06.08.2009 fuziunea societăţii prin absorbţia «Cocor Estival» şi a «Ovidiu Estival 2002». Drepturile de retragere cuvenite acţionarilor care nu au fost de acord cu fuziunea este reglementat de prevederile art. 134 din Legea nr. 31/1990R.

Totodată, în considerarea faptului că în cadrul procedurii de retragere nu s-a asigurat un tratament egal pentru toţi acţionarii emitentului, dorim să va aducem la cunoştinţă că CNVM a sancţionat Preşedintele Consiliului de Administraţie al «Cocor Turism» cu amendă în valoare de 5.000 lei".

Mai mult, reprezentanţii ASF au subliniat faptul că decizia acţionarilor să dea în judecată societatea emitentă este independentă de activitatea de reglementare a Autorităţii. Domniile lor au punc­tat: "Din punctul de vedere al Autorităţii de Supraveghere Financiară, decizia unei persoane fizice sau juridice de a acţiona în instanţă o societate (la care este acţionar), poate fi luată independent de numărul şi cuantumul amenzilor venite din partea CNVM/ASF pentru societatea respectivă, atât timp cât acţionarul se consideră prejudiciat. Motivul sancţionării Preşedintelui CA al SC «Cocor Turism» de către CNVM a fost tratarea diferenţiată a acţionarului SIF «Transilvania» faţă de alţi acţionari.

Deşi ASF consideră că şi-a încheiat misiunea la "Cocor Turism" cu o simplă amendă, investitorii au pretenţii mai mari de la Autoritate.

Dumitru Beze, Preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), ne-a declarat: "Există cazuri flagrante în piaţa de capital unde AIPC consideră ca rolul ASF este să facă mai mult decât să declare că nu este responsabilitatea sa ceea ce se întâmplă".

Acţionarii "Cocor Turism", captivi de cinci ani în acţionariatul societăţii, vor să primească acelaşi tratament ca SIF "Transilvania" (simbol SIF3), care, în 2009, a primit dreptul de retragere în schimbul sumei de 2,26 de lei pentru fiecare acţiune dintre cele 2,25 de milioane de titluri pe care le deţinea la compania hotelieră.

Decizia acordării SIF3 a dreptului de retragere a fost luată în AGA din august 2009, în contextul în care acţionarii companiei au aprobat fuziunea "Cocor Turism" cu societăţile "Cocor Estival" şi "Ovidiu Estival 2002".

Acţionarii care nu erau de acord cu această mişcare au primit atunci posibilitatea să se retragă din societate, însă hotărârea AGA menţionează un preţ de retragere doar pentru SIF "Transilvania", precizând că preţul de retragere pentru oricare alt acţionar va fi stabilit de către un expert independent, numit de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. cnvm protejeaza actionarii mari care nu respecta legislatia...si da amenzi brokerilor care nu trec secunda pe ordine...institutia asta poate fi desfiintata, caci nu s-ar schimba nimic...

    bursa cita in 09.09.2013 un reprezentant al ASF ca "aprofundeaza tranzactia " si ne ve informa ulterior. noi inca astepam ... inclusiv ca Bursa sa-i mai intrebe cate luni vor aprofunda o chestiune atat de simpla....

    Ar trebui trecut in legislatie ca daca un actionar castiga un proces impotriva emitentului avand ca obiect o sesizare pt care ASF nu a luat nici o masura, toti membrii consiliului sa fie considerati demisi. Atunci nu cred ca "onorabilii" de la ASF si-ar mai permite recomandari nesimtit(oar)e - de a trimita investitorii in instante pt protejarea drepturilor lor.

    Cocorul a ajuns in situtia asta datorita "marelui" specialist Barbulescu, cunoscut si sub numele de Bivolul transpirat. Nimeni nu-i face nimic acestui santajist notoriu.

    Se mai intreba lumea (brokerii, presa, conducerea BVB etc.) "De ce nu avem si noi mai multi investitori, ca polonezi?". Pai tocmai s-a demonstrat de ce. Din cauza abuzurilor existente pe aceasta piata, care nu sunt gestionate corespunzatoare de ASF si prin aceasta se incurajeaza alte abuzuri. Si tot asa pana cand cineva va stinge lumina. Poate Elliot dupa ce va tremina cu lichidarea accentuata a FP (alti flamanzi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb