Asiguraţii Astra, lăsaţi în voia sorţii de un "nonsens legislativ"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2016

După data de 4 martie 2016, Fondul de Garantare nu mai poate să deschidă dosare de daună pentru clienţii societăţii de asigurări, iar aceştia trebuie să ceară îndrumări de la lichidatorul judiciar KPMG Restructuring SPRL

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) nu mai poate să deschidă dosare de daună clienţilor companiei Astra Asigurări pentru evenimentele produse după data de 4 martie 2016, având în vedere că au trecut cele trei luni prevăzute de lege de la data pronunţării în instanţă privind deschiderea procedurii falimentului asigurătorului, după cum a anunţat, ieri, FGA, într-un comunicat de presă.

"Fondul de Garantare a Asiguraţilor(FGA) informează potenţialii creditori de asigurări ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului că, pentru evenimente produse aferente poliţelor de asigurare ale societăţii Astra, după data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de daună, respectiv la constatarea tehnică a avariilor.

De la această dată, FGA va putea primi, conform legii, cereri de deschidere a dosarelor de daună doar pentru evenimente asigurate produse între data închiderii procedurii de redresare financiară a societăţii Astra şi data de 3 martie 2016, inclusiv, dată la care se împlinesc 90 de zile de la data pronunţării hotărârii instantei de judecată privind deschiderea procedurii falimentului. Această hotărâre a fost luată de către instanţa de judecată în data de 3 decembrie 2015", se arată în comunicatul Fondului de Garantare.

Potrivit documentului, pentru evenimente produse după această dată, potenţialii creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări se pot adresa, pentru a fi îndrumaţi cu privire la demersurile pe care urmează să le întreprindă, lichidatorului judiciar al companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA, societatea KPMG Restructuring SPRL.

Această situaţie reprezintă un nonsens legislativ, este de părere

Cristian Muntean, preşedintele ASSAI (asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto independente).

"Din punct de vedere procedural şi legal, nu va mai exista nimeni care să poată să facă o constatare a daunei şi clienţii Astra nu vor putea fi despăgubiţi. Practic, societatea de asigurări încasează banii, dar nu mai despăgubeşte", ne-a explicat domnul Muntean, subliniind: "FGA a dat un comunicat îndreptăţit şi a spus că nu mai are voie, legal, să facă acele constatări de daună, pentru că au trecut 3 luni de la data pronunţării falimentului. Însă, contractele rămân valabile şi aici apare nonsensul, pentru că vor fi doar contracte de încasat banii asiguraţilor, pentru că nu îşi mai produc efectele de despăgubire, în lipsa unei entităţi care să realizeze constatarea daunelor".

Datele FGA arătau că, până la data de 31 decembrie 2015, păgubiţii societăţii Astra Asigurări au transmis un număr de doar 11.200 cereri de plată, cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de daună preluate de la Astra.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, precum şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare de la Astra Asigurări. FGA a preluat 1.826.483 de poliţe şi 51.566 dosare de daună, din România, 191.241 de poliţe şi 4.809 dosare de daună aferente activităţii Astra în Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare şi 642 dosare de daună aferente activităţii Astra în Slovacia, precum şi 6.128 de contracte în vigoare şi 193 de dosare de daună aferente activităţii Astra în Germania. Până la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de daună, potrivit datelor Fondului.

KPMG Restructuring a început elaborarea strategiei de lichidare a patrimoniului Astra, după ce societatea de asigurări a intrat în faliment la începutul lunii decembrie 2015, în urma deciziei Tribunalului Bucureşti. Instanţa amânase de cinci ori luarea unei decizii privind falimentul Astra Asigurări, termenele din proces fiind pe 12 şi 26 octombrie, 9 şi 11 noiembrie, respectiv 3 decembrie. Consiliul ASF a decis la finele lunii august 2015 să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital. Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

ASF a depus pe 8 septembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb