Piaţa de capital poate constitui un instrument eficient de luptă împotriva corupţiei, potrivit concluziei mesei rotunde pe această temă, organizată, ieri, de Asociaţia Acţionarilor din România, în cadrul Coaliţiei Anticorupţie a ADER şi a Alianţei Strategice a Asociaţiilor de Afaceri. Participanţii la manifestare sînt de părere că fenomenul corupţiei nu este doar un abuz de putere publică folosit în scop personal, ci şi un abuz de putere dominantă, iar corupţia publică este influenţată de cea privată. Totodată, aceştia spun că un nivel crescut de transparenţă şi de informare, nu doar la nivelul emitenţilor, ci şi la nivelul operatorilor de piaţă şi al instituţiilor pieţei, poate contribui la combaterea fenomenului amintit. La acestea se adaugă posibilitatea derulării unui control mai mare şi a unei monitorizări mai atente a acţionarilor minoritari asupra activităţilor societăţilor comerciale. Toate măsurile amintite pot fi puse în aplicare, însă, numai prin îmbunătăţirea legislaţiei societăţilor comerciale şi a pieţei de capital, prin reglementările secundare ce urmează să fie emise.
Domeniul cel mai suspectat de corupţie este cel al privatizării, a precizat, în cadrul reuniunii de ieri, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. Domnia sa a adăugat: "Piaţa de capital a fost considerată un instrument neesenţial pentru privatizare şi de aceea nu a fost folosit decît în foarte puţine cazuri. Privatizarea prin piaţa de capital ar fi eliminat suspiciunile care planează invariabil în fiecare caz în parte, iar statul ar fi încasat contravaloarea acţiunilor mult mai rapid".
La rîndul său, Graţiela Iordache, reprezentantul Asociaţiei Acţionarilor din România, a precizat că procesul de privatizare a lovit piaţa de capital prin faptul că societăţile şi acţionarii lor majoritari au beneficiat de excepţii la legea pieţei de capital, ceea ce a condus la conflicte între acţionarii minoritari şi cei majoritari, şi la o lichiditate redusă a pieţei.
Un alt aspect important sesizat de directorul BVB, ca metodă de combatere a corupţiei, a fost cel al aplicării guvernanţei corporative în societăţile listate. Paul Miclăuş, comisar CNVM, spune că noua lege a pieţei de capital, care va intra în vigoare la sfîrşitul acestei luni, conţine prevederi de combatere a corupţiei, însă în mod dezechilibrat. Domnia sa a precizat că unele elemente de guvernanţă corporativă au fost prevăzute în lege, altele au fost eliminate din start.
Asociaţia Acţionarilor din România va înfiinţa un Centru de Transparenţă pentru încheierea de protocoale cu factorii de decizie - ministere, CNVM şi reprezentanţii societăţii civile, ce vor viza schimbări legislative care să aibă drept efect prevenirea corupţiei pe de o parte şi, pe de altă parte, elaborarea de strategii şi planuri de acţiune în acest domeniu.