Cushman & Wakefield Echinox: Expansiunea comerţului online impulsionează piaţa logistică şi industrială din România

M.P.
Miscellanea / 3 aprilie

Cushman & Wakefield Echinox: Expansiunea comerţului online impulsionează piaţa logistică şi industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieţei de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spaţii logistice şi industrial, potrivit unui omunicat transmis redacţiei. Conform raportului "Quo Vadis E-commerce" realizat de Cushman & Wakefield, comerţul online continuă să fie un motor de creştere pentru sectorul industrial şi logistic, generând oportunităţi semnificative pentru dezvoltatori şi investitori.

România se conturează deja ca fiind un nod logistic de referinţă în Europa Centrală şi de Est datorită poziţiei sale strategice şi costurilor competitive. Zonele cheie pentru expansiunea sectorului logistic includ Bucureşti - Ilfov, Timişoara, Cluj - Napoca şi Braşov, oraşe cu infrastructură dezvoltată şi acces facil la principalele coridoare de transport.

Cei mai mari ocupanţi din comerţul on-line operează spaţii industriale şi logistice de aproximativ 1 milion de metri pătraţi, reprezentând atât proiecte închiriate, cât şi parcuri aflate în proprietate, reprezentând 10% din stocul de astfel de spaţii la nivel naţional.

De asemenea, companiile de e-commerce se află în top 5 ai celor mai mari ocupanţi de spaţii logistice din România.

Creşterea pieţei de e-commerce influenţează şi costurile asociate cu logistica şi construcţia. Astfel, costurile cu forţa de muncă în sectorul logistic sunt relativ competitive comparativ cu alte ţări europene, ceea ce reprezintă un avantaj pentru investitori. În ceea ce priveşte chiria spaţiilor logistice, preţurile depăşesc 4,5 euro/ metru pătrat/ lună, în funcţie de locaţie şi de facilităţile oferite, conform sursei menţionate.

Damian Kolata, Head of Industrial & Logistics & Head of E-Commerce CEE Cushman & Wakefield: "Viitorul comerţului online în România este extrem de promiţător. Pe măsură ce ţara continuă să se integreze în piaţa digitală a Uniunii Europene, sectorul e-commerce oferă numeroase oportunităţi pentru afacerile dispuse să inoveze şi să se adapteze la peisajul în aflat în continuă schimbare. Companiile din domeniile logisticii, tehnologiei şi retailului vor beneficia de extinderea pieţei digitale, cu condiţia să abordeze proactiv provocările existente şi să câştige din ce în ce mai multă încredere din partea consumatorilor. Cred cu tărie că aceasta va genera oportunităţi semnificative pentru piaţa imobiliară din România".

Piaţa de e-commerce din România a atins o valoare de 7,7 miliarde euro în 2024 şi se estimează că, până în 2029, rata medie de creştere anuală va fi de 7,5%.

Ştefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: "România devine un hub strategic pentru distribuţia regională, iar investitorii sunt tot mai interesaţi de această piaţă în plină expansiune. România se numără printre ţările europene cu cea mai rapidă creştere a comerţului online, fenomen care determină o nevoie acută de infrastructură logistică modernă. Retailerii şi operatorii de e-commerce îşi extind reţelele de distribuţie pentru a răspunde cererii consumatorilor şi pentru a îmbunătăţi timpii de livrare."

Pandemia a accelerat tranziţia către comerţul online, multe afaceri mutându-şi activităţile în mediul digital. În 2024, numărul cumpărătorilor online a crescut semnificativ, ajungând la 10,2 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 55% din utilizatorii de internet din România, se precizează în comunicat.

Se estimează că piaţa de e-commerce din România va genera 47,8 miliarde de euro între 2025 şi 2029. Categoriile cu cea mai rapidă creştere includ cele de produse alimentare şi de uz casnic, înfrumuseţare, auto & moto şi hobby-uri.

Platformele de marketplace online, precum eMag, joacă un rol major în creşterea vânzărilor online, atrăgând tot mai mulţi comercianţi. Dezvoltarea acestui segment de piaţă, mai ales pe fondul expansiunii rapide a operatorilor din China, va avea impact asupra pieţei europene de retail, atât cea online, cât şi cea din magazinele fizice. În acelaşi timp, aceste companii generează cereri semnificative pe piaţa de logistică, volumele de produse pe care le rulează necesitând spaţii de zeci de mii de metri pătraţi.

O oportunitate semnificativă de creştere a pieţei digitale o reprezintă, numărul redus de companii din România care vând online, ponderea acestora fiind aproape la jumătate din media UE, deşi rata de penetrare a internetului este de aproape 94% şi mai mult de jumătate dintre români cumpără online.

Creşterea comerţului transfrontalier, mai ales în contextul aderării la spaţiul Schengen, va stimula cererea pentru locaţii logistice aproape de graniţă, în special în vestul şi sudul României, în oraşe precum Arad, Timişoara, Giurgiu sau zone metropolitană extinsă a Bucureştiului.

Un alt trend pe care ce poate fi observat pe piaţa locală, urmând evoluţiile din pieţele europene şi care ar putea avea influenţă asupra pieţei de logistice, îl reprezintă vânzarea de produse second-hand, produse ce câştigă teren şi în România. Datele disponibile arată că mai mult de jumătate dintre români cumpără îmbrăcăminte second-hand, nu doar pentru pentru a economisi bani, ci şi datorită conştientizării crescânde a impactului asupra mediului, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb