Asociaţia bancară din Portugalia cere măsuri pentru evitarea creşterii nivelului creditelor neperformante

C.B.
Miscellanea / 7 aprilie 2020

Asociaţia bancară din Portugalia cere măsuri pentru evitarea creşterii nivelului creditelor neperformante

Asociaţia bancară din Portugalia a cerut Guvernului şi Uniunii Europene să stimuleze economia, pentru a preveni o creştere masivă a creditelor neperformante, ca rezultat al pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Sectorul bancar al ţării încă se resimte în urma crizei datoriilor suverane şi a nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL) după recesiunea din perioada 2010-2013, care a dus la prăbuşirea unor bănci, cum ar fi Banif, în 2015.

De atunci, băncile portugheze se luptă să-şi reducă NPL, nivelul lor scăzând la 17,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2019, de la un record de 50 de miliarde de euro la 30 iunie 2016.

"Este crucial să fie adoptate măsuri pentru a atenua efectele pandemiei asupra capacităţii companiilor şi a familiei de a continua să garanteze plata ratelor la credite", a afirmat şeful Asociaţiei, Fernando Faria de Oliveira, pentru Reuters.

Economia portugheză, dependentă de turism şi de exporturi, este afectată de scăderea bruscă a cererii pe plan global, peste 30.000 de firme apelând la schema de sprijin a Guvernului pentru a-i plăti pe cei o jumătate de milion de angajaţi care nu mai lucrează.

Deşi rata creditelor neperformante în sistemul bancar portughez a scăzut la 6,1% la 31 decembrie 2019, de la 17,9% la 30 iunie 2016, încă este de două ori mai ridicată decât media europeană.

"Se recunoaşte deja că economia va fi în recesiune şi aceasta va fi probabil destul de severă", a avertizat Faria de Oliveira, apreciind că este "prematur" să estimeze care va fi nivelul NPL în urma crizei provocate de pandemie.

Banca Centrală a Portugaliei a previzionat un declin al economiei între 3,7% şi 5,7% în 2020, faţă de un avans de 2,2% în 2019.

"Mai multe acţiuni profunde, chiar radicale, sunt aşteptate de la UE", pentru a evita ca firmele să se confrunte cu pagube majore şi şomajul să crească semnificativ, a spus şeful Asociaţiei bancare din Portugalia.

Miercuri, Guvernul de la Lisabona a anunţat că va majora liniile de creditare pentru afacerile afectate de pandemie la 4,2 miliarde de euro. De asemenea, Executivul a aprobat amânarea cu şase luni a plăţii ratelor de către gospodării şi companii.

Portugalia înregistra marţi 11.730 de cazuri de contaminare şi 311 decese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb