Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare

D.R.
Piaţa de Capital / 14 iulie 2023

Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare

Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, informează un comunicat de presă, remis astăzi.

În contextul recentelor informaţii apărute în spaţiul public privind intenţia Guvernului de a amenda Codul Fiscal prin modificarea anumitor impozite şi taxe, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită menţinerea prevederilor actuale referitoare la impozitarea veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, esenţiale pentru atragerea investiţiilor populaţiei în instrumente financiare şi pentru dezvoltarea pieţei de capital locale.

Actualul cadru de impozitare al acestor venituri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prin Legea nr. 142/2022, şi prevede impozitarea la sursă a veniturilor, impozitul reţinut fiind de 1% pentru deţineri pe o perioadă mai mare de 1 an şi de 3% pentru deţineri pe o perioadă mai mică de 1 an, fără să se realizeze compensarea pierderilor.

Măsurile fiscale menţionate, adoptate pentru facilitarea accesului clienţilor persoane fizice la piaţa bursieră, fac atractivă investiţia în instrumente financiare, prin stimulent fiscal, dar mai ales prin debirocratizarea procedurilor fiscale aferente, având un impact important asupra creşterii semnificative a numărului investitorilor individuali, cu reflectare pozitivă în numărul de companii ce vor avea acces la piaţa de capital locală şi în valorile de tranzacţionare înregistrate. Acest aspecte este ilustrat deja prin participarea masivă a investitorilor individuali la oferta publică a companiei Hidroelectrica, aceştia plasând ordine cu o valoare totală de peste 6 miliarde de Euro.

Modificarea actualului cadru fiscal, într-un timp atât de scurt de la intrarea lui în vigoare şi imediat după succesul înregistrat de oferta publică Hidroelectrica, ar induce lipsă de predictibilitate fiscală pentru investitorii individuali şi ar diminua gradul de încredere al acestora în ceea ce priveşte investiţiile în piaţa de capital. De asemenea, ar putea prejudicia implementarea cu succes a măsurilor de dezvoltare a pieţei de capital, aşa cum acestea au fost prevăzute în Strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital 2022-2026, aprobată recent de Guvernul României, proiect realizat cu finanţare de la Comisia Europeană şi cu consultanţa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Mai mult, modificarea ar aduce costuri suplimentare pentru intermediari, cei care realizează reţinerea la sursă a impozitului, care tocmai ce au investit semnificativ în adaptarea sistemelor informatice la cerinţele intrate în vigoare la începutul anului.

Dintr-o perspectivă practică, acest sistem de impozitare a câştigurilor reprezintă o bază solidă şi sigură de colectare a taxelor pentru bugetul de stat, în condiţiile în care impozitarea la sursă creează premisele colectării integrale a taxelor pentru acest tip de venituri. De asemenea, nu mai există oportunitatea de optimizare fiscală, având în vedere că pierderile nu mai pot fi compensate.

Menţinerea actualelor măsuri fiscale reprezintă unul dintre pilonii esenţiali care să susţină extinderea bazei de clienţi persoane fizice care să opereze pe piaţa bursieră, atât a unor noi clienţi, cât şi un rulaj mai dinamic al clienţilor noi şi existenţi. Nu în ultimul rând, o bază puternică de clienţi individuali ar reprezenta un pilon de stabilitate al pieţei locale, care ar permite o reacţie mai atenuată a pieţei la o serie de tendinţe volatile şi factori externi.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Si uite ca promisiunea ca nu vor creste taxele si impozitele va fi din nou incalcata. Ca doar nu se va pune nici o secunda problema sa eficientizeze cheltuielile in mod real.

    1. Realist vb mare lucru n-ai ce să eficientizezi la "cheltuieli". Hai să nu fim ipocriți.

      10% din încasările statului merg spre armament, alte 7% exclusiv pe dobânzi (la anul va fi peste 12%), încă 6% merg spre UE (cota noastră la bugetul UE). Pur și simplu nu este mult spațiu de manevră. 

      Însă .... pot fi crescute taxele pe multinaționale să plătească și ele măcar 1% din cifra de afaceri. E strigător la cer ca multinaționalele să controleze 80% din economie dar să plătească doar 30% din totalul profitului colectat. Aici ar trebui lucrat. Numai că măreții guvernanți sunt niște slugăi care nu vor face asta ci vor mai beli un alt rând de piele de pe spinarea românului de rând! Care oricum e calul de bătaie și vaca de muls! 

      Realist vb zicea un domn serios pe la TV că RO are un număr mai mare de bugetari decât are Polonia, nu cumva sunt tot o cheltuială? Și muuuulti altele, dar ei prefera să NU vorbească despre tăieri la cheltuieli (vorbe, nu fapte).

      Atunci încearcă și tu sa nu fii ipocrit!

      Se simte discursul PSD in ceea ce ai scris. Aceeași tactica marsava de a abate atenția către altceva când soluția e chiar sub nasul vostru/nostru! 

    PSDistii când sunt la guvernare fac numai giumbușlucuri financiare, de pe o zi pe alta! Dar de reformarea aparatului administrativ de stat nimeni nu scoate o vorbă! De ce trebuie întreținuți atâția bugetari, tăietori de frunze la câini, cu salarii dolofane plus tot felul de bonusuri, tichete, etc.?! Până nu se vor tăia cheltuielile aiurea nu va avea nimeni liniște și predictibilitate fiscală, mai ales cu comuniștii la guvernare!!!

    Astia schimba legile mai des decat imi schimb eu pantofii.

    Si cand vezi pt ce platesti taxe, milioane de lei din taxe dati la interlopi ce tortureaza batrani, salarii date la tot felul de agentii care-i "verifica" pe interlopi, si ministri, primari manjiti pana-n dinti. 

    1. Milioanele alea la interlopi care torturează bătrâni sunt nimic.

      Ce zici tu de miliardele și zecile de miliarde date către interlopii care ne-au vândut seruri anti-COVID care cresc mortalitatea și către interlopii cu armament fier vechi? 

      Portavocea PSD se simte și aici!

      Vorbim despre o problema actuala și se încearcă a fi combătută cu o problema de mult apusa! 

    Asociatia poate sa ne clarifice vizavi de miscarile Monicai Ivan, Razvan Rat etc - toti sefii de BRK, de lichidare a 1.5 milioane actiuni proprii BRK in 13 si 14 Iulie care prin coincidenta fiind ultimile 2 zile inainte sa inceapa perioada restrictionaTa de tranzactipnare - 30 zile pana la 16 august cand brk plaseaza pe site bvb raport semestru... pai ei depun declaratiile pe 25 iulie... se folosesc de un cadru legislativ prost gandit sa profite de naivitatea oamenilor si au lichidat la varf?

    1. Pai Monica e unul din sefi la Asociatia Romana pentru Relatia cu Investitorii cu Tanase directorul Bursei si Daniela Serban. are cine sa o acopere. doar ASF sa mai faca ceva, dar nu te astepta la ceva...

      Si Rat e si el sefulet la Bursa... deci si acolo are cine sal acopere...

      Si la medlife sefuletul sia vandut actiunile... probabil urmeaza o corectie drastica

      Și dacă tot clarifica, poate explica și manipularea pieței realizata de Dan Paul și Stefan Constantin de la Elecroarges, in cazul tranzacțiilor cu acțiuni Concifor Buzau

      oare cum ar fi trebuit sa procedeze in opinia anonimilor?

    Atâta poate marele jurist Ciolacu, el și cu Johanis , doua nulități absolute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb