ASOCIAŢIA CREDERE: "Formula care va înlocui ROBOR va creşte dobânzile la credite"

V.D.
Bănci-Asigurări / 27 martie 2019

"Formula care va înlocui ROBOR va creşte dobânzile la credite"

Asociaţia CREDERE este de părere că măsura propusă de către Ministerul Finanţelor Publice va conduce, pentru creditele nou acordate, la creşterea marjei de dobândă care intră în componenţa dobânzii variabile, întrucât băncile vor sesiza oportunitatea de a îşi consolida profitul, prin includerea în marja de dobândă a diferenţei pozitive dintre indicele de referinţă ROBOR şi noul indice de referinţă propus de către Ministerul Finanţelor Publice.

Guvernului României vrea să introducă un nou indice de referinţă pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în lei, prin adoptarea unui Proiect de Ordonanţă de Urgenţă care vizează modificarea principalelor acte normative în materie de creditare: Ordonanţă de Urgenţă nr. 50/2010 privind creditele de consum şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2016 privind creditele ipotecare.

Potrivit Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă publicat de către Ministerul Finanţelor Publice, indicele de referinţă ROBOR va continua să se aplice contractelor de credit în lei cu dobândă variabilă, aflate în derulare, în timp ce pentru noile contracte de credit va apărea un nou indice de referinţă, nenumit, care ar trebui să asigure un grad mai mare de transparenţă şi predictibilitate pentru consumatori, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.

Reprezentanţii asociaţiei CREDERE afirmă: "Pe cale de consecinţă, consumatorii care au un contract de credit în derulare vor putea beneficia de trecerea la noul indice de referinţă doar dacă refinanţează respectivul credit, ceea ce presupune nu doar o reanalizare a situaţiei veniturilor consumatorilor şi reevaluarea garanţiilor (dacă este cazul), dar şi costuri suplimentare însemnate care ţin de procesul de refinanţare. În contextul în care oficialii Băncii Naţionale a României aveau în vedere posibilitatea de a modifica metoda de calcul a indicelui ROBOR - stabilită prin norme şi regulamente emise de BNR - şi având în vedere discuţiile din spaţiul public care evocă nereguli în privinţa stabilirii acestui indice prin raportare la cotaţii, nu înţelegem raţiunea pentru care nu s-a ajuns la un consens interinstituţional, între Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât metoda de calcul a indicelui ROBOR să fie modificată prin corectarea normelor şi regulamentelor BNR. Cu alte cuvinte, indicele ROBOR ar fi fost păstrat pentru toate contractele de credit în lei cu dobândă variabilă (inclusiv cele în derulare), iar transparenţa ar fi fost asigurată prin trecerea de la metoda de calcul bazată pe cotaţii la cea bazată pe tranzacţii. În această ipoteză, modificările la cele două ordonanţe de urgenţă nu ar mai fi fost necesare, iar contractele în derulare, de principiu, s-ar fi modificat de drept, cu impact pozitiv asupra consumatorilor şi fără a afecta interesele băncilor".

Asociaţia mai menţionează că: "Din perspectiva consumatorilor, ar trebui să analizăm cu mare atenţie de ce băncile din România au preferat să lege dobânda variabilă pentru creditele în lei exclusiv de indicele de referinţă ROBOR, în detrimentul dobânzii de referinţă publicate de BNR (actualmente dobânda de politică monetară), în contextul în care dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010 şi Ordonanţei de Urgenţă nr. 52/2016 prevăd ambele posibilităţi de compunere a dobânzii variabile într-un contract de credit în lei".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E de cls 2 la scoala.Si totusi o groaza de iecsperti dau cu oistea in gard zilnic pe tema asta.Fratilor , intelegeti naiba din ce e facut dae ala la care platiti ratele si ca nu platiti doar robor,obor,mosor,cocor sau cum doriti sa o denumiti sau calculati.Daca acum aveti robor 3 si marja sa zicem 7 iar maine dau astia oug si fac robor 0 vine banca si face marja 10 si tot aia e.De ce ? Pt ca poate.Pt ca ala e pretul pe care clientii vor sa il plateasca si la care exista cerere de credite .Daca doriti scaderea dae fie nu va mai inghesuiti la credite fie nu va mai luati dupa bazaconii si le dati tema celor din MF sa stimuleze cumva bancile sa scada marja aia .Dar sa le stimuleze nu sa le taxeze suplimentar pt ca taxele alea tot in pretul creditului trec.I-auzi bazaconie ca daca in loc de robor iei dobanda de referinta scade dae.Luati un manual de cls 2.

    1. Bine, stai jos. 4.

      Oricum nu pot sta in picioare de atata ras la prostiile spuse de unii platiti regeste din bani publici sa faca alba-neagra cu ordonanta geniala :) Daca faci parte din grupul lor nu vreau nici 4 de la tine .Ma multumesc si cu zero :) La voi e cu diplome de dottore luate pe merite speciale .Nu ma incadrez :) Cat trebuia sa dau pt 10 ? O mie de coco sau a mai crescut scoru , profesore ? :))

      Cand vine un dottore si zice pe post tv ca scade ratele la jumatate apoi ne chiparoseste un frumusel ca sa vedem daca si cu cat vor scadea , ca aia care au luat deja credite sa refinanteze daca o fi cazul ,daca or putea ,etc,etc,etc cum s-o numi asta dom profesor?Lor ce note le-ati da ? Ca io n-am trecut clasa vad :)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb