Asociaţia Credere se opune transferului de atribuţii în domeniul protecţiei consumatorilor de la ANPC la BNR

G.U.
Bănci-Asigurări / 20 august 2021

Asociaţia Credere se opune transferului de atribuţii în domeniul protecţiei consumatorilor de la ANPC la BNR

Asociaţia Credere se opune cu fermitate transferului de atribuţii, în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiare, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor către Banca Naţională a României, informează asociaţia într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit surselor oficiale consultate de Credere, Banca Naţională a României depune eforturi la nivel guvernamental pentru preluarea atribuţiilor în domeniul protecţiei consumatorilor. Informaţia este mai mult decât surprinzătoare, în contextul în care Banca Naţională a României a renunţat, voluntar, la toate atribuţiile care îi reveneau pentru protejarea intereselor economice ale clienţilor bancari. Renunţarea voluntară a fost facilitată prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 174/2008, ANPC devenind prin acest act normativ singura autoritate competentă să sancţioneze derapajele instituţiilor de credit în domeniul protecţiei consumatorilor. Până la adoptarea OUG 174/2008, BNR a avut competenţe în domeniul protecţiei consumatorilor, dar nu a luat poziţie împotriva clauzelor abuzive existente în contractele de credit din acea perioadă, bancherii declarând că respectivele contracte erau avizate de către banca centrală. Opinia BNR pe subiectul clauzelor abuzive s-a făcut auzită şi mai clar în anul 2013, guvernatorul Mugur Isărescu declarând că respectivele clauze, chiar şi interzise prin lege, trebuie asumate de către clienţi, se menţionează în comunicat.

"În calitate de asociaţie reprezentativă a consumatorilor de servicii financiar-bancare, Credere consideră acţiunile şi conduita Băncii Naţionale a României drept incompatibile cu domeniul protecţiei consumatorilor. Demersul BNR nu poate fi susţinut de către Credere, scepticismul planând asupra capacităţii băncii centrale de a gestiona un domeniu pe care l-a dispreţuit, susţinând consecvent interesele industriei bancare în detrimentul intereselor consumatorilor, poziţionându-se în afara sferelor de echilibru", spun reprezentanţii Credere.

Asociaţia consideră că singura soluţie optimă este reprezentată de întărirea ANPC, fapt care nu poate fi realizat decât prin eforturi susţinute ale Ministerului Economiei.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, niciun cabinet guvernamental, până la acest moment, nu a realizat demersurile necesare pentru a acoperi lipsa de personal de la nivelul ANPC, profesionalizarea angajaţilor, deficienţele pe partea de logistică, majorarea salariilor pentru funcţiile de execuţie sau creşterea amenzilor, absolut infime pentru întreprinderile mari care nu respectă dispoziţiile din domeniul protecţiei consumatorilor.

"Ne exprimăm încrederea că această poziţie publică va fi asumată de către factorii decizionali, în speranţa că protecţia consumatorilor va reprezenta cu adevărat o prioritate şi pentru România, astfel cum prevede Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene", se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ciolos: "Senat, Curtea de Conturi sunt structuri administrative, important este să avem bani acolo unde pot să și producă."

    Oameni buni, ANPC este o institutie care nu produce nimic. La fel si Curtea de Conturi. Aceste doua institutii au indrazneala sa verifice plangerile contra furturilor si jafurilor mafiei liberale. Asa ca le taiem banii. Cine inca nu a priceput este un imbecil. De aia se muta bani de la ANPC la BNR. Ca sa nu mai deranjeze. 

    DE CE TRANSGAZ a trecut pe pierderi desi a pompat mai mult gaz? PENTRU CA MAFIA LIBERALA FURA. De aia. Contracte de hedging probabil care au fost scrise cu dedicatie pentru mafia liberala. HOTII au venit la borcan si fura. JEGURILE liberale. 

    ba baieț , astia o sa va ia in curand si aerul .....si asta se intampla pt ca ati avut incredere in aia 2 , ii stiti voi(făuritorii de legi pe genunchi).....

    ps.instanta era scaparea...odata, acum nici ea.... 

    degeaba se opune!

    bancile centrale ale lumii incep proceduri de bail-in! 

    Aceste proceduri sunt stric sub supravegherea si coordonarea lor; orice caderea a activelor financiare va avea impact sever catre consumatorul final. 

    Doar o banca centrala si gov au putere imediata de a media avalansa de defaulturi (in termeni reali nu obligatoriu si in nominal). 

    Banca Angliei, banca Australiei, Banca Italiei, Banca usa au inceput procedurile de mediere a activelor financiare in cadere!!! 

    sunt documente oficiale deja emise pentru inceperea procedurilor de bail-in!!! cat si modul in care se vor media si partaja pierderile financiare!! 

    semnat comenturi “cretine” 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb