Un nou proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene ameninţă cu dispariţia de pe piaţă a sute de mii de soiuri vechi - tradiţionale de seminţe, păstrate de sute de ani de ţărani, arată un comunicat de presă al Eco Ruralis.
Asociaţiile Eco Ruralis - în sprijinul fermierilor ecologici şi tradiţionali şi Re.Generation alături de alte organizaţii internaţionale, reţele de ţărani, consumatori şi activişti se opun propunerii de lege şi reclamă puternice conflicte de interese cu industria de seminţe.
În data de 6 mai, propunerea înaintată de Directoratul General Sănătate şi Consumatori (DG SANCO) va fi supusă la vot în Colegiul Comisarilor europeni.
Proiectul de lege înaintat de DG SANCO propune înlocuirea a 12 directive europenei printr-un act unic ce va reglementa comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă. Sub noul regulament, cerinţele pentru comercializarea tuturor tipurilor de material vegetal de reproducere (seminţe, material săditor, fructe etc.) vor fi înăsprite şi aplicate uniform în toate ţările membre ale Uniunii Europene.
"Această propunere legislativă este un atac la adresa biodiversităţii, inovării în agricultură şi tuturor ţăranilor, grădinarilor urbani şi conservatorilor de varietăţi vechi şi rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, şi consumatorii, ale căror opţiuni alimentare vor fi restrânse şi limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business", se menţionează în comunicat.
Conform noului regulament, seminţele vechi, rare sau tradiţionale păstrate de sute de ani de ţărani nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni, drept pentru care va trebui să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice.