ASPES organizează conferinţa "Asigurări. Politici prezente şi viitoare"

Comunicate de presă / 25 martie 2024

Bogdan Petre, membru al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale

Bogdan Petre, membru al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale

Piaţa achiziţiilor publice din România, aşa cum spuneau şi diverşi factori guvernamentali, cu peste 20 miliarde de euro, reprezintă cea mai mare piaţă de acest fel din Sud-Estul Europei Centrale, fiind extrem de atractivă pentru toate companiile majore, pornind de la domeniul construcţiilor şi, în special al infrastructurilor critice de transport (aerian, maritim, fluvial, rutier şi feroviar), energie sau IT, până la domeniile mai "sensibile" privind apărarea şi domeniul securităţii cibernetice.

În această piaţă mare, pe fondul unor deficienţe de reglementare şi speculări sau chiar forţări ale cadrului legislativ, au funcţionat societăţi care au speculat nevoile societăţilor private, dar şi ale instituţiilor de stat, de acoperire a riscurilor de contractare...

Din nefericire, falimentul marilor jucători ce activau în trecut cu mare succes în aceasta zona sensibilă, ca şi lipsa de mobilitate şi flexibilitate a jucătorilor existenţi pe piaţă în momentul de faţă, a dus la un blocaj cvasi-perpetuu, care a produs pe de o parte o cartelizare a unor mari jucători care reuşesc să ia marile contracte şi, pe de altă parte, la o lipsă reală de competiţie cauzată de imposibilitatea jucătorilor mici şi mijlocii care nu au acces la asemenea instrumente de garantare.

Sesizând aceste pericole care sunt de natură să pună în pericol funcţionarea economică normală, distorsionând mediul de afaceri şi piaţa concurenţială a achiziţiilor publice, Academia de Studii Economice, în parteneriat cu Asociaţia de Studii şi Prognoze Economico-Sociale (care grupează experţi importanţi din domeniul economico-financiar), dar şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară care dovedeşte o altfel de abordare sub o nouă conducere, mai orientată spre cererile pieţei reglementate, a considerat că este timpul unui "wake up call" (apel de trezire) şi a iniţiat desfăşurarea unei conferinţe care va avea loc joi, 28 martie 2024 în intervalul 9 - 12.30 în sala Aula Magna a Academiei, în prezenţa unor factori guvernamentali de prim-rang şi a unor experţi de top din domeniul asigurărilor.

Conferinţa, sub numele ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ŞI VIITOARE, va fi moderată de domnul doctorand Bogdan Petre, specialist în domeniu, uneori chiar critic raportat la situaţia pieţei asigurărilor.

La conferinţă ar urma să expună puncte de vedere reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Consiliul Concurenţei, Ministerului de Finanţe, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Prezenţa specialiştilor din Consiliul Concurenţei, de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, dar mai ales de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care vor fi faţă în faţă cu mediul de afaceri românesc, va garanta "contondenţa" ideilor în scopul găsirii unor soluţii pentru viabilizarea pieţei asigurărilor, cu preţuri decente, într-un mediu concurenţial real, pe termen lung, pentru toţi antreprenorii români.

Domnul Bogdan Petre, membru al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), moderatorul conferinţei a declarat că scopul urmărit de această veritabilă expunere profesională, de către profesionişti, are ca ţintă "identificarea unor soluţii reale, fără demagogie şi măsuri superficiale, prin implementarea cărora antreprenorii români să aibă şanse egale cu antreprenorii străini, iar subcontractantul român, care execută contractele câştigate de antreprenori străini să fie protejat, cu marjă de câştig reală şi cu exigenţa calităţii cerută de autorităţi. Nu e vorba de politici naţionaliste, nu e vorba de discriminare sau avantaje, ci de interesul naţional care trebuie să primeze şi să garanteze cele mai bune lucrări, cu cel mai mic preţ, la cea mai bună calitate posibilă, cu cele mai bune materiale folosite şi cele mai moderne tehnologii. Azi, marii antreprenori străini execută lucrările pe forţa şi banii micilor antreprenori români cărora le sunt subcontractate lucrările câştigate şi care se împrumută la bănci, cu costuri mari, pentru a-şi finanţa lucrările, fiind plătiţi cu sume ridicole, în termene de timp extrem de lungi. Nu vreau să acuz, poate este vorba de neglijenţe, dar sunt multe semnale de alarmă la nivelul marilor companii de stat, existând semnale persistente că CNAIR, CFR şi CNI acceptă aceste situaţii cu prea multă uşurinţă. Politica actuală de oprire a 10% din situaţiile de plată, este falimentară pentru foarte mulţi antreprenori deoarece îi decapitalizează şi le măresc costurile indirecte."

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb