Astăzi începe starea de urgenţă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2020

Astăzi începe starea de urgenţă

Suntem oficial în stare de urgenţă. Aşa ne-a anunţat, în urmă cu două zile, preşedintele Klaus Iohannis, după ce al treilea Cabinet propus de Ludovic Orban a depus jurământul de învestitură. O stare de urgenţă ce nu a intrat imediat în vigoare, ci la două zile după decretarea ei.

Referitor la situaţia fără precedent în ultimii 21 de ani, preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus".

Şeful Guvernului, Ludovic Orban, a precizat: "Am făcut o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus şi în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 în ţara noastră. Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice şi europene, rambursabile şi nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus. Vom iniţia negocieri cu Comisia Europeană, cu instituţiile financiare internaţionale şi cu entităţile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România. În acelaşi timp, obligaţiile de plată ale statului către cetăţeni şi companii vor fi onorate fără întârziere şi fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităţilor, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligaţii fiscale şi bugetare datorate de persoanele fizice şi juridice din România".

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut, ieri, un apel la calm în contextul instituirii, de astăzi, a stării de urgenţă. Vela a spus: "Instituirea stării de urgenţă presupune pentru toţi schimbarea modului de viaţă şi un moment de frică sau neîncredre. Trebuie să conştientizăm că acest lucru este spre binele nostru al tuturor. Fac un apel la calm şi toleranţă. Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai protrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus. Trebuie să acţionăm cu calm, cu responsabilitate şi cu grijă faţă de cei din jur. Vă rog să evitaţi deplasările care nu sunt absolut necesare. Limitaţi contactul cu alte persoane, informaţi-vă doar din sursele oficiale, nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică. Situaţia este sub control, pentru că am luat măsuri din timp pentru a preveni răspândirea epidemiei".

Referitor la măsurile care vor fi adoptate în perioada următoare, reprezentanţii autorităţilor susţin că acestea vor fi limitate şi vor privi strict combaterea răspândirii noului coronavirus

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Grupului de Comunicare Strategică a spus: "În urma anunţului domnului preşedinte despre declararea stării de urgenţă, au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă, etc.. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă, arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ, insinuând că situaţia este scăpată de sub control (...) Mass-media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi că cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă. Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme".

De altfel, Grupul de Comunicare Strategică a emis un comunicat de presă în care arată că nu toate măsurile prevăzute de lege privind starea de urgenţă vor fi luate în mod obligatoriu în următoarea perioadă, ci numai acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

Decretarea "stării de urgenţă" este reglementată, în articolul 93 din Constituţie care arată:

"(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora".

Cele două situaţii din textul constituţional au fost reglementate prin

Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/1999, care a fost modificată în 2004.

Conform actului normativ, starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. Starea de urgenţă se instituie de preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României. Decretul de instituire a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

În timpul stării de urgenţă, autorităţile implicate au următoarele atribuţii şi răspunderi:

"(...)

c) să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;

d) să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;

e) să efectueze razii;

f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;

g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezenţă nu se justifică;

h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcţiile şi în zonele stabilite şi să ţină evidenţa acestora;

(...)

j) să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;

k) să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;

(...)

m) să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;

(...)

o) să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;

Măsuri care se pot dispune pe durata stării de urgenţă:

a) aplicarea planurilor aprobate, conform dispoziţiilor decretului de instituire;

b) organizarea şi asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile autorităţilor publice stabilite să acţioneze;

c) închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.

d) rechiziţionarea de bunuri, potrivit legii."

Primarul municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, face un apel către companii private, asociaţii şi fundaţii să sprijine autorităţile locale şi să doneze centrelor de carantină alimente şi obiecte de strictă necesitate. În urmă cu două zile, în Bucureşti mai erau disponibile 180 de locuri de carantină şi un centru de rezervă cu o capacitate de peste 140 de locuri. În Capitală erau cazate în centrele de carantină 270 de persoane - 111 femei, 155 bărbaţi, 4 minori şi doi sugari.

Primarul general al Capitalei le-a transmis cetăţenilor din Bucureşti să nu mai cumpere baxuri cu apă, deoarece apa de la robinet este potabilă, fapt constatat şi de testele zilnice efectuate de compania care administrează întreaga reţea a localităţii.

În privinţa transportului în comun, Gabriela Firea a anunţat că STB SA a mobilizat tot personalul disponibil pentru igienizarea şi decontaminarea tuturor celor aproximativ 1600 de vehicule aflate în parcul circulant şi că operatorii de salubrizare din toate sectoarele Capitalei spală cu clor arterele din Bucureşti.

---------------------------------------

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, iar actul normativ a intrat deja în vigoare fiind publicat, ieri, în Monitorul Oficial. Prevederile se aplică părinţilor cu copii cu vârsta mai mică de 12 ani sau celor care au copii de până la 18 ani, dacă au o dizabilitate, şi care sunt înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ. Legea se aplică la închiderea temporară a unităţilor din cauza condiţiilor meteorologice sau a oricăror situaţii extreme, declarate ca atare de către autorităţi. Actul normativ mai arată că prevederea se aplică doar cu acordul angajatorului în următoarele sectoare: sistemul energetic naţional, nuclear, cu foc continuu, sanitar şi de asistenţă socială, telecomunicaţii, radio şi televiziunea publică, transporturi pe căile ferate, transportul în comun, salubritatea localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă. Pot beneficia de zile libere, atâtea câte stabileşte Guvernul, atât angajaţii din sectorul public, cât şi cei din sectorul privat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Poate ca ar trebui redus programul la bursa ca sa plece si brokerii mai devreme sa evite aglomeratiile ca si-asa piata poate sa scada si in 5-6 ore la fel ca intr-o zi obisnuita si cu ocazia asta ar fi si mai animata. Nu ca n-ar fi in perioada asta.

    1. Care ar fi motivul reducxerii programului cu ... brokerii ???, stau intrun mediu in care circula migrantii romani reintorsi in strainatate ???, o prostie mai mare nhu am auzit, cu scuze ...

    E o prostie majora, ca intr-o economie bazata 80% pe datorii (debts) si munca manufacturiera intr-un loc fizic (hala, atelier, plantatie, call-center, etc) sa sfatuiesti brusc oamenii "sa stea acasa". Ce drku sa faca acasa peste 80% dintre romani, care abia isi duc traiul de pe o zi pe maine si care prestau, inainte de virus, cate 10 ore la locul de munca?

    Romanii din Italia au fost aproape toti trimisi "sa stea acasa" in conditiile in care ei au plecat acolo sa faca bani nu sa stea in casa. Pe cei care muncesc in Anglia, cat ii costa sa stea in casa ??? 

    Doamne Fereste !!! Economia actuala NU e configurata pentru muncit de acasa.. Daca s-ar putea munci de acasa nu s-ar mai ingramadi nici drku dimineata in metrou..  

    1. Se sta acasa pentru a se mai reduce infectarea cu minunatul virus care a izbucnit...asta e principalul motiv,sa se imbolnaveasca cat mai putini oameni pentru a se putea gestiona aceasta situatie de criza.La ce folos sa nu stai acasa si sa te infectezi si la randul tau si sa mai tragi inca 10 dupa tine?Cam asta e logica din spatele "statului acasa",sa ne infectam cat mai putin si sa putem fi apti de munca dupa ce trece tot haosul asta.Economia oricum pica indiferent daca stai acasa sau te imbolnavesti de gripa

      Asa este.Asa ar trebui sa gandeasca toata lumea ,logic si la obiect,nu sa protesteze sau sa creeze panica cu scenarii apocaliptice.Trebuie sa fim prevazatori,nu paranoici!

      Da asa gandesc foarte multi. Sunt de fapt cei care nu sunt deloc informati. Nici macar nu ar trebui sa comentati. Sunt oameni care aleg sa munceasca pentru ca noi ceilalti sa putem intr o zi sa revenim la o viata normala. Nu va dati seama de amploarea dezastrului prin care trecem. Lumea nu va mai fi niciodata la fel. Pe unii ii intereseaza doar banii...dar ce faci daca nu supravietuiesti sau si mai rau...ramai singur si nu te mai poti bucura de nimic? Stati in casa si ascultati ce au de spus cei ce incearca sa ne salveze. Nu e momentul pentru rebeliuni. Rasculati-va impotriva virusului prin izolare pentru ca in curand sa putem sa ne imbratisam din nou!

    Vilele Lac 1 si 2 in care stau ascunsi acesti "sobolani ai crizei" trebuie desfiintate si transformate in spitale pentru poporul bolnav de coronavirus. N-am avea atata populatie afectata daca aceasta ar fi bine hranita si n-ar trai de pe o zi pe alta.

    1. ...si bugetul de stat sa dea banii inapoi la contribuabili.

    stai acasa si te feresti de virus. nu faci excursii pe timp de razboi, nu faci paranghelii (mari) , te stradui sa supravietuiesti. economia va reporni cind se va termina razboiul. timid, cu anumite sectoare mai active, cu altele mai putin. valoarea activelor, banilor (puterii de cumparare ) se va ajusta , ne reobisnuim cu noua normalitate, si asta e.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb