ASTĂZI, ULTIMA ZI CU DISCOUNT DE 5%, ÎN OFERTA ROMGAZ Brokerii se aşteaptă ca tranşa mică să fie suprasubscrisă de cel puţin două ori

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2013

Brokerii se aşteaptă ca tranşa mică să fie suprasubscrisă de cel puţin două ori

Micii investitori au suprasubscris, deja, tranşa care le este alocată din oferta pentru listarea Romgaz, iar brokerii se aşteaptă ca cererea de acţiuni să depăşească de câteva ori oferta pe acest segment.

Mai mulţi brokeri consultaţi de ziarul BURSA, joi, se aşteaptă ca suprasubscrierea pe retail să fie, în medie, de 230%. Nu am inclus în calcul şi cifrele de la extreme, care indicau suprasubscriere de peste 5 ori, deşi au existat şi astfel de estimări, însă reduse ca număr.

Rareş Nilaş, director general al BT Securities, ne-a declarat, vineri, că subscrierile de până acum, de pe tranşa mică, sunt în linie cu aşteptările sale. Domnia sa se aşteaptă ca oferta Romgaz să se încheie cu succes, anticipând o suprasubscriere de cel puţin două ori, pe retail.

Mai optimist este Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, care estimează că investitorii mici îşi vor depăşi de patru ori segmentul, în timp ce instituţionalii ar suprasubscrie de 2,5 ori tranşa care le este dedicată. Directorul general al SSIF Broker este de părere că oferta se va încheia cu un "megasucces".

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, anticipează ca nivelul suprasubscrierii pe retail să fie, din punct de vedere procentual, de mai mult de ori peste cel al investitorilor instituţionali, ceea ce implică alocarea către tranşa mică a cotei de 5% din acţiunile scoase la vânzare.

În ultima zi a Perioadei Ofertei, dacă ambele Tranşe sunt suprasubscrise şi raportul dintre nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Instituţionali şi nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Mici este mai mic de 1:2, se realocă de drept către Tranşa Investitorilor Mici un pachet de Acţiuni Oferite reprezentând 5% din Acţiunile Oferite iniţial în cadrul Tranşei Investitorilor Instituţionali, se arată în prospect.

Marcel Murgoci se aşteaptă ca, până la finalul perioadei de subscriere, micii investitori să suprasubscrie de aproximativ cinci-şase ori segmentul lor, iar, pe tranşa investitorilor instituţionali, subscrierile să fie de peste 100%.

Oferta publică de listare a Romgaz a început pe 22 octombrie şi se va încheia pe data de 31 a aceleiaşi luni.

Statul vinde 15% din cel mai mare producător naţional de gaze. Acţiunile vor fi vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Potrivit Prospectului, investitorilor mici, le este alocat un pachet de 15% din ofertă, iar aceştia vor putea subscrie minim 100 de acţiuni sau minim 10.000 de GDR-uri la preţul fix de 32 RON/Acţiune, respectiv 9,84 USD/GDR. Investitorii mici, care subscriu în primele cinci zile ale ofertei, beneficiază de un discount de 5% din preţul de achiziţie, iar pentru restul zilelor, discount-ul este de 3%.

Pe tranşa investitorilor instituţionali (85% din acţiunile oferite), subscrierile pot fi făcute în intervalul 24 şi 32 RON/Acţiune sau 7,38 şi 9,84 USD/GDR.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes la un grad de subscriere de 70%.

Subscrierea pe tranşa de retail a ofertei Romgaz era spre 150%, vineri seară, potrivit brokerilor. În ultima zi a săptămânii trecute, programul de subscriere a fost până la ora 23.30. Astăzi este ultima zi în care investitorii mici primesc discount de 5% faţă de instituţionali.

Pentru subscrierile de până în 10.000 de acţiuni, investitorii primesc discount (5% pentru primele cinci zile de subscriere şi de 3% pentru celelalte zile), iar pentru ordinele care depăşesc cele 10.000 de titluri, reducerea nu se mai aplică.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. de 5?ati baut rau in uichend....sau ati castigat la loto...pariu ca nu vedem 10000 de conturi?daca va fi 3 la 1, e f bine la ce valori sunt comparativ cu snn...

    Datorita scaderii continue a economiei,saracirii populatiei,cresterii pretului gazului,consumul in perioada urmatorului deceniu va fi din ce in ce mai mic.Si atunci,ce rost mai are sa cumperi actiuni la gaz,adica sa mizezi pe un cal mort ?

    1. nu te obliga nimeni sa cumperi Romgaz

      stai pe margine, ca luam noi mai multe

      de gaz e nevoie, chiar daca lumea saraceste, dar eu nu vad motive sa mergem in jos, cand noi suntem deja foarte jos cu nivelul de trai, asa ca perpectivele sunt doar in sus 

      Traiane, te dai de gol!

      Nu stie nimeni mai bine decat tine in ce hal ai adus tarisoara asta! 

      N-am inteles logica??? Pai daca nu se consuma in tara se va face export..si inca la ce pret!!! Gaz metan e necesar...este un produs cu piata mare si pe viitor

      N-am inteles logica??? Pai daca nu se consuma in tara se va face export..si inca la ce pret!!! Gaz metan e necesar...este un produs cu piata mare si pe viitor Traiane dute si te culca. Vad ca ai trimis aceeasta remarca la o ora prea devreme ...era ora 2 ( era prea dimineata si probabil ai uitat logica pe perna ...)

    subscrierea romgaz e un joc lipsit de transparenta.de ce nu stim regulile d ela final inca din momentul in care vrei sa cumperi actiuni??? ne poate spune unul din mari brokeri ce insemna factori calitativi si cum va uza de acestia sindicatul de intermediere ? de ce nu se paote face o subscriere transparenta sa stim exact de la inceput ce ne asteapta la final ? totul trebuei manevrat la noi nu ? prosti cumpara oricum, nu -i intereseaza transparenta, roamanu e campion la loto

    1. Pe transa investitorilor mici e aproape subscrisa 200%. Asta inseamna ca oferta e un succes pentru:

      - fondurile de pensii, companii de asigurare si societatile de investitii financiare? 

      -investitorul mic care subscrie cel mult 100 actiuni din care primeste 50? 

      Succesul ofertei se va consemna doar intr-un comison platit intermediarilor.

       

    Directorul general al BRK, onorabiulul Chis cum vede o declaratie a d-lui Nilas cum se baga si el ,in seama, ca limbricul (...), cu megasuccesul.

    Nu ne spuneti FACOS ce fel de succes este? sau si mai bine, BRK ce fel de succes este? 

    1. Da halatu', cat e halatu'?! Dincolo era mai ieftin!

      Ce legatura are Facos, Fasin si Faimos cu Romgaz?! Nici macar FaTangent nu e cu subiectul articolului.

    listarea Romgaz demonsteaza ca se poate conta pe BVB la urmatoarele mari listari

    se vor strange peste 200 milioane euro numai de pe transa mica, fara GDR-uri 

    Dumitrascu spunea ca mai mult de 200 milioane euro nu poate sa absoarba piata din Romania si acum vedem ca peste 200 mil euro sunt doar de la cei mici, fara fonduri si institutionali 

    asa ca Hidroelectrica, Romtelecom si altele sa speram ca vor fi numai la BVB, fara GDR

    dar acum ne ajuta si GDR pentru ca atrage privirile marilor investitori straini spre BVB  

    Cnvm ar trebui sa verifice preventiv si selectiv suscrierile sa nu fie vreo cacialma la mijloc cu sbscrierile. Cam multe in ultima zi, tehnic e ca la votare nu prea incap atatia subscriitori in ultima zi.

    Pretul e garantul succesului pentru aceasta oferta.

    Mama,,,cate BOCITOARE !!!Parca am trai in tara lui Creanga ,saracu.De ce dracu suntem noi ROMANII un popor asa de PLANGARET???Daca ne da ,de ce ne da,daca nu ne da ,de ce nu ne da?? Dacai pret mare de ce-i mare, daca-i mic de ce-i mic??

    Oferta este CLARA si POATE SUBSCRIE ORICINE!!!Dar asta inseamna sa-ti asumi un RISC. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb