AŞTEPTÂND AVIZUL DE LA MINISTERUL MEDIULUI Canalul Siret Bărăgan, un alt proiect doar pe hârtie

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 19 noiembrie 2013

Recent, ministrul Dan Şova declara că proiectul care vizează construcţia canalului Siret-Bărăgan are o valoare de 10 miliarde de euro.

Recent, ministrul Dan Şova declara că proiectul care vizează construcţia canalului Siret-Bărăgan are o valoare de 10 miliarde de euro.

Costurile pentru realizarea primei faze a proiectului - 344 milioane de euro

Una dintre iniţiativele cele mai curajoase ale actualului Guvern - reluarea construirii canalului Siret-Bărăgan - susţinută de către ministrul delegat pentru mari proiecte, Dan Şova, riscă să rămână doar un proiect pe hârtie, deşi nu demult mai mulţi oficiali declarau că în această toamnă vor fi demarate lucrările. Deocamdată, proiectul de lege, care ar avea nevoie de avizele a trei ministere pentru a se transforma în act normativ oficial, trebuie să obţină acordul de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Departamentului pentru Mari Proiecte de Infrastructură.

Recent, ministrul Dan Şova declara că proiectul care vizează construcţia canalului Siret-Bărăgan are o valoare de 10 miliarde de euro, sursele de finanţare urmând să fie dezbătute de abia după ce proiectul se va transforma în hotărâre de guvern.

O posibilă sursă de finanţare, potrivit lui Dan Şova, ar putea veni din partea investitorilor chinezi, cărora le-a prezentat proiectul canalului Siret - Bărăgan.

Potrivit actului legislativ, variantele de lucru pentru susţinerea financiară a canalului Siret-Bărăgan sunt: bugetul de stat, împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale publice sau private, fonduri externe nerambursabile.

Planul lui Dan Şova - înfiinţarea unei regii autonome pentru canalul Siret - Bărăgan

Cu toate că proiectul de lege nu a primit încă aviz favorabil, în nota de fundamentare se arată că Regia autonomă Siret - Bărăgan va avea sediu în Bucureşti, str. Apolodor numărul 17, şi a cărei activitate va fi coordonată de un Consiliu de Administraţie format din cinci membri. Regia autonomă va putea să înfiinţeze "societăţi comerciale, filiale, unităţi şi subunităţi, puncte de lucru, secţii, în condiţiile legii", potrivit actului legislativ.

Lucrările la canalul Siret-Bărăgan au început în 1987, iar timp de 26 de ani, autorităţile au reuşit să construiască doar 3% din acest proiect pentru suma de 2,6 milioane de euro pe kilometru.

Tentativa ministrului Dan Şova de a resuscita proiectul Siret - Bărăgan nu este unică, de-a lungul vremii existând mai multe iniţiative pentru reluarea lucrărilor la acest canal. Anul trecut, o delegaţie de oameni de afaceri americani a vizitat Vrancea la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, pentru a evalua o posibilă investiţie.

Costurile estimate pentru prima etapă a proiectului canalului Siret-Bărăgan sunt de 344 milioane de euro.

Lucrările la Canalul Siret-Bărăgan urmau să fie reluate în acest an, după ce Executivul a prins în bugetul Ministerului Agriculturii aproximativ 11 milioane de euro (50 de milioane de lei) pentru continuarea acestui obiectiv aproape abandonat în ultimii ani. Canalul ar trebui să aibă o lungime totală de 190 de kilometri şi să traverseze trei judeţe: Vrancea, Buzău şi Ialomiţa. Traseul canalului este Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu.

Canalul parcurge traseul între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.

Începute în urmă cu 26 de ani, lucrările au mers bine până la Revoluţie, când s-au realizat şi primii kilometri de infrastructură, din cele două tronsoane. Astfel, primul tronson este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri, din care s-au început lucrări pe 11 kilometri, 5,7 kilometri fiind deja funcţionali.

Al doilea tronson are 140 de kilometri şi traversează judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la Dridu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Povesti a la Rosia Montana !

    Daca ne uitam la ce numiri a facut prin CA acest politruc mincinos abureala e evidenta.

    Ce e asta viitoare pusculita a partidului ? 

    1. pusculita sau nu, proiectul e ft important pentru tara, mai ales pt agricultura. Macar daca s ar tine de cuvant, domnul ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb