Aşteptări optimiste privind evoluţia economiei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 mai 2014

Aşteptări optimiste privind evoluţia economiei

Institutul Naţional de Statistică (INS) urmează să anunţe astăzi cum a evoluat economia ţării noastre în primul an, iar guvernanţii şi analiştii se declară încrezători că rezultatele publicate vor fi mai bune decât estimările pe care le-au făcut la începutul anului.

Liviu Voinea, ministerul delegat pentru Buget, a declarat, marţi, că se aşteaptă la o creştere economică de cel puţin 3,5% pentru primele trei luni ale lui 2014, şi una de minim 4% pentru întregul an, faţă de 2,2%, cât apreciase Guvernul atunci când a realizat proiectul de buget aferent acestui an.

Economiştii cu care am vorbit văd o evoluţie chiar mai bună decât cea declarată de ministru.

Florin Cîţu ne-a precizat că a estimat, pe baza unui model econometric, o creştere de 3,8% pentru trimestrul întâi al lui 2014. "Un prim semestru peste aşteptări am avut şi în 2011. Diferenţa faţă de atunci este că acum Europa pare să fi intrat într-o revenire a economiei. Rămâne de văzut cât va dura această revenire", explică domnia sa.

Exporturile vor continua să susţină creşterea economică şi în acest an, la fel ca anul trecut, un element de noutate reprezentându-l consumul intern, care înregistrează o tendinţă uşor ascendentă, este de părere analistul economic.

"Economia beneficiază şi de un şoc pozitiv, reprezentat de politica monetară mai laxă a BNR, care a revenit în poziţia de debitor net al acesteia. Vom vedea dacă îşi va reveni creditarea şi va contribui şi ea la creşterea economică", a conchis Florin Cîţu, care nu vede un rol important pentru agricultură, în acest an, având în vedere producţia mare de anul trecut.

Aurelian Dochia ne-a precizat, la rândul său, că toate sectoarele de activitate, cu excepţia celui al construcţiilor, au surprins plăcut în primul semestru, ceea ce sugerează că Produsul Intern Brut (PIB) ar trebui să fi înregistrat un avans mai mare decât estimările iniţiale, în această perioadă.

"Exporturile au continuat să crească şi în primele trei luni ale lui 2014, iar consumul intern dă semne de revenire. În schimb, investiţiile, în speciale cele publice, au rămas în urmă, motiv pentru care nu stimulează creşterea economiei", ne-a declarat domnia sa.

Faptul că ţara noastră a înregistrat o evoluţie economică bună şi în condiţiile reducerii substanţiale a investiţiilor publice reprezintă un element pozitiv, deoarece arată o dependenţă redusă faţă de acest tip de alocări, potrivit lui Aurelian Dochia. Analistul economic consideră, de asemenea, că în 2014 s-ar putea să vedem o creştere a PIB mai mare decât aşteptările de la începutul anului.

Economiştii ING au lansat cifre şi mai mari pentru primul trimestru, de 4,1%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aceştia văd, însă, o evoluţie mai modestă pentru întregul an, comparativ cu Liviu Voinea, respectiv de 2,9%.

BCR se aşteaptă ca, în acest an, economia să avanseze cu 3%, pe fondul unui consum privat cu 2,4% mai mare decât în 2013.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat, ieri, că şi-a revizuit în sens pozitiv estimarea privind creşterea economică a ţării noastre în 2014, de la 2,4% la 2,6%, principalele motoare urmând să fie exporturile şi consumul intern.

În ultimele două săptămâni, INS a publicat rezultatele privind evoluţia mai multor indicatori economici în primul trimestru, acestea fiind, în general, pozitive.

Producţia industrială a crescut cu 10,1%, ca serie brută, şi cu 10,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a urcat cu 5,1%, ca serie brută, respectiv cu 4,4%, ca serie ajustată sezonier, iar cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă a urcat cu 7,0%, ca serie brută, şi cu 6,2%, ca serie ajustată sezonier, potrivit INS.

În schimb, lucrările de construcţii au scăzut în primele trei luni ale acestui an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 9,4%, ca serie brută, şi cu 9,1%, ca serie ajustată sezonier, conform aceleeaşi surse.

Economiştii de la Raiffeisen se aşteaptă ca acest sector să afecteze în mod negativ creşterea economică din primul trimestru.

Insolvenţele, mai puţine cu 14% faţă de începutul lui 2013

O veste bună în privinţa primelor trei luni ale acestui an vine şi din zona insolvenţelor, al căror număr a scăzut cu 14%, comparativ cu primul semestru al anului trecut, până la 5.929, potrivit Coface.

De asemenea, numărul firmelor insolvente cu cifra de afaceri mai mare de un milion euro a coborât, şi el, de la 192, în primul semestru al lui 2013, la 167, în primul semestru al lui 2014, conform companiei.

"Deşi în scădere, comparativ cu anul anterior, numărul firmelor insolvente în primul trimestru al anului curent care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de un milion euro este încă la un nivel ridicat", au declarat reprezentanţii Coface, care menţionează că nicio companie cu afaceri mai mari de 100 milioane euro nu a intrat în insolvenţă în primele trei lui ale acestui an, faţă de patru, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mediul economic prezintă, în continuare, provocări pentru companiile private, din perspectiva riscului de credit, dar există auspicii care indică intrarea într-un nou ciclu de stabilizare şi îmbunătăţire a disciplinei de plată, în condiţiile în care datele raportate de BNR arată o reducere a incidentelor de plată, atât numărul, cât şi valoarea refuzurilor la plată înregistrate în primul trimestru fiind mai mic cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013, explică oficialii Coface.

Domniile lor atrag, însă, atenţia că aceasta reducere nu poate fi interpretată drept o confirmare a îmbunatăţirii disciplinei la plată, putând fi cauzată şi de o reticenţă a companiilor să mai folosească astfel de instrumente, din cauta scăderii, anul trecut, a încrederii între partenerii de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb