Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a scăzut abrupt în luna august, după alte două scăderi în iunie şi iulie, evoluţie ce indică nu doar o temperare a aşteptărilor privind evoluţia economiei în perioada următoare, ci chiar îngrijorări cu privire la direcţia activităţii economice în următoarele luni. Luna august a adus totuşi o nouă îmbunătăţire a situaţiei curente, potrivit companiilor germane.
Scăderea lunară a fost anticipată de economişti, însă declinul de 22,9 puncte, de la 63,3 puncte în iulie la 40,4 puncte în august, a fost puternic peste estimări. O majoritate a analiştilor chestionaţi de institutul Zew notează acum riscurile potenţiale pentru deteriorarea activităţii economice precum un posibil val patru de coronavirus în toamnă şi încetinirea activităţii economice în China, cel mai mare partener comercial al Germaniei.
Sub-indicele ce vizează situaţia curentă din Germania a continuat să se îmbunătăţească, într-un ritm puternic, de 7,4 de puncte, de la 21,9 puncte în iulie la 29,3 puncte în august. Indicele situaţiei curente a venit totuşi sub estimarea de 31 puncte. În martie, indicele situaţiei curente se situa la -61 de puncte. Creşterea din august a indicatorului de sentiment cu privire la situaţia curentă arată de asemenea faptul că redresarea economică continuă efectiv în ultima lună a verii.
În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei Euro a scăzut de asemenea cu 18,5 puncte în august la 42,7 puncte, de la 61,2 puncte în iulie. În mai indicele ZEW pentru zona euro era la 84 de puncte. Înrăutăţirea din august a venit ca urmare a deteriorării componentei aşteptărilor.
"Scăderea indică o majorare a riscurilor pentru economia germană, precum un posibil val patru de Covid-19 care să înceapă în toamnă sau încetinirea creşterii în China", notează în raport preşedintele institutului ZEW, Achim Wambach.
Raportul publicat de ZEW mai afirmă şi că aşteptările privind evoluţia economică au fost afectate în august de faptul că mulţi agenţi economici consideră că ritmul de creştere economică a atins deja un vârf şi de aici înainte urmează o moderare a ritmului activităţii economice în următoarele luni.
Creşterea cazurilor de contaminare cu varianta mai contagioasă a Covid-19, varianta Delta, a dus încă din finalul lunii iulie la confirmarea intrării în valul patru din partea instituţiei însărcinate cu combaterea bolilor din Germania. La începutul verii, scăderea cazurilor noi de Covid-19 din Europa, în contextul reducerii în intensitate a celui de-al treilea val pandemic şi a intensificării campaniei de vaccinare, a adus o relaxare a restricţiilor şi la accelerarea activităţii economice.
În luna iunie, producţia industrială din principala economie europeană a scăzut pentru a treia lună consecutiv, cu un ritm lunar de 1,3%. Scăderea producţiei industriale are legătură în mare parte cu penuria de semiconductori, aici fiind afectat puternic inclusiv masivul sector auto german. Pe totalul celui de-al doilea trimestru din 2021, industria automotive din Germania a înregistrat o scădere trimestrială de 11,2%.
Totodată, lipsa de alte produse intermediare a afectat şi sectorul de construcţii din Germania în ultimele luni, scăderea lunară la nivel de producţie din iunie fiind de 2,6%.
Problemele pe partea de aprovizionare sunt aşteptate să continue în Germania în a doua parte a anului şi să afecteze per total redresarea economică. Economiştii anticipau până recent recuperarea pierderilor de PIB provocate de criza sanitară undeva în trimestrul al patrulea din acest an.
Institutul Ifo a anunţat de asemenea, săptămâna trecută, că producătorii germani din toate sectoarele şi-au redus în luna iulie aşteptările de producţie, situaţia urmând să afecteze activitatea până la finalul anului. Comenzile pentru producătorii germani rămân totuşi la niveluri maxime în aceste luni în ciuda înrăutăţirii perspectivei pentru sectorul manufacturier.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2021, 12:03)
Nu-i nimic, o sa traga in sus economia Romaniei pe cea a Germaniei ca doar analfabetul Citu ne-a spus cum cresterea economica a Romaniei e cu doua cifre:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Emil în data de 11.08.2021, 13:38)
Foarte adevărat! Mai mult: vom trage în sus și economia sorei noastre de gintă latină Franța.