Aşteptările Wall Street-ului pentru alegerile din Franţa

A.I.
Internaţional / 23 aprilie 2022

Aşteptările Wall Street-ului pentru alegerile din Franţa

Sondajele îl dau câştigător pe Macron, cu 57,5% din voturi, conform CNBC

Alegătorii francezi sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru runda finală a unei cursei prezidenţiale ce se anunţă strânsă, între preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron şi contracandidatul de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Ultimele sondaje îl dau câştigător pe Macron, care conduce cu 57,5% din voturi, faţă de 42,5% pentru Le Pen, conform CNBC.

Dar, cum alegerile au loc într-o perioadă cu tensiuni economice şi politice atât în plan intern cât şi în Europa, deznodământul este departe de a fi sigur, potrivit Wall Street, mai notează agenţia americană.

Iată predicţiile unor bănci importante legate de alegerile din Franţa:

Goldman Sachs: "Dacă va câştiga Le Pen, pieţele pot suferi un şoc, pe fondul creşterii incertitudinii privind politica Franţei"

Goldman Sachs estimează la 90% şansele ca Emmanuel Macron să rămână încă cinci ani la Palatul Élysee.

Dacă preşedintele actual al Franţei va câştiga, investitorii se pot aştepta la o anumită "continuitate" în pieţe - chiar dacă Macron încearcă să-şi reia agenda reformistă, deoarece reformele sunt în mare parte incluse în preţuri de pieţe, a scris joi Goldman într-o notă, conform CNBC.

Dar dacă va câştiga Le Pen, pieţele pot suferi un şoc, pe fondul creşterii incertitudinii privind politica internă a Franţei şi în relaţie cu Uniunea Europeană, crede banca de investiţii.

În sistemul francez, puterile prezidenţiale sunt în mare parte dictate de Parlament. Astfel, capacitatea de guvernare a câştigătorului alegerilor de vineri va fi determinată de alegerile legislative din iunie, iar cu o popularitate parlamentară redusă, Le Pen s-ar putea confrunta cu un impas instituţional. Or, asta poate lovi semnificativ încrederea investitorilor, a spus Goldman.

Citigroup: "O victorie surpriză a lui Le Pen va pune probabil presiune pe acţiunile franceze"

Scenariul de bază al Citigroup indică, de asemenea, o victorie a lui Macron, dar cu o probabilitate mai redusă, de doar 65%, conform CNBC.

Banca de pe Wall Street este de părere că şansa unei victorii a lui Le Pen este acum "considerabil mai mare decât în 2017", pe fondul unei participări mai slabe şi a unei anumite reticenţe a alegătorilor de stânga de a-l sprijini pe Macron.

Acest lucru poate prezenta riscuri pentru pieţele de acţiuni, băncile franceze fiind probabil cele mai expuse, a spus Citigroup.

"O victorie surpriză a lui Le Pen, laolaltă cu creşterea spread-urilor obligaţiunilor, va pune probabil presiune pe acţiunile franceze", au scris analiştii băncii într-o notă.

De asemenea, euro va fi sub presiune în cazul victoriei lui Le Pen, urmând probabil să scadă la 1,065 faţă de dolari. Pe de altă parte, victoria lui Macron ar da o "creştere uşoară" pentru moneda europeană, a spus Citigroup.

Societe Generale: "Victorie lui Le Pen va duce la o reajustare agresivă a preţurilor"

Pentru Societe Generale, rezultatul final este neclar, o victorie a lui Le Pen "neputând fi exclusă".

Banca franceză a spus, marţi: "Cursa este foarte strânsă, iar incertitudinea rămâne ridicată (...). O victorie a lui Le Pen va duce la o reajustare agresivă a preţurilor".

Acţiunile - în special ale băncilor din zona euro şi titlurile italiene, ambele sensibile la aspecte legate de integrarea UE - ar fi printre cele mai afectate de o victorie a lui Le Pen, spune Societe Generale.

Anterior, banca nominalizase peste 35 de acţiuni franceze cu evaluare bursieră de peste un miliard de euro care este posibil să fie sub presiune din cauza riscurilor politice apărute pe fondul tulburărilor sociale, a naţionalizării activelor şi a politicii UE. Acestea includ Air France-KLM, Accor şi Renault, scrie CNBC.

În piaţa titlurilor obligatare suverane, diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor franceze şi cele germane pe zece ani poate sări la 90 de puncte de bază, înainte să se stabilească în intervalul 60-90 puncte de bază, în cazul unei victorii a lui Le Pen. Dacă Macron va fi reales, randamentele vor rămâne probabil la diferenţele actuale, de 45-50 puncte de bază, conform Societe Generale.

Rezultatul final al alegerilor - posibil moment de cotitură în politica Franţei

În general, economiştii sunt de acord că rezultatul final din acest week-end poate marca un punct decisiv de cotitură în politica franceză.

În timp ce o victorie a lui Macron va spori probabil integrarea în UE, victoria lui Le Pen ar fi "nefavorabilă pentru coeziunea Europei", într-un moment în care continentul se confruntă cu presiuni venite din partea Rusiei, spun economiştii de la ING Bank.

Printre priorităţile lui Le Pen sunt retragerea Franţei din NATO şi apropierea de Moscova. "Acest salt în necunoscut ar aduce, probabil, o reacţie adversă a pieţelor financiare, precum şi o traiectorie economică foarte incertă, cu presiuni asupra perspectivelor de creştere pentru următorii ani", au scris cei de la ING.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb