Atac armat pe Champs-Élysees

Andrei Stan
Internaţional / 21 aprilie 2017

Bulevardul Champs-Élysees, închis în urma unui atac armat (Sursa foto: captură Youtube)

Bulevardul Champs-Élysees, închis în urma unui atac armat (Sursa foto: captură Youtube)



Un poliţist a fost ucis, iar alţi doi au fost grav răniţi

Atacatorul a fost împuşcat, un al doilea suspect s-a predat în Belgia

Gruparea jihadistă ISIS a revendicat atacul

------------

Actualizare 21:30 Emmanuel Macron rămâne primul clasat în sondaje după atacul de pe Champs-Elysees

Candidatul En Marche, Emmanuel Macron, râmâne primul clasat în sondaje pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, deşi Marine Le Pen a obţinut mai mult sprijin electoral după atacul asupra poliţiştilor de pe bulevardul Champs-Elysees, transmite Reuters.

Jurnaliştii Le Point au publicat un sondaj Odoxa care îl arată pe prezidenţiabilul de centru-stânga cu 24,5% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale, adică o scădere de 0,5% faţă de ultimul sondaj realizat înainte de atacul de pe bulevardul Champs-Elysees.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, se clasează în schimb pe a doua poziţie şi ar urma să obţină 23% din sufragii în primul tur din Franţa.

Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon sunt la egalitate cu 19% din intenţiile de vot, dar au puţine şanse pentru a trece în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee.

Macron este favorit să devină preşedinte dacă ajunge în al doilea tur cu Marine Le Pen.

(A.C.)

------------

Actualizare 19:30 Poliţistul ucis în atacul de pe Champs-Elysees a participat la intervenţia de la Bataclan

Autorităţile franceze l-au identificat vineri după-amiază pe poliţistul ucis în atacul de pe Champs-Elysees drept Xavier Jugele (37 de ani), care a participat inclusiv la intervenţia autorităţilor în timpul atentatelor teroriste din noiembrie 2015, acesta fiind desfăşurat pentru a păzi sala Bataclan, transmite The Telegraph.

Jugele a declarat cu ocazia redeschiderii sălii Bataclan, citat de News.ro: "Sunt fericit să fiu aici. Încântat de redeschiderea Bataclan. Este simbolic. Suntem aici drept martori. Suntem aici să apărăm valorile civice. Acest concert celebrează viaţa. Spunem nu teroriştilor".

Jugele a participat inclusiv la concertul lui Stig de redeschidere a sălii Bataclan.

(A.C.)

-----------

Actualizare 14:57 Trump susţine că atacul va avea un "efect uriaş" asupra alegerilor prezidenţiale

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat astăzi după-amiază că atacul terorist de pe bulevardul Champs-Elysees va avea un impact puternic asupra alegerilor prezidenţiale din Franţa. Un număr de 11 candidaţi se confruntă duminică în primul tur al cursei pentru palatul Elysee, transmite Reuters.

"Un alt atentat terorist în Franţa. Francezii nu vor mai suporta multe incidente asemănătoare. Va avea un efect uriaş asupra alegerilor prezidenţiale!", a scris liderul american pe Twitter, citat de News.ro.

(A.C.)

----------

Actualizare 13:59 Ministrul belgian de Interne: Autorul atacului de la Paris era cetăţean francez

Bărbatul care a comis atacul armat de aseară, din centrul Parisului, era cetăţean francez, nu belgian, aşa cum s-a sugerat iniţial, a anunţat ministrul belgian de interne Jan Jambon, potrivit agenţiei Reuters.

Ministrul belgian a afirmat: "Ancheta continuă. Putem confirma că atacatorul a fost cetăţean francez".

Gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul şi l-a identificat pe bărbat drept Abu Yousif al-Belgiki - "Belgianul", în arabă.

-----------

Actualizare 11:52 Trei membri ai anturajului suspectului împuşcat mortal aseară se află în arest preventiv

Trei membri ai anturajului autorului atacului de aseară au fost reţinuţi de poliţie, potrivit BFMTV.

Cele trei persoane se aflau la domiciliile percheziţionate de anchetatori în cursul acestei nopţi.

-----------

Actualizare 11:05 Cel de-al doilea suspect căutat pentru atacul de la Paris s-a predat autorităţilor belgiene

Cel de-al doilea suspect căutat pentru atacul de aseară de pe Champs-Elysees s-a predat autorităţilor belgiene şi a fost reţinut la Anvers, informează AFP.

Anterior, Reuters a relatat că suspectul a venit joi cu trenul în Franţa, din Belgia.

------------

Actualizare 10:08 Grindeanu transmite condoleanţe familiei poliţistului ucis la Paris

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a transmis astăzi condoleanţe familiei poliţistului francez împuşcat aseară în atacul de pe Champs-Elysees.

Premierul a scris, pe pagina sa de Facebook: "Condoleanţe familiei poliţistului francez ucis aseară în atacul de la Paris. Suntem solidari cu prietenii noştri francezi".

-----------

Actualizare 08:27 Macron şi-a anulat mitingurile electorale de astăzi, după atentatul de la Paris

Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei, şi-a anulat mitingurile de campanie programate astăzi, la Rouen şi Arras, după atentatul de pe Champs-Elysee soldat cu moartea unui poliţist, relatează AFP.

În jurul orei locale 12.00 (13.00 ora României), el va face o declaraţie.

Macron a anunţat: "Ţinând cont de situaţie şi de mobilizarea necesară a forţelor de ordine pentru a asigura securitatea concetăţenilor noştri, am decis să anulez mitingurile publice din ultima mea zi de campanie, la Rouen şi Arras. (...) Mă voi exprima în faţa francezilor vineri, la prânz".

Candidaţii la Preşedinţia Franţei şi-au exprimat aseară solidaritatea faţă de forţele de poliţie în urma atacului armat care a vizat trei ofiţeri la Paris, scrie News.ro.

Candidatul republican Francois Fillon a declarat, într-o emisiune difuzată de France2, că îşi anulează acţiunile de campanie prevăzute vineri.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi-a exprimat, pe Twitter, simpatia faţă de poliţiştii "vizaţi din nou".

Emmanuel Macron, candidatul En Marche!, a transmis condoleanţe familiei poliţistului ucis.

Candidatul Partidului Socialist, Benoit Hamon, şi-a exprimat într-un mesaj postat pe Twitter "susţinerea totală" faţă de poliţie în lupta împotriva terorismului.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc duminică. Primii doi clasaţi după acest scrutin se vor înfrunta în turul al doilea pe 7 mai.

-------------

Actualizare 07:36 Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de pe Champs Elysee

Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de aseară de pe Champs Elysee, soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea gravă a altori doi, arată un document obţinut de Reuters.

Potrivit mandatului de arestare, bărbatul a venit joi cu trenul în Franţa, din Belgia. Mandatul de arestare avertizează că suspectul este periculos. Nu este clar dacă este vorba despre atacator sau despre un complice.

Atacul s-a produs cu numai câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale şi a fost revendicat rapid de gruparea jihadistă Statul Islamic.

"Simţul datoriei poliţiştilor noştri, în această seară, a evitat un masacru. A fost evitată o baie de sânge pe Champs Elysee", a declarat ministrul de Interne, Matthias Fekl, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, a precizat: "Puţin după ora 21.00 (22.00 ora României), un vehicul a oprit lângă o maşină de poliţie care era parcată. Imediat, un bărbat a coborât şi a deschis focul asupra vehiculului de poliţie, rănind mortal un ofiţer".

De asemenea, o turistă a fost rănită uşor de focurile de armă.

Preşedintele Francois Hollande s-a declarat convins că "laşa crimă" de pe bulevardul Champs Elysee au fost un act de terorism.

Bulevardul larg, care pleacă de la Arcul de Triumf, era plin de parizieni şi de turişti care se bucurau de seara de primăvară când a avut loc atacul. Poliţia a evacuat rapid zona, unde au fost desfăşurate forţe de securitate şi vehicule de poliţie.

Procurorul Parisului, Francois Molins, a declarat că bărbatul a fost identificat, însă anchetatorii verifică încă dacă a avut complici.

Ofiţerii au percheziţionat locuinţa atacatorului ucis, aflată într-o suburbie din estul Parisului.

Franţa se află în stare de urgenţă din 2015 şi s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au fost ucise în atacuri teroriste în ultimii doi ani.

-----------

Actualizare 07:24 Poliţia franceză a percheziţionat locuinţa din Chelles a lui Karim Cheurfi, condamnat pentru atacarea unui poliţist în 2001

Poliţia a percheziţionat o locuinţă, la periferia de est a Parisului, în legătură cu atacul armat asupra unor poliţişti pe Champs-Elysees, relatează The Associated Press.

Potrivit unui document al poliţiei obţinut de Associated Press (AP), adresa la care a avut loc percheziţia se află în Chelles, la locuinţa familiei lui Karim Cheurfi, un bărbat în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliţiei.

Doi oficiali din cadrul poliţiei au declarat pentru AP că principalul suspect în atac este un bărbat în vârstă de 39 de ani de la periferia de est a Parisului, scrie News.ro.

Potrivit unor materiale din arhiva ziarului Le Parisien, Cheurfi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru că a atacat un ofiţer de poliţie în 2001, dar a fost eliberat mai devreme.

------------

Un poliţist a fost ucis, iar alţi doi grav răniţi aseară, într-un atac armat pe Champs-Elysee, la Paris, al cărui autor a fost împuşcat, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Ministerul francez de Interne a anunţat că un atacator a fost "neutralizat".

Atacatorul care a deschis focul la Paris asupra unei dube de poliţie de pe bulevard avea o armă automată, asemănătoare unei "arme de război", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, potrivit News.ro.

După ce a deschis focul, bărbatul a fost ucis. Parchetul din paris a anunţat că a deschis o anchetă.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul de aseară din capitala Franţei, într-un comunicat publicat de organul ei de propagandă Amaq, relatează AFP.

"Autorul atacului de pe Champs-Elysees din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii Statului Islamic", scrie Amaq.

Potrivit The Associated Press, imediat după ce a publicat comunicatul în arabă, gruparea a publicat unul şi în franceză.

ISIS a revendicat extrem de rapid atacul armat. Jihadiştii pierd teren atât în Irak, cât şi în Siria.

Pseudonimul atacatorului - "Abu Yusuf al-Beljiki" - indică faptul că acesta este belgian şi că are legături cu jihadiştii.



Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Putin este de vina. El este in spatele atacului pentru a o sprijini pe Marine Le Pen in alegerile de duminica. Rusii si Putin sunt de vina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb