Atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale din Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Securitate Cibernetică / 17 ianuarie 2022

Atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale din Ucraina

Mesajul atacatorilor: "Temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău" Rusia, suspectată că are legătură cu atacul

Un atac cibernetic masiv a fost comis în noaptea de joi spre vineri în Ucraina, fiind vizate site-uri web ale guvernului, care au devenit astfel nefuncţionale.

Atacul, care a ţintit Ministerul ucrainean de Externe, Guvernul şi Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a Ţării, conţinea un mesaj cu următorul avertisment, scris în limbile ucraineană, poloneză şi rusă, potrivit Reuters: "Ucraineni, toate datele voastre personale au fost încărcate pe reţeaua publică! Toate datele din calculatoare au fost distruse şi sunt imposibil de recuperat. Toate informaţiile despre voi sunt publice, temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul şi viitorul vostru".

Autorităţile ucrainene au lansat o anchetă şi au informat vineri că deţin indicii preliminare legate de o posibilă implicare a serviciilor de informaţii ruseşti în atacul cibernetic.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a scris pe Twitter, conform AFP: "Serviciul de securitate ucrainean a obţinut indicii preliminare care sugerează că grupurile de hackeri asociaţi cu serviciul secret rus ar putea fi în spatele atacului cibernetic masiv".

Mai mult, un înalt responsabil al serviciilor de securitate de la Kiev, a spus, citat de Reuters, că programul malware utilizat a fost similar celor folosite de un grup de hackeri din Belarus, care are legături cu serviciile secrete ruse.

Serghei Demediuk, reprezentant al Consiliului pentru securitate naţională şi apărare, a declarat, citat de Reuters, că Ucraina a imputat atacul de vineri unui grup cunoscut sub numele "UNC1151" şi că a fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror "consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat".

Potrivit unui comunicat al serviciului de securitate (SBU), atacurile au vizat un total de 70 de site-uri web guvernamentale, iar zece dintre acestea au făcut obiectul unor "interferenţe neautorizate". În pofida mesajului atacatorilor, SBU a dat asigurări că nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, iar conţinutul acestora nu a fost modificat.

Atacul cibernetic a avut loc în contextul tensiunilor ridicate dintre Kiev şi Moscova, Rusia fiind suspectată că pregăteşte o invazie a Ucrainei. În schimb, Rusia consideră că temerile în acest sens sunt "nefondate".

Ucraina a fost de mai multe ori ţinta unor atacuri cibernetice atribuite Rusiei, în ultimii ani, în special în 2017, împotriva mai multor infrastructuri critice, iar în 2015 - împotriva reţelei de electricitate.

De menţionat că Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Kievul şi Washingtonul consideră că Moscova pregăteşte un nou atac militar împotriva Ucrainei.

Statele Unite au avertizat, la data de 13 ianuarie, că riscul unei invazii ruseşti în Ucraina este ridicat, iar ulterior atacului de vineri, NATO a anunţat întărirea cooperării cu Ucraina.

Atacul cibernetic, condamnat de Europa

Un înalt diplomat al Uniunii Europene a condamnat vineri atacul cibernetic asupra Ucrainei şi a declarat că blocul european va decide cum să răspundă şi să ajute Kievul.

"Vom mobiliza toate resursele noastre ca să ajutăm Ucraina să abordeze acest atac cibernetic. Din păcate, ştiam că s-ar putea întâmpla", a declarat Josep Borrell, diplomat european, la o întâlnire a miniştrilor de Externe ai UE, care a avut loc vineri, în oraşul Brest din vestul Franţei.

Totodată, ministrul suedez de Externe, Ann Lind, a spus că Occidentul trebuie să înfrunte orice agresiune din partea Rusiei, subliniind: "Trebuie să fim foarte fermi în mesajele noastre către Rusia. Dacă există atacuri împotriva Ucrainei, vom fi foarte duri şi foarte puternici în răspunsul nostru".

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că se va deplasa săptămâna aceasta la Moscova pentru discuţii privind criza din Ucraina.

Şi ministrul de Externe din Marea Britanie, Liz Truss, a acuzat Rusia că s-ar fi lansat într-o campanie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară. Domnia sa a afirmat într-un mesaj pe Twitter: "Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea şi să angajeze discuţii reale".

Şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova, Nicu Popescu, a scris pe Twitter că autorităţile de la Chişinău condamnă ferm activităţile rău intenţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb