Infractorii cibernetici sunt neobosiţi. Pe toată perioada pandemiei aceştia au "lucrat" la turaţie maximă, un efort demn de o cauză mai bună. Prima jumătate a acestui an a adus o "explozie" a numărului de coduri maliţioase folosite în special pentru spargerea conturilor de mobile banking, pentru a fura banii posesorilor de dispozitive mobile.
În "Threat Intelligence Report", un studiu realizat de Nokia, se arată că numărul troienilor noi de banking a crescut, în prima jumătate a acestui an, cu 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Este o creştere spectaculoasă, în trend cu creşterea numărului de oameni care folosesc serviciile de banking pe dispozitivele mobile, care ar trebui să determine băncile şi clienţii acestora să folosească măsuri mai bune de securitate. Cele mai vizate regiuni sunt Europa şi America Latină, unde sunt atacate dispozitivele mobile cu scopul interceptării datelor de logare şi a parolelor unice trimise prin SMS. În ceea ce priveşte tipul dispozitivelor, sunt vizate, cu preponderenţă, datorită deschiderii mai mari a sistemului de operare, smartphone-urile cu Android. Aici, atacatorii găsesc mai rapid calea către conturile utilizatorilor şi au la dispoziţie şi un număr mult mai mare de victime. Pe de altă parte, procentul de infectare al sistemelor cu conexiuni fixe la internet a scăzut anul acesta la 2,5%, după în decembrie 2020 acest indicator era la 3,24%. Scăderea este pusă pe seama upgrade-ului unora dintre serviciile online. Pe tărâmul internetului, la fel ca în lumea palpabilă, banii se câştigă greu şi se pot pierde uşor.