ATAC LA NISA, DE ZIUA NAŢIONALĂ A FRANŢEI: 84 de morţi şi 52 de răniţi în stare gravă

L.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2016

Sursă foto: Captură Youtube

Sursă foto: Captură Youtube



Vezi video

----------

Printre victime, cel puţin 10 copii

Trei zile de doliu naţional în Franţa

Preşedintele François Hollande a prelungit starea de urgenţă cu trei luni

----------

Actualizare 21:15 Hollande a discutat cu Mekel, Theresa May şi cu Obama

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a discutat în această după-amiază, separat, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu noul premier britanic Theresa May şi cu preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat Palatul Elysee, potrivit site-ului publicaţiei Le Figaro.

(S.A.)

---------

Actualizare 21:07 Şoferul camionului, întrebat de poliţişti ce caută în zonă, le-a spus că livrează îngheţată

Camionul folosit pentru atacul de la Nisa a stat parcat mai multe ore în apropierea Promenade des Anglais, potrivit martorilor. Poliţiştii l-au întrebat pe şoferul camionului fără însemne vizibile ce caută acolo, iar acesta le-a răspuns că livrează îngheţată şi că urmează să plece în scurt timp, scrie The Telegraph, citat de HotNews.

În jurul orei 22:30, la scurt timp după terminarea jocurilor de artificii, când mii de oameni, printre care şi numeroşi copii, se plimbau, camionul şi-a început călătoria de 2 kilometri de la vest la est pe aglomerata promenadă din Nisa, omorând 84 de persoane, printre care şi 10 copii şi adolescenţi şi rănind 200 de oameni, dintre 52 sunt în stare critică. Printre cei 200 de răniţi se află şi circa 50 de copii.

Martorii la carnagiu povestesc că a intrat în forţă, cu viteză, în mulţime, iar victimele au căzut ca popicele. Camionul a trecut de pe promenadă, pe stradă şi apoi iar pe promenadă în repetate rânduri.

Autorităţile franceze, nepregătite şi incapabile să îl oprească, s-au uitat la camionul care a continuat să accelereze în mulţime, doborând toate barierile care i-au apărut în cale.

(I.S.)

----------

Actualizare 20:07 Fosta soţie a agresorului, reţinută de poliţie

Fosta soţie a bărbatului care a comis atacul de la Nisa a fost reţinută astăzi de anchetatorii francezi, informează AFP, care citează surse de poliţie.

Anchetatorii încearcă să stabilească motivele care l-au determinat pe Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, să comită atacul de pe Promenade des Anglais, interogându-i pe apropiaţii săi.

Poliţia mai încearcă să afle dacă bărbatul a fost ajutat de vreun complice.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:39 Procurorul general al Franţei: 84 de morţi şi 202 răniţi; agresorul, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, identificat prin amprente

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de 31 de ani, care "era total necunoscut serviciilor de informaţii", a fost identificat cu ajutorul amprentelor digitale, a anunţat François Molins, procurorul general al Franţei.

Atacatorul avea cetăţenie tunisiană, era divorţat şi avea copii, iar soţia sa a fost reţinută de autorităţi, a mai spus procurorul.

Acesta a precizat că, în atacul de pe Promenade des Anglais, 84 de persoane au fost ucise, printre care se află "10 copii şi adolescenţi".

În total, 202 persoane au fost rănite, 52 dintre ele zbătându-se în acest moment între viaţă şi moarte, a mai anunţat François Molins.

Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, însă acesta poartă amprenta unei organizaţii teroriste, urmând ca ancheta să stabilească dacă Lahouaiej-Bouhlel a acţionat singur sau a avut complici, a adăugat Molins.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:28 MAE: Nu au fost identificaţi, până în prezent, români printre cei decedaţi la Nisa

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, într-un comunicat, că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre persoanele decedate în atacul de la Nisa.

Potrivit MAE, reprezentanţii Consulatului General al României la Marsilia au vizitat toate cele patru spitale din Nisa şi spitalul din localitatea Frejus, care au primit în urgenţă cetăţenii răniţi în urma atacului.

"În urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii spitalelor, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre persoanele rănite, cu excepţia celor doi cetăţeni români internaţi, despre care MAE a informat anterior. Şeful oficiului consular român de la Marsilia s-a deplasat la Centrul pentru situaţii de urgenţă din Nisa, unitate care gestionează inclusiv situaţia decedaţilor, şi la Centrul de primire şi consiliere a familiilor. Reprezentanţii celor două instituţii au comunicat că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre decedaţi. Precizăm, însă, că operaţiunile de identificare a tuturor persoanelor decedate nu s-au finalizat", se arată în comunicatul MAE, remis redacţiei.

Ambasada României la Paris menţine legătura permanentă cu celula de criză instituită la nivel interministerial în capitala Franţei, inclusiv cu celula de criză activată la nivelul Departamentului Alpes Maritimes, condusă de ministrul de interne francez.

"Ministerul român al Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, (activ 24h/ 24h), preia apeluri telefonice din partea unor cetăţeni români aflaţi la Nisa şi din partea rudelor acestora şi acordă asistenţa consulară de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare în acest sens", precizează MAE.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:35 Francois Saint-Paul: "Atentatul brutal de la Nisa a însângerat sărbătoarea naţională a Franţei"

Atentatul brutal de la Nisa a însângerat sărbătoarea naţională a Franţei, a declarat astăzi ambasadorul Francois Saint-Paul, care a dat asigurări că lupta împotriva intoleranţei şi nerespectării vieţii va continua.

"Ieri, am sărbătorit împreună Ziua Naţională şi am fost toţi fericiţi, francezii şi românii şi invitaţii noştri. Astăzi, faptul este că un atentat la Nisa, un atentat brutal, a însângerat această sărbătoare naţională. Cum am spus ieri în discursul meu - răspunsul nostru nu mai poate fi decât un răspuns comun, pentru că apărăm împreună valorile comune, valorile noastre. Puteţi fi siguri că o să continuăm lupta noastră împotriva intoleranţei, nerespectării vieţii umane şi pentru respectarea valorilor noastre, valori care sunt comune României şi Franţei", a precizat Francois Saint-Paul, la sediul Ambasadei.

Ambasadorul francez a mulţumit tuturor celor care au venit la ambasadă şi au semnat în Cartea de condoleanţe.

"Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care deja au venit pentru condoleanţe. Domnul preşedinte Iohannis a fost primul care a semnat în Cartea de condoleanţe şi am văzut multe dovezi de solidaritate şi din partea autorităţilor, dar şi a românilor. Cartea de condoleanţe va fi deschisă astăzi, sâmbătă şi duminică, şi aş vrea să subliniez că aceste gesturi de solidaritate pentru noi sunt foarte importante. Împreună o să răspundem, pentru că această solidaritate este foarte importantă", a spus diplomatul francez.

(G.F.)

---------

Actualizare 16:50 Francois Hollande: "Bilanţul provizoriu al atentatului de la Nisa este de 84 de morţi şi 50 de răniţi în stare critică"

Bilanţul provizoriu al atentatului de la Nisa este de 84 de morţi şi 50 de răniţi în stare critică, anunţă preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Şeful statului francez a vizitat Spitalul Pasteur din Nisa, unde sunt majoritatea persoanelor rănite în atacul cu camion.

"Răniţii au în minte imagini înspăimântătoare şi suferă foarte mult la nivel psihologic. Mulţi spun că nu îşi mai aduc aminte nimic în afară de corpuri sfârtecate sub ochii lor", a subliniat Hollande, potrivit unor surse din presă.

(G.F.)

---------

Actualizare 16:06 Martor: Un motociclist ar fi încercat să oprească, din mers, camionul

Un motociclist a încercat să oprească, din mers, camionul care a intrat în mulţime în timpul atacului de la Nisa, străduindu-se să deschidă portiera vehiculului, dar a căzut, relatează jurnalistul german Richard Gutjahr, potrivit AFP.

''Eram în balcon la un hotel cu vedere spre Promenade des Anglais şi am văzut oameni care mergeau să sărbătorească 14 Iulie, apoi dintr-odată un camion s-a îndreptat în direcţia mulţimii'', a declarat pentru AFP Gutjahr.

''El conducea foarte încet, ceea ce era surprinzător'', a adăugat jurnalistul independent. ''După el s-a luat un motociclist, care circula în spatele lui şi care a încercat să-l depăşească şi chiar să deschidă portiera dinspre partea şoferului camionului'', a povestit Gutjahr, care a făcut o înregistrare video cu telefonul său.

''Motociclistul a căzut însă sub roţile camionului'', a explicat jurnalistul german.

''Am văzut, de asemenea, doi poliţişti care trăgeau asupra camionului'', a precizat martorul. ''Şi, în acel moment, şoferul camionului început să circule cu viteză şi a intrat în zigzag în mulţime. Apoi, timp de 15-20 de secunde s-au auzit tirurile mai multor arme'', a continuat el, precizând că scena la care el a fost martor a durat în total ''60 de secunde, nu mai mult''. El a mai povestit că a coborât apoi în stradă, unde a văzut cum oamenii erau cuprinşi de panică şi că 12 corpuri neînsufleţite zăceau pe pământ.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:05 Călin Popescu-Tăriceanu: "Devine de neînţeles cum serviciile specializate se dovedesc ineficiente în prevenirea crimelor împotriva civililor nevinovaţi"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că devine din ce în ce mai de neînţeles cum serviciile specializate din ţări cu multă experienţă în domeniul luptei împotriva terorismului se dovedesc ineficiente în prevenirea şi derularea crimelor împotriva civililor complet nevinovaţi, cum s-a întâmplat la Nisa.

"Primele mele gânduri se îndreaptă către victimele acestui atentat deosebit de sângeros şi către familiile acestora, cărora le transmit condoleanţe şi cărora le doresc să găsească puterea să depăşească acest moment dureros. Mă văd nevoit totodată să constat cu multă îngrijorare că acest gen de tragedii tind să intre în cotidian, că imaginaţia criminală a acestor terorişti depăşeşte orice limită şi că de prea multă vreme comunicatele cancelariilor, oricât ar fi de sincere, nu pot repara ireparabilul. Devine din ce în ce mai de neînţeles cum serviciile specializate din ţări cu multă experienţă în domeniu se dovedesc ineficiente în prevenirea şi derularea acestor crime împotriva civililor complet nevinovaţi", susţine Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă.

El adaugă faptul că întărirea numerică a forţelor care asigură paza şi ordinea poate fi considerată doar o măsură complementară, pentru că este imposibilă blocarea pe teren în proporţie de 100% a acestor acte teroriste, iar serviciile secrete au datoria să-şi demonstreze utilitatea prin acţiuni eficiente de neutralizare la nivelul decidenţilor care dirijează aceste acte criminale.

(G.F.)

-------

Actualizare 15:52 Aeroportul de la Nisa, evacuat parţial

Aeroportul din Nisa se află în curs de evacuare după descoperirea unui bagaj lăsat nesupravegheat în terminalul 1, a anunţat un oficial aeroportuar, potrivit Reuters.

Poliţia se află la faţa locului şi anchetează incidentul.

Potrivit oficialului, este vorba despre o măsură de precauţie în urma atentatului de joi noaptea, de pe Promenade des Anglais.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:35 Mihnea Motoc: "România este alături de Franţa în lupta împotriva terorismului"

Atacul de la Nisa reprezintă un act barbar, iar România este alături de partenerii francezi în lupta împotriva terorismului, a declarat vineri ministrul Apărării, Mihnea Motoc, care a fost prezent la Ambasada Franţei pentru a semna în Cartea de condoleanţe.

"Nu se pot adăuga multe. Nu poţi fi decât mut în faţa unor acte barbare care, iată, se repetă şi îi pun la grea încercare pe francezi, pe europeni", a spus Motoc, potrivit unor surse din presă.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:20 Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, la ora 13:00, în cartea de condoleanţe deschisă la sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti, fiind prima persoană care a făcut acest lucru.

Iohannis a fost întâmpinat de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul. Şeful statului a aprins o candelă şi a păstrat un moment de reculegere, iar apoi a intrat în sediul misiunii diplomatice unde a stat câteva minute.

"Întregul popor român este alături de poporul francez în aceste momente dificile, în care mulţi oameni nevinovaţi, printre care şi copii, şi-au pierdut viaţa atât de tragic şi nedrept, chiar de Ziua Naţională. Gândurile noastre merg către familiile victimelor, care trec prin momente de grea încercare, pe care sperăm să aibă puterea de a le depăşi. În egală măsură suntem aproape de cei răniţi, cărora le urăm însănătoşire grabnică. Europa, spaţiu al valorilor democraţiei, libertăţii şi drepturilor omului, este lovită încă o dată - în Franţa prietenă - de un act terorist abominabil", a scris Iohannis, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei.

Ambasada Franţei la Bucureşti a deschis o carte de condoleanţe începând de astăzi, ora 13:00, dar şi un registru de condoleanţe online, disponibil pe site-ul ambasadei. Cartea de condoleanţe va fi deschisă în faţa Ambasadei Franţei în România şi va rămâne, în zilele următoare, la dispoziţai publicului în intervalul orar 9:00 - 20:00.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:15 Raluca Prună: "Masacrul de la Nisa, un atac în plus la valorile democraţiei europene"

Masacrul de la Nisa este un atac în plus la valorile şi principiile fundamentale ale democraţiei europene, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Toată compasiunea şi susţinerea pentru Franţa şi poporul său, cea mai profundă compasiune pentru victime şi familiile lor. Masacrul de la Nisa, care a avut loc chiar de Ziua Naţională a Franţei, este un atac în plus la valorile şi principiile fundamentale ale democraţiei europene", a scris vineri Raluca Prună, în limba franceză, pe pagina sa de Facebook.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:00 Schulz: "Determinarea noastră de a lupta cu terorismul, în Franţa, în Europa şi peste tot în lume nu este afectată"

Preşedintele Schulz transmite condoleanţe şi îşi exprimă durerea în urma atacului de la Nisa.

"Îmi exprim sentimentul de durere profundă în urma atacului de aseară de la Nisa.

În numele Parlamentului European, transmit condoleanţe famililor şi apropiaţilor numeroaselor victime. Le doresc celor răniţi să aibă parte de o recuperare rapidă", spune acesta, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Cei care au comis acest act de o laşitate îngrozitoare au ales o dată simbolică, un moment special pentru poporul francez şi identitatea lor naţională.

Determinarea noastră de a lupta cu terorismul, în Franţa, în Europa şi peste tot în lume nu este afectată. Rănile fizice şi psihologice se vor vindeca cu greu, dar fac apel la poporul francez să rămână unit împotriva acestor acte de ură. Franţa nu trebuie să renunţe la valorile sale legate de libertate, egalitate şi fraternitate", mai adaugă aceasta, conform sursei citate.

(L.B.)

--------

Actualizare 13:30 Georgian Pop: "E responsabilitatea politicienilor să adapteze legislaţia în domeniul securităţii pentru a preveni asemenea tragedii"

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Georgian Pop, consideră că este responsabilitatea politicienilor din întreaga Europă şi spaţiul Nord Atlantic să adapteze legislaţia în domeniul securităţii şi să întărească instituţiile pentru a preveni tragedii precum cea de la Nisa.

"Sunt profund şocat de cumplitul atentat de la Nisa. Transmit condoleanţe familiilor victimelor şi poporului francez. Am constatat cu mâhnire că teroriştii nu cunosc nicio limită. Ei sunt capabili să transforme orice lucru într-o armă, ca acest camion folosit cu cruzime pentru a ucide. Repet ceea ce spun de mult timp - e responsabilitatea noastră, a politicienilor din întreaga Europă şi spaţiul Nord Atlantic, să adaptăm legislaţia în domeniul securităţii şi să întărim instituţiile pentru a preveni asemenea tragedii", precizează Georgian Pop, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

(L.B.)

-------

Actualizare 13:15 Peste 50 de copii, internaţi în urma atacului de la Nisa

Peste 50 de copii au fost spitalizaţi în urma atacului de la Nisa, transmit agenţiile de ştiri internaţionale

(G.F.)

------

Actualizare 13:00 Ana Birchall: "Condamn ferm atentatul terorist de la Nisa"

Deputatul PSD, Ana Birchall condamnă "ferm" atentatul terorist de la Nisa, comis de Ziua Naţională a Franţei, şi face apel la unitate şi solidaritate internaţională.

Birchall a transmis sincere condoleanţe familiilor îndoliate.

"Franţa este din nou în doliu după ce ieri, chiar de Ziua Naţională a Franţei, 84 de persoane au fost ucise, iar alte peste o sută rănite după un nou atac terorist care a avut loc în oraşul Nisa. O zi de sărbătoare a fost transformată într-o zi de teroare. Din păcate, terorismul continuă să lovească în cel mai crunt mod chiar în inima Europei. Atentatul de la Nisa este condamnabil. În faţa unor astfel de acte abominabile, în faţa extremismului şi a radicalizării, avem datoria de a fi uniţi şi solidari şi să luptăm împreună, la nivel european şi internaţional, pentru anihilarea grupărilor teroriste. România va susţine Franţa în demersurile în lupta împotriva terorismului, precum şi politicile de securitate europene şi internaţionale de combatere a terorismului", precizează Ana Birchall într-un comunicat de presă remis redacţiei.

(L.B.)

------

Actualizare 12:30 John Kerry: "Atentatul de la Nisa demonstrează importanţa accelerării eforturilor internaţionale împotriva terorismului"

Secretarul de stat american John Kerry a declarat vineri, la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu omologul său rus Serghei Lavrov, că atentatul de la Nisa demonstrează necesitatea de a accelera eforturile internaţionale în lupta împotriva terorismului, în special în Siria, relatează Reuters.

Kerry, care a avut joi seara o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin privind conflictul din Siria, a declarat că discuţiile lor au fost productive, "extrem de sincere şi foarte serioase".

Referindu-se la ceea ce el a descris ca fiind un "carnagiu incredibil" la Nisa, Kerry a afirmat că nicăieri nu există un focar mai mare de terorişti ca în Siria.

"Cred că oamenii din întreaga lume ne privesc şi aşteaptă ca noi să găsim un mod mai rapid şi mai concret care să le ofere sentimentul că s-a făcut tot ceea ce este posibil pentru a se pune capăt acestui flagel terorist şi care să unească lumea în cele mai cuprinzătoare eforturi posibile pentru a lupta împotriva modului nihilist şi depravat în care (teroriştii) privesc viaţa şi moartea", a mai spus John Kerry.

(G.F.)

---------

Actualizare 12:00 În Franţa a fost deceretat doliu naţional de sâmbătă până luni

Premierul francez Manuel Valls a anunţat, astăzi, decretarea a trei zile de doliu naţional, începând de sâmbătă, după atacul terorist de joi noapte de la Nisa, relatează AFP.

(G.F.)

---------

Actualizare 11:55 Ambasada Franţei de la Bucureşti: Măsurile de securitate au fost consolidate la instituţiile franceze din România

Măsurile securitate la instituţiile oficiale franceze din România au fost sporite, după atacurile din Nisa, anunţă misiunea diplomatică, într-un comunicat de presă.

Totodată, o carte de condoleanţe va fi deschisă, astăzi, la Ambasada Franţei de la Bucureşti, începând cu ora 13:00. Cartea de condoleanţe va fi deschisă în faţa Ambasadei Franţei în România (strada Biserica Amzei nr. 13-15, Bucureşti). În zilele următoare, aceasta va rămâne la dispoziţia publicului între orele 9:00 şi 20:00.

"Ambasada Franţei în România le mulţumeşte tuturor celor care şi-au exprimat, de ieri seară, condoleanţele şi sprijinul pentru naţiunea franceză, după atentatele teroriste care au avut loc la Nisa, pe 14 iulie", se arată în comunicat.

De asemenea, un Registru de condoleanţe online a fost deschis pe site-ul Ambasadei Franţei unde au fost deja publicate numeroase mesaje trimise de cele mai înalte autorităţi române, misiuni diplomatice şi numeroşi cetăţeni. Persoanele care doresc acest lucru îşi pot trimite mesajele pe adresa: presse.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr.

(G.F.)

---------

Actualizare 11:25 Autorul atacului a fost identificat de către autorităţile franceze

Autorul atacului a fost identificat de către poliţia franceză. Este vorba despre un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, ale cărui acte au fost găsite în camion, informează AFP.

(G.F.)

--------

Actualizare 11:10 Florin Iordache: "Suntem alături de naţiunea franceză în aceste clipe grele, uniţi în lupta cu terorismul şi extremismul"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi-a exprimat solidaritatea cu naţiunea franceză, după atentatul de la Nisa.

"Actul terorist care a curmat vieţile nevinovate a peste 80 de persoane ne face să apărăm cu mai multă vehemenţă valorile pe care francezii le sărbătoreau în acea zi - libertate, egalitate, fraternitate. Suntem alături de naţiunea franceză în aceste clipe grele, uniţi în lupta cu terorismul şi extremismul. Nu putem schimba drama familiilor victimelor, însă ne putem ruga să aibă tăria de a depăşi acest moment", a scris Florin Iordache, pe Facebook.

(G.F.)

--------

Actualizare 10:15 Ministrul britanic de externe Boris Johnson, "şocat şi întristat" de evenimentele de aseară

Noul ministru britanic de externe, Boris Johnson, s-a declarat astăzi şocat şi întristat de atacul comis joi noapte de un franco-tunisian la Nisa, şi a deplâns pierderea teribilă de vieţi, precizează Reuters.

Conform unui bilanţ al atentatului, dat publicităţii în această dimineaţă de Ministerul de Interne francez, cel puţin 84 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest atentat, 18 sunt grav rănite, iar în jur de 50 de persoane au răni uşoare.

"Sunt şocat şi întristat de evenimentele îngrozitoare de la Nisa şi de pierderea teribilă de vieţi omeneşti", a scris Boris Johnson într-o postare pe Twitter.

-------

Actualizare 10:10 Angela Merkel afirmă că Germania este alături de Franţa în "lupta împotriva terorismului"

Cancelarul german Angela Merkel, prezentă la summitul ASEM de la Ulan Bator, a condamnat astăzi atentatul de la Nisa şi a afirmat că Germania este alături de Franţa în "lupta împotriva terorismului", relatează Reuters şi AFP.

"Noi toţi cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul sângeros de la Nisa", a declarat Angela Merkel, în marja summitului Europa-Asia din Mongolia. "Cuvintele sunt insuficiente pentru a spune ce ne uneşte cu prietenii noştri francezi", a adăugat ea.

(L.B.)

------

Actualizare 09:50 Iohannis: "Condamn ferm atacul înfiorător de la Nisa; România este alături de Franţa"

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă cu fermitate atacul care a avut loc aseară la Nisa şi subliniază că flagelul terorismului trebuie combătut.

"Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Naţională a Franţei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat vieţile a zeci de oameni şi a lăsat în urmă peste o sută de răniţi. Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate şi putem face asta doar uniţi împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor", a scris Iohannis, astăzi, pe Facebook.

El transmite condoleanţe familiilor victimelor şi multă putere celor răniţi în atac.

"România este alături de Franţa în aceste clipe îngrozitor de dureroase", subliniază şeful statului.

-----

Actualizare 09:30 Suspectul a strigat "Allah Akbar" în timpul atacului

Teroristul a strigat "Allah Akbar" - Dumnezeu este cel mai mare, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţie, potrivit ziarului The Telegraph care citează ziarul local din Nisa.

----

Actualizare 09:15 Liderii lumii condamnă atacul terorist comis de Ziua Naţională a Franţei

Atentatul comis la Nisa a provocat un val de indignare printre liderii politici din întreaga lume, potrivit AFP, citat de surse din presă.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a denunţat "un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat", calificându-l drept "monstruos". "Întreaga Franţă se află sub ameninţarea terorismului islamist", a afirmat el într-o alocuţiune televizată.

Premierul Manuel Valls a postat pe Twitter: "Oraşul Nisa lovit de terorism în ziua sărbătorii noastre naţională. Durere imensă, ţara este în doliu. Francezii vor face faţă".

Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat cu fermitate joi seara "ceea ce pare a fi un atac terorist oribil" la Nisa. "Suntem solidari cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, într-un moment în care ea face faţă acestui atac", a declarat Obama într-un comunicat.

"În acest 14 iulie (sărbătoarea naţională care marchează Revoluţia franceză din 1789), ne amintim (...) de valorile democratice, care au făcut din Franţa o sursă de inspiraţie pentru întreaga lume", afirmă preşedintele american.

Într-o declaraţie comună, cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au "condamnat cu cea mai mare fermitate atacul terorist barbar şi laş" la Nisa.

Secretarul de stat american John Kerry, care asistase la parada militară de 14 iulie la Paris mai devreme în cursul zilei, a denunţat un "atac înspăimântător împotriva unor persoane nevinovate în cursul zilei care celebrează libertatea, egalitatea şi fraternitatea".

Premierul canadian Justin Trudeau a scris pe contul sau de Twitter: "Canadienii sunt bulversaţi".

Noul premier britanic Theresa May a ţinut să fie informată despre "teribilul incident" de la Nisa, potrivit Downing Street, declarându-se "şocată şi îngrijorată".

Preşedintele brazilian interimar Michel Temer a condamnat "această acţiune abjectă şi scandaloasă" comisă "împotriva unor oameni inocenţi care celebrau cele mai înalte valori universale, libertatea popoarelor, egalitatea între cetăţeni şi fraternitatea".

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a exprimat "solidaritatea" ţării sale, în timp ce omologul său columbian Juan Manuel Santos a spus că respinge "orice formă de violenţă".

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a postat pe contul său de Twitter: "Oroarea a lovit din nou Franţa la 14 iulie. Gânduri emoţionate şi revoltate pentru victimele de la Nisa".

Printre cei care au condamnat atacul de la Nisa se numără şi preşedintele senegalez Macky Sall şi primarul New-York-ului, Bill Blaso.

-----

Actualizare 09:00 Atentat la Nisa: Atentatorul, cunoscut poliţiei pentru antecedentele sale violente

Şoferul camionului care a izbit joi seara mulţimea la Nisa, sud-estul Franţei, era cunoscut poliţiei pentru fapte de violenţă şi utilizare de arme, potrivit canalului de televiziune BFMTV, care adaugă că acesta dispunea de un pistol de calibru mic, precum şi de câteva grenade şi arme de război false, citează surse din presă.

"El a tras de mai multe ori cu pistolul, înainte de a fi ucis", a declarat astăzi Christian Estrosi, fost primar al Nisei şi actual preşedinte al regiunii, citat de France Presse.

Potrivit unei alte surse apropiate anchetatorilor, şoferul a deschis focul "cu un pistol". Între altele, o "grenadă nefuncţională", precum şi arme de război false au fost găsite în camion.

Estrosi afirmase anterior că şoferul fusese în posesia unor arme "grele" la bordul camionului.

Cel puţin 80 de persoane au fost ucise joi seara de un bărbat care şi-a proiectat camionul greu asupra mulţimii adunate pentru a urmări focul de artificii de 14 iulie pe Promenade des Anglais, zonă foarte frecventată de turişti.

(L.B.)

-----

Actualizare 08:50 MAE: Doi români răniţi în atentatul de la Nisa

Doi cetăţeni români au fost răniţi în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind, însă, identificaţi români printre decedaţi, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, cei doi răniţi sunt spitalizaţi.

O echipă a oficiului consular român de la Marsilia s-a deplasat în cursul nopţii la Nisa şi este în legătură cu rudele persoanelor rănite.

MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, autorităţile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

(L.B.)

------

Actualizare 08:34

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat astăzi prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie, după atentatul sângeros de la Nisa (sud-est) care a ucis cel puţin 80 de persoane, şi a dat asigurări că ţara sa îşi va "întări" "acţiunea în Irak şi Siria", transmite AFP, citat de surse din presă.

"Am hotărât ca starea de urgenţă, care urma să ia sfârşit la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni", a declarat François Hollande într-o alocuţiune televizată. "Un proiect de lege ca fi supus parlamentului până săptămâna viitoare", a precizat el.

"Nimic nu ne va face să cedăm în voinţa noastră de a lupta împotriva terorismului şi ne vom întări acţiunile în Siria şi Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă pe teritoriul nostru, în simbolurile lor", a subliniat pe de altă parte preşedintele francez.

Totodată, preşedintele francez Francois Hollande şi-a anunţat decizia de a apela la rezervişti pentru a asigura protecţia teritoriului după atentatul care a făcut cel puţin 80 de morţi joi la Nisa (sud-est), relatează AFP.

"Am decis să fac apel la rezerva operaţională, adică la toţi cei care au fost la un moment dat sub drapelul militar sau în efectivele jandarmeriei pentru a veni în ajutorul efectivelor de poliţişti şi de jandarmi", a spus el într-o alocuţiune televizată, evocând posibilitatea de a-i utiliza pentru "controlul frontierelor".

Cu ocazia interviului de la 14 iulie, cu câteva ore mai devreme, preşedintele confirmase intenţia sa iniţială de a nu prelungi starea de urgenţă dincolo de 26 iulie.

-----

Actualizare 08:23 MAE condamnă atacul de la Nisa şi transmite condoleanţe familiilor victimelor

Ministerul Afacerilor Externe condamnă "în termenii cei mai fermi" atacul terorist care a avut loc la Nisa, Franţa, în timpul sărbătorii Zilei Naţionale, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi numeroşi răniţi, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

"În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor acestui act de o violenţă incalificabilă şi exprimă întreaga solidaritate cu poporul francez greu încercat", precizează sursa citată.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului şi reafirmă necesitatea concentrării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea oricăror forme de terorism.

(L.B.)

-----

La Nisa, sărbătoarea de Ziua Naţională s-a încheiat cu un masacru. Un camion a intrat în mulţime pe o distanţă de 2 kilometri chiar în momentul în care se încheiau focurile de artificii, potrivit Digi24.ro.

Autorităţile vorbesc despre un atentat şi au cerut locuitorilor acestui oraş de la Marea Mediterană să rămână la domiciliu, potrivit unor surse din presă.

Conform unui corespondent CNN, a existat şi un schimb de focuri între forţele de ordine şi oameni din camion, în urma căruia şoferul camionului a fost ucis. În camion au fost găsite, ulterior, arme, muniţie şi grenade.

Martorii vorbesc despre panică totală în oraş şi descriu scene pline de sânge şi victime.

Bilanţul atentatului care a fost comis aseară la Nisa, sud-estul Franţei, anunţă cel puţin 80 de morţi şi 150 de răniţi, potrivit unei surse din cadrul celulei de criză de la sediul Ministerului de Interne la Paris, citată de Le Figaro.



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb